שתף קטע נבחר

 

האיום האיראני החדש: "חושף את חולשתו של הסכם הגרעין"

איראן הכריזה כי היא זקוקה לחמישה ימים בלבד כדי להעשיר את האורניום שברשותה לרמה של 20% - ממנה אפשר לייצר נשק גרעיני. ד"ר אמילי לנדאו, בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי: "אם זה נכון, הם מסוגלים להגיע תוך שבועות לכמות אורניום סבירה ברמת העשרה יותר גבוהה - ואז אנחנו בעיה"

 

 

האיום האיראני: אורניום לנשק גרעיני תוך 5 ימים    (צילום: אורי דוידוביץ')

האיום האיראני: אורניום לנשק גרעיני תוך 5 ימים    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חמישה ימים - זהו פרק הזמן שדרוש לאיראן על מנת להגביר את העשרת האורניום שלה ל-20 אחוזים - הרמה שממנה ניתן להשתמש בחומר לייצור נשק גרעיני תוך חודשים ספורים. כך הכריז אתמול עלי אכבר סאלחי, ראש סוכנות הגרעין האיראנית. "אם האיראנים אכן יכולים להגיע לאורניום מועשר ברמה של 20%, זה אומר שתוך מספר שבועות הם יכולים להגיע לכמות סבירה ברמה יותר גבוהה - ואז יש לנו בעיה", טוענת ד"ר אמילי לנדאו, מנהלת הפרויקט בנושא בקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי.

 

"מדובר בניסיון איראני להרתיע את ממשל טראמפ מללכת על עוד סנקציות וצעדי ענישה אל מול התנהגות מאוד פרובוקטיבית", מוסיפה ד"ר לנדאו. "גם אם האיראנים לא יכולים להשיג את היעד תוך חמישה ימים, עדיין יש לנו בעיה כיוון שאיראן ממשיכה בדרך מאוד תוקפנית. צריך לזכור שאיומים כאלה היו גם בתקופת אובמה, שהיה נשיא שעשה הכול כדי להרגיע את איראן".

 

במסגרת הסכם הגרעין שעליו חתמה ב-2015 עם שש המעצמות (ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה) ויתרה איראן על רוב האורניום המועשר שהיה בידיה ברמה של 20 אחוזים. "ההסכם מההתחלה היה בעייתי", טוענת ד"ר לנדאו, "מדובר בהסכם חלש עם חורים והבעיות נחשפות אחת אחת. פה אנחנו מבינים שהם בכמה שבועות או חודשים יכולים להצטייד, אז מה בעצם ההסכם הזה עשה?".

 

 

ומה בכל זאת ניתן לעשות את מול האיומים? "מאוחר מדי לבטל את ההסכם, אבל יש לחזקו במספר סעיפים. יש לשנות את הגישה כלפי כל ההתנהלות של איראן: ניסויי הטילים, הגברת הנוכחות בסוריה, העברת נשק לידי חיזבאללה, להקים מפעלים לייצור טילים בלבנון ובסוריה. יש להגיב לכל הדברים האלה בנחישות".

 

לדברי ד"ר לנדאו, "איראן פועלת באופן שאנחנו יכולים לעקוב אחר המהלכים שלה. זה שהיא רציונלית, לא אומר שהיא לא מאוד תוקפנית, או שאין לה אג'נדה של הגמוניה אזורית. אנחנו רואים לאט לאט איך היא מביאה את הדברים האלה לידי ביטוי. היא מתפשטת ובכל מקום שבו מישהו יוצא - איראן נכנסת. רואים את זה גם בעיראק וגם בסוריה. מדובר במשטר מסוכן למזרח התיכון - לא רק לישראל, אלא לכל המדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פקחי סבא"א במתקן להעשרת אורניום באיראן
צילום: AP
מומלצים