ירושלים מהחלל: תמונות ראשונות מהלוויין ונוס
הלוויין הישראלי-צרפתי, ששוגר בתחילת החודש לחלל, שידר תמונות שבהן נראה אזור ירושלים. כמו כן תועדו אזורים בצרפת, ארצות הברית ופרו
ירושלים של זהב - מהחלל: הלוויין לניטור חקלאי וחקר הסביבה "ונוס", שנבנה בתעשייה האווירית עבור סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה ועבור סוכנות החלל הצרפתית, שידר תמונות ראשונות מהחלל, בהן תמונה ראשונה של אזור ירושלים. התמונה צולמה במצלמה המשוכללת של הלוויין, ואפשר לראות בה את בירת ישראל וסביבותיה באיכות חסרת תקדים ולהבחין בפרטים שונים על הקרקע. בנוסף לתמונה של ירושלים העביר הלוויין תמונות גם מהעיר מרסיי בצרפת, משדות ליד פיניקס באריזונה ומיערות טרופיים בפרו.
במשרד המדע אמרו כי אזור ירושלים מועד לשריפות משתוללות חוזרות ונשנות בעיקר בתקופות של גלי חום, יובש ובצורת. המידע שיגיע מהלוויין ונוס יסייע למדענים לפתח שיטות חדשות לאפיון המערכת האקולוגית באזור, להבין מהם גורמי הסיכון ולהפחית אותם. הממצאים יתרמו גם לחקר ההתחממות הגלובלית. התמונה מדגימה את סוג המידע שיפיק הלוויין בשנים הקרובות לטובת המחקרים, ואלה ישליכו על חקלאות, מדיניות וכלכלה.
לוויין המחקר הוא פרי שיתוף הפעולה בין סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע לבין סוכנות החלל הצרפתית. הוא שוגר בהצלחה בתחילת החודש, ב-2 באוגוסט, ומאז עבר סדרת בדיקות ובחינות של המערכות השונות, שהסתיימו אף הן בהצלחה. הלוויין נבנה כאמור בתעשייה האווירית, יש לו מנוע חשמלי חדש שפותח ברפאל, והוא מאובזר במצלמה מולטי-ספקטרלית שפותחה באלביט ומצלמת ב-12 אורכי גל שונים. כלומר במצלמה פועלים 12 חיישנים וכל אחד מהם מצלם באורך גל אחר, ולכן כל כל תמונה שמפיק ונוס מורכבת מ-12 שכבות מידע שונות ומכסה כ-740 קמ"ר.
בזכות מספר הצבעים הרחב של המצלמה, שחלקם מעבר לתחום הנראה לעין האנושית, ניתן להבחין בפרטים שאי אפשר לזהות על פני כדור הארץ או במצלמה רגילה. כך, למשל, יתאפשר להבחין במזיקים, בדליפה של טפטפות, בזיהום מים במאגרים, בשריפת יער, במצב שבו לצמחייה חסרים מים ועוד.
הלוויין מצלם פעם ביומיים כ-110 אזורי מחקר שונים וקבועים ברחבי העולם שמייצגים אזורי חקלאות, טבע ואקולוגיה, ברזולוציה של 5 מטרים ובאותה זווית צילום. כשהלוויין ונוס חולף מעל ישראל הוא מצלם שלושה פסי צילום לאורכה: גליל, מישור החוף (כולל רצועת הים הקרובה) והנגב. אזורים אלו כוללים את מרבית הפארקים הלאומיים ושמורות הטבע, היערות ותחנות אקולוגיות. התמונות יועמדו לטובת אוניברסיטאות, רשויות ממשלתיות ומכוני מחקר.
התמונות של ישראל מגיעות למרכז המחקר בקמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן גוריון בנגב, בראשות פרופ' ארנון קרניאלי, מרכז המשמש זרוע תפעולית של משרד המדע והטכנולוגיה. סוכנות החלל הישראלית שפועלת במשרד המדע השקיעה כ-5 מיליון שקלים לביצוע מחקרים על תוצרי הלוויין. אחד הפרויקטים המחקריים הראשונים שישתמשו בהדמיות הלוויין הוא של תלמידי תיכון מראשון לציון ומרחובות, וסוכנות החלל הישראלית תשקיע בו כחצי מיליון שקלים.
שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס אמר בעקבות פרסום התמונות: "רואים את היופי של ירושלים גם מהחלל. ההצלחה של שיגור ונוס באה לידי ביטוי בתמונות הראשונות שהתקבלו ממנו וזו רק ההתחלה. האנושות כולה תיהנה בשנים הקרובות מהצילומים שיסייעו למחקרים פורצי דרך בתחומי הסביבה, מדעי כדור הארץ, מים ומזון".