שגריר האיחוד האירופי היוצא: "לישראל יש מה ללמוד מאיתנו על מלחמה בטרור"
שגריר האיחוד האירופי בישראל הבהיר במסיבת עיתונאים לסיכום ארבע שנות שליחותו כי המארחת שלו יכולה ללמוד את הגישה ההוליסטית שאירופה אימצה למלחמה בטרור. הוא הוסיף ואמר כי "מעט ישראלים מבינים את רמת היחסים שיש בינינו, יש התמקדות במה שאנו לא מסכימים עליו"
"לישראל יש מה ללמוד מהאיחוד האירופי איך להילחם בטרור". מאחורי ההצהרה המפתיעה הזאת, שנאמרה ברקע הפיגועים בשבוע החולף בספרד, פינלנד ורוסיה, עומד שגריר האיחוד האירופי בישראל, שסיכם היום (ג') שליחות בת ארבע שנים בישראל.
במהלך מסיבת עיתונאים שהתקיימה במלון דן בתל אביב הבהיר השגריר לארס פאבורג-אנדרסן כי לאיחוד האירופי יש הרבה מה ללמוד מישראל בתחום המלחמה בטרור, אולם גם לישראל יש לדעתו מה ללמוד מהאירופים.
הוא ציין בדבריו כי מלחמה בטרור היא מאמץ שמחייב שימוש בכל ארגז הכלים. "יש ממד ביטחוני משמעותי ואתם משתמשים בו, אבל יש עוד אספקטים לעבוד עמם כגון שירותי רווחה, חינוך וכדומה, ואירופה אימצה גישה הוליסטית למלחמה בטרור - וישראל בהחלט יכולה ללמוד מהניסיון האירופי".
בתשובה לשאלה אם אירופה הצליחה בגישה ההוליסטית שלה השיב פאבורג-אנדרסן כי "אם יש עדיין טרור אז ברור שהיא לא הצליחה לחלוטין, כי קשה לקבל 100 אחוז ביטחון הרמטי שטרוריסטים לא יוכלו לתקוף. אבל בהחלט אפשר לצמצם את מספר ההתקפות. אני חושב שהגישה מצליחה אך לא לגמרי. הגישה הזו בטח טובה מלא לעשות כלום".
השגריר אמר עוד בנושא כי "זה הרבה יותר טוב ממה שהיה לפני כמה שנים. ככלל, המוכנות היום באירופה להתמודדות עם הטרור היא הרבה יותר טובה אבל ברור שיש עוד הרבה דברים שצריכים להיעשות - יש עוד הרבה בירוקרטיה והבדלי תרבות ארגוניים שצריכים לעבור אותם כדי שנהיה תמיד צעד אחד לפני הטרוריסטים".
"מקבלים מידע מישראל על דאעש"
בנוגע לשיתוף הפעולה בין ישראל לבין האיחוד האירופי בתחום המלחמה בטרור אמר השגריר כי עד היום היו שני דיאלוגים בנושא וכי התקיימו סדנאות והשתלמויות. לדבריו, "אנחנו בהחלט לומדים זה מזה בתחומי הדה-רדיקליזציה, מאבק במימון טרור, סייבר, טרוריזם ועוד. ישראל בהחלט מספקת מידע חשוב לאיחוד האירופי כולל בנוגע לדאעש. המידע שישראל מספקת הוא באיכות גבוהה מאוד והוא זורם בין סוכנויות המודיעין. אני לא מצוי בפרטי המידע אבל התחושה אצלנו מאוד טובה".
פאבורג-אנדרסן אמר עוד כי בישראל יש אי הבנות לגבי האיחוד האירופי, תפקידו וחשיבותו. "אני מסיים כהונה של ארבע שנים. ברמה האישית הייתה לי זכות גדולה לשרת כאן. אני אירופי חזק בלב ואני מאמין גדול באירופה גם אחרי הברקזיט. היחסים עם ישראל מאוד מיוחדים. ישראל היא בהחלט אחד המקומות הכי מעניינים לשרת בהם כשגריר של האיחוד. היחסים עם ישראל הם הכי מפותחים עם מדינה שלישית שאינה חברה באיחוד".
הוא הוסיף כי "זה מרתק לעקוב אחרי מה שקורה כאן, תהליך שלום שבור, מלחמה, בחירות. בסך הכול היחסים לא ממוצים. חשבתי שמעט ישראלים מבינים את רמת היחסים שיש בינינו, ששני הצדדים נהנים ממנה, ויש התמקדות במה שאנו לא מסכימים עליו שזה רק 20-15 אחוז מהיחסים".
לסיכום דבריו ציין השגריר כי "אנו תומכים גדולים וידידים גדולים של ישראל והרקורד שלנו מוכיח את זה. אני לא רוצה שזה ייטבע באי ההסכמות בעיקר בנושא הפלסטיני. יש נושאים חיוניים ביחסי החוץ שאנו מסכימים עליהם כגון המאבק באנטישמיות והמלחמה בטרור. אתם עושים מה שאתם יכולים לייצב את המצב בירדן ומצרים וגם אנחנו. אתם מספקים שיתוף פעולה ביטחוני מתחת לשולחן ומודיעין. המסר שלי שצריך לתת קרדיט ליחסים ולהיות זהירים שאנו מתארים אותם ולא להתמקד בנושא אחד או שניים".