שתף קטע נבחר

 

רפורמת התלמידים: "פחות מבחנים, יותר סיורים ואקטואליה"

יובל, עדי וגילי ממודיעין, שעולים בשבוע הבא לכיתה ו', שלחו במשך חצי שנה מכתבים לבכירי משרד החינוך - עד שקיבלו הזמנה להגיע לכנסת. בוועדה הם העלו את הצעותיהם: "לא להפוך את מבחני המיצ"ב למטרה, לכל היותר 6 שעות לימוד עד כיתה ו'". צפו בהם

 

 

התלמידים בוועדת החינוך: אלו הצעותיהם    (צילום: ערוץ הכנסת)

התלמידים בוועדת החינוך: אלו הצעותיהם    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

להפחית את מספר המבחנים בבית הספר היסודי. לא להתמקד במבחני המיצ"ב. להגביל את שעות הלימוד עד כיתה ו' לשש שעות ביום. לשלב סיורים לימודים עם שיעורי אקטואליה ואזרחות. ההצעות הללו לא הועלו על ידי משרד החינוך או על ידי מומחים לפדגוגיה - אלא על ידי שלושה תלמידי בית ספר יסודי. יובל דרוקמן, עדי שוורץ וגילי צימר קיבלו את זכות הדיבור בוועדת הכנסת וזה מה שהם אמרו. צפו בהם.

 

ועדת החינוך של הכנסת קיימה אתמול (ד') דיון היערכות לקראת פתיחת שנת הלימודים. לקראת תום הדיון, זמן קצר לאחר ששר החינוך נפתלי בנט נאלץ לעזוב ולהמשיך לכנס מנהלי בתי ספר, קיבלו את המיקרופונים שלושת התלמידים, שעולים לכיתה ו' מבית הספר "אבני חן" במודיעין.

עדי, יובל וגילי בוועדת החינוך (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עדי, יובל וגילי בוועדת החינוך(צילום: אוהד צויגנברג)

"בבית ספר לימדו אותנו שיש לנו אפשרות השפעה על החלטות בעזרת פנייה ונימוקים מתאימים", אמרו יובל, עדי וגילי בפתח הדברים, "אנחנו מרגישים שישנן החלטות חינוכיות שאינן של בית הספר שכדאי שמשרד החינוך ישקול שנית. סביב מבחני המיצ"ב יש המון לחץ בקרב התלמידים לאורך רוב השנה. התחושה של רבים מאיתנו שמבחני המיצ"ב הופכים למטרה והלמידה כולה מכוונת אליהם". הם ציינו שכתוצאה מכך לא יכלו ללמוד בצורה מהנה את מקצועות המיצ"ב: "מבחנים אלו בכלל לא רלוונטיים לתלמידים משום שהם לא מקבלים את ציון המבחן".

 

התלמידים - שלושתם ילדים למורות במערכת החינוך - המשיכו וסיפרו כי צפו בסרט על מערכת החינוך בפינלנד, שם לא ניגשים למבחנים: "אנו חושבים שממבחנים לא צוברים ידע, ואנו מציעים להגביל מאוד את השימוש במבחנים", אמרו והציעו עוד שינוי: "אנו יודעים שמותר לבית הספר ללמד שעה שביעית וחווינו את זה השנה. תחושתנו היא שזו שעה מתישה ומאוד לא אפקטיבית. לדעתנו, צריך להגביל את שעות הלימוד עד כיתה ו' לשש שעות ביום".

 

"הולכים לבי"ס מתוך חובה ולא מתוך סקרנות לימודית"

בסיום דבריהם אמרו התלמידים ממודיעין כי הם חושבים שכדאי לשלב יותר סיורים לימודיים-חווייתיים, יחד עם שיעורי אקטואליה ואזרחות, החל מכיתה ה', ולהפוך את הלמידה ליותר רלוונטית ומותאמת למאה ה-21.

