כשסבתא מבשלת: תזונה בריאה לכם ולנכדים
סבתא ברכה מכינה לנכדים שניצל שלמדה להכין מסבתא שלה וסבתא סימה מכינה קציצות, "הנכדים לא מוכנים לוותר", הן אומרות. לקראת החזרה לשיגרה דיאטנית קלינית ממליצה על מזונות בריאים, "למרות הפרשי הגילאים ישנם מזונות שיתרמו לבריאות הגוף של סבים, סבתות ונכדים ואותם כדי לשלב בארוחות המשותפות"
השניצל המסורתי של סבתא ברכה והקציצות האהובות של סבתא סימה: החופש נגמר, חוזרים לשגרה וסבים וסבתות שבים לארח את הנכדים לאחר בית ספר. "כדאי לדעת כי למרות הפרשי הגילאים ישנם מזונות שיתרמו לבריאות הגוף של כל היושבים סביב השולחן". אומרת רונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט. "שילוב נכון של רכיבים מסויימים בארוחה יתרום לתזונה בריאה ומזינה הבונה ושומרת על מערכות הגוף, עבור כולם".
עוד במדור 60 פלוס:
בגיל 74: הסוד של טל ברודי לתזונה וחיים בריאים
סבתא: לא צריך ממתקים שהנכדים יאהבו
"הזקנה לא קשורה בגיