איראן מתקרבת למסדרון יבשתי: נתניהו מאיים בפעולה
רה"מ הזהיר את פוטין כי ישראל מוכנה לפעול באופן חד-צדדי כדי למנוע את התחזקות איראן בסוריה. בשטח הדרך האיראנית לים התיכון מתקצרת: מיליציות מעיראק, אפגניסטן ופקיסטן נלחמות לצד חיזבאללה, אסד ומשמרות המהפכה. "אנחנו קרובים למטרה", הם סבורים
ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ישראל מוכנה לפעול באופן חד-צדדי כדי למנוע את התחזקות הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה. כך נכתב בסוכנות הידיעות רויטרס לאחר פגישת נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין במעון הקיץ שלו בסוצ'י, פגישה שנקבעה לפי נתניהו עקב המציאות המשתנה המהירות בסוריה.
נתניהו, שהסביר בשיחה עם עיתונאים בתום הפגישה כי "מה שחדש הוא הניסיון האיראני להתבסס עם צבא בסוריה, להשתלט על סוריה, לעשות לבנוניזציה של סוריה". ימשיך מחר (יום ה') בבליץ המדיני שלו. הוא יפגוש בישראל את נציגי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ - חתנו ויועצו של הנשיא ג'ארד קושנר, השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט והמשנה לענייני אסטרטגיה של היועץ לביטחון לאומי, דינה פאוול.
אבל בינתיים, בשטח ממשיכה הרפובליקה האיסלאמית בדרך למטרתה - מסדרון מאובטח מאיראן, דרך עיראק ועד לים התיכון. אלפי לוחמים בגיבוי איראני מתקדמים במרכז סוריה מזרחה, לעבר גבול עיראק - כדי להשיג את המסדרון היבשתי המיוחל. זהו אמור להיות הפרס הגדול לאיראן על מעורבותה במלחמת האזרחים בסוריה, שנמשכת כבר שש שנים. מסדרון שכזה יאפשר תנועה חופשית ללוחמים בגיבוי איראני בין איראן, עיראק, סוריה ולבנון - וכן הזרמת כלי נשק לדמשק ולחיזבאללה.
הדרך נסללת על ידי בנות בריתה של איראן - הצבא הסורי, חיזבאללה ומיליציות שיעיות. גם כוחות משמרות המהפכה של איראן מעורבים ישירות בלחימה בסוריה. עם זאת, גם אם יושג מסדרון יבשתי, הוא יהיה רחוק מלהיות עובדה מוגמרת. כל דרך שכזו תהיה יעד קבוע למתקפות מצד ארגונים סונים.
אבל בינתיים, בעלי הברית של איראן מתקדמים משני צדי גבול סוריה-עיראק וכבר כבשו שטחים רבים מידי דאעש. בחודשים האחרונים, הצבא הסורי ושותפיו התקדמו משמעותית בשלוש חזיתות שונות בגבול עיראק. אחד היעדים המרכזיים שלהם הוא העיר דיר א-זור שבשליטת דאעש.
הכוחות הסוריים והמיליציות כבר נפגשו בשטח קטן בגבול - באזור ג'מונה שבצד העיראקי ובוואדי אל-וואר שבצד הסורי. אבל האזור הזה מסוכן מדי מכדי שישמש כמסדרון יבשתי ומותקף פעם אחר פעם על ידי הג'יהאדיסטים. צבא סוריה הגיע לאזור אחר בגבול עיראק ביוני, אבל רוב השטח בצד העיראקי נמצא עדיין בשליטת דאעש.
בתוך עיראק, מיליציות שיעיות בגיבוי איראן מצליחות להשתלט על יותר ויותר אזורים בגבול סוריה-עיראק שהיו עד לא מכבר בשליטה סונית. המיליציות מעורבות בניסיון להשתלט על העיירה העיראקית תל אפאר, מה שיחזק משמעותית את השליטה שלהם באזור. המיליציות מעורבות בלחימה גם במערב מחוז אנבאר, הגובל בסוריה.
"המטרה שלנו היא להסיר כל מחסום בין סוריה לעיראק, כל הדרך לביירות", אמר ג'פר אל חוסייני, מהמיליציה העיראקית "חאטב חיזבאללה" הנלחמת לצד אסד. לדבריו, "ההתנגדות קרובה להשיג את מטרתה". הוא הזהיר כי אם האמריקנים ינסו לפעול כדי למנוע את ההתקדמות בצד הסורי, המיליציות השיעיות יפגעו בכוחות האמריקנים בעיראק.
השבוע פורסם ב-ynet כי הנוכחות האיראנית מתבצעת באמצעות כוח "קודס" של משמרות המהפכה של איראן, שבראשו עומד הגנרל קאסם סולימאני. בסוריה, נטען, הנוכחות האיראנית מתחילה מאזור נמל התעופה הבינלאומי של דמשק, השגרירות האיראנית ובסיסי כוחות בהר קאסיון המשקיף על העיר דמשק והסמוך לארמון הנשיאות. בהקשר זה יש לציין שבעבר יוחסו לחיל האוויר הישראלי תקיפות גם בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק וגם באזור קאסיון בהקשר של סיכול משלוחי אמל"ח לחיזבאללה.
פרט למאות אנשי משמרות המהפכה, אלפי לוחמים פרו-איראניים מוצבים בסוריה ולוקחים חלק חשוב בסיוע לכוחות אסד. הם כוללים את חיזבאללה, מיליציית "פטימיון" מאפגניסטן, "זיינביון" מפקיסטן וכן המילציות העיראקיות "נוג'בה" ו"חאטב חיזבאללה". "המטרה היא חיבור גיאוגרפי בין סוריה, עיראק וציר ההתנגדות", הודה שר ההסברה הסורי ראמז אל-תורג'ומן בראיון טלוויזיוני.
מנהל המכון הסורי לזכויות אדם, ראמי עבד אל רחמן, העריך כי יהיה בלתי אפשרי למנוע מאיראן להשיג את מטרתה, אחרי שהשקיעה מאות מיליוני דולרים ושלחה נשק ולוחמים לסייע לאסד להישאר בשלטון. "השפעת איראן בסוריה בלתי ניתנת לעצירה, אפילו אם אסד יאבד את כסאו - כי לאיראן יש קשרים עמוקים ונוכחות בסוריה. אם לא איראן, הממשל היה נופל כבר ב-2013".