האוצר: צניחה של 15% ברכישת הדירות
בסקירת הנדל"ן הרבעונית של משרד האוצר עולה כי מספר הדירות שנרכשו ברבעון השני עמד על כ-24 אלף. באזור ירושלים ותל אביב רמת העסקאות קרובה לשפל היסטורי. רכישות המשקיעים ברבעון הסתכמו ב-4,000 דירות בלבד - אחת הרמות הנמוכות ביותר מתחילת העשור הקודם
נמשכת הירידה בעסקאות בשוק הנדל"ן : מספר הדירות שנרכשו ברבעון השני של השנה עמד על כ-24 אלף - צניחה של 15% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ושל 12% בהשוואה לרבעון הרבעון הקודם. כך עולה מסקירת הנדל"ן הרבעונית שפרסם היום (ד') משרד האוצר.
בניכוי המכירות במסגרת מחיר למשתכן, עמד סך העסקאות ברבעון השני על 22.7 אלף בלבד - הרמה הנמוכה ביותר מאז תקופת ההמתנה לתכנית מע"מ אפס בשנת 2014. לפי האוצר, היקף העסקאות הנמוך הושפע מרמת השפל ברכישות המשקיעים ומהמתנת הזוגות הצעירים לתכנית "מחיר למשתכן".
באזורים ירושלים ותל אביב רמת העסקאות קרובה לשפל היסטורי. באזור חיפה לעומת זאת, רמת העסקאות נמצאת בין עשרת הרבעונים הגבוהים ביותר באזור זה מאז 2002. בסקירה מצוין כי אחד הגורמים המסבירים את הרמה הגבוהה יחסית של דירות הנרכשות למגורים באזור זה הוא המספר הנמוך של דירות במסגרת "מחיר למשתכן" באזור ובעיר בפרט.
רכישות משפרי הדיור הסתכמו ברבעון ב-8,700 דירות בלבד. מדובר בירידה חדה של 20% בהשוואה לרבעון הקודם וכן בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
זוגות צעירים רוכשים פחות דירות במחירי שוק
כ-11 אלף דירות נרכשו ברבעון על ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה, מרביתם זוגות צעירים. מתוכן, 1,400 דירות נמכרו במסגרת מחיר למשתכן, הרמה הרבעונית הגבוהה ביותר של מכירות במסגרת זו מאז יצאה התכנית לדרך.
בניכוי מכירות מחיר למשתכן ירדו רכישות הזוגות הצעירים בשיעור של 12%, הן בהשוואה לרבעון הקודם והן בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. בכך השלימו רכישות הזוגות הצעירים ארבעה רבעונים רצופים של ירידות, והגיעו לאחת הרמות הרבעוניות הנמוכות בשנים האחרונות, למעט תקופת ההמתנה למע"מ אפס.
הירידה ברכישות הקיפה את כל האזורים, למעט אלו בהם אין היצע של דירות מוזלות או שהיצע זה נמוך. בפילוח גיאוגרפי נמצא כי באזורי המרכז, נתניה, רחובות וירושלים, נרשמו שיעורי ירידה הנעים בין 33%-22% בהשוואה לרבעון השני אשתקד.
באזור באר שבע נרשמה ירידה מתונה יחסית של 4%. באזור חיפה לעומת זאת גדלו רכישות הזוגות הצעירים, בשיעור של 19% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, בהמשך לעליה של 17% שנרשמה ברבעון הראשון השנה.
כמו כן, נמשכה המגמה של ירידה חדה במכירת דירות חדשות, בפרט ב"מחירי שוק". רכישת דירות ב"מחירי שוק" על ידי הזוגות הצעירים ניכרת יותר בקרב בעלי השכר הנמוך.
בנוסף, נמשכה הירידה בחלקם של עשרת הקבלנים הגדולים בסך העסקאות, עובדה הרומזת לפי האוצר, על "גמישות מחירים נמוכה יותר של קבלנים אלו, בין היתר על רקע הרווחים הגבוהים שצברו בשנים האחרונות".
המשקיעים רכשו 4,00 דירות בלבד
רכישות המשקיעים ברבעון השני הסתכמו ב-4,000 דירות בלבד - אחת הרמות הנמוכות ביותר שנרשמו מאז תחילת העשור הקודם. משקלן בסך העסקאות התייצב על רמת שפל של 17%.
הירידה החדה מתבטאת בחיובי מס הרכישה על דירות להשקעה, שהסתכמו ב-450 מיליון שקל בלבד - ירידה חדה בשיעור של 37% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ואחת הרמות הנמוכות ביותר בשנים האחרונות.
מכירות המשקיעים עמדו על 5,600 דירות, ירידה של 19% בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה ברבעון הקודם וירידה של 9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
שיעורי הירידה הללו דומים לאלו שנמצאו בסך העסקאות בדירות יד שניה. הירידה מתרכזת באזורים תל אביב, נתניה וירושלים, בהם מחירי הדירות הינם גבוהים, הן בהשוואה לאזורים אחרים והן בהשוואה לדירות הנמכרות על ידי משפרי הדיור.
כמו כן, מלאי הדירות המוחזק בידי המשקיעים הוסיף לרדת זה הרבעון החמישי ברציפות. במצטבר ירד מלאי זה בחמשת הרבעונים האחרונים ב-7,000 דירות, לעומת תוספת של עשרת אלפי דירות למלאי בחמשת הרבעונים שקדמו להם.
בנוסף, רכישות תושבי החוץ ברבעון השני הגיעו לשפל של 390 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2003, אשר עמד בצל האינתיפאדה השניה. הירידה החדה ברכישות סגמנט זה ניכרת בכל האזורים, למעט נתניה.