התלמידים בוועדה ()
התלמידים בוועדה

 

 
מאחורי ההגעה לכנסת והנאום הזה הייתה מחשבה רבה. בחודשים האחרונים השלושה שלחו כמה וכמה מיילים לגורמים במערכת החינוך וגם ללשכת השר, אך לא זכו למענה אלא רק לתשובות מייל אוטומטיות. לפני כחודש הם היו בסיור בכנסת, שם הוסבר להם שגם תלמידים יכולים לנאום בוועדות. הם שלחו מייל ללשכת יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי והמתינו לתשובה. לפני מספר ימים הם קיבלו בחזרה מייל שמזמין אותם להשתתף בדיון עם שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב.

 

"אני דיברתי עם יובל באותו זמן, והוא בדיוק בדק את המייל וראה את התשובה. הוא התחיל לצרוח ולא הבנתי למה, הרגשנו פתאום שמישהו מקשיב לנו", אמר גילי ל-ynet, ויובל מוסיף: "זה היה מאוד מרגש, לא האמנו שמישהו יתייחס אלינו".

 

בשבועות האחרונים, בעיצומו של החופש הגדול, קיימו השלושה מפגשים אינטנסיביים בהם כתבו, בסיוע של הוריהם, את הנאום שהקריאו בוועדת החינוך. "אנחנו לא חושבים שהכול רע במערכת", מדגיש יובל, "המסר שלנו זה שישמעו אותנו. היום התחושה של התלמידים היא שבית הספר זה מוסד משעמם, והם הולכים אליו מתוך חובה ולא מתוך סקרנות לימודית".

 

"רעדתי מהתרגשות כל הדרך לכנסת"

הנסיעה לכנסת, הם אומרים, הייתה מלאת התרגשות וציפייה. "אני רעדתי כל הנסיעה", מודה גילי, "אבל זו הייתה חוויה מדהימה להגיע לשם בתור ילדים. אנחנו עובדים על זה חצי שנה, כותבים מיילים ולא מקבלים מענה".

בנט, לפני שיצא מהדיון. הבטיח לפגוש את התלמידים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
בנט, לפני שיצא מהדיון. הבטיח לפגוש את התלמידים(צילום: אוהד צויגנברג)
  

הדבר היחיד שאכזב מאוד את שלושת התלמידים זה שדקות לפני שהגיע תורם לדבר נאלץ השר בנט לעזוב את הדיון ולהמשיך לכנס מנהלים, אחד מרבים שהוא מקיים לקראת פתיחת השנה ברחבי הארץ. "בבית הספר לימדו איתנו בשנה שעברה על יעדים. היו רגעים שלא ענו לנו ושלחו לנו הודעות אוטומטיות, אבל החלטנו שאנחנו לא מוותרים עד שמישהו ישמע אותנו. השר אמר במהלך הנאום שלו היום בוועדה שצריך להיות חדורי מטרה ואני מסכים איתו. והמטרה שלנו היא להיפגש איתו".

 

עדי הוסיף: "זה היה קצת מבאס שהוא לא היה כי אנחנו יודעים שמי שבאמת לשנות זה השר, אבל בכל זאת המנכ"ל שמע ואנחנו מקווים שהמסר יועבר. אנחנו מנסים לעשות הכול כדי שהמכתב שלנו יגיע לשר ושהוא יזמין אותנו לפגישה". לאחר שהשר בנט שמע כי התלמידים התאכזבו מכך שלא שמע את דבריהם, הוא הבטיח ל-ynet כי יזמן אותם בקרוב ללשכתו.

 

אביחי, אביו של יובל, ביקש להדגיש כי מדובר ביוזמה של התלמידים עצמם. "זה לא נכפה עליהם מבית הספר. הם נפגשו על חשבון החופש שלהם ועשו חזרות. הביקורת היא כלפי מערכת החינוך. בית ספר 'אבני חן' מאוד מעודד מעורבות חברתית, ערכית ולימודית. המחנכת שלהם גם הייתה איתם היום בדיון. אנחנו, ההורים, מאוד מעודדים וגאים בהם, וזו אזרחות טובה".

פורסם לראשונה 23/08/2017 22:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
התלמידים בוועדה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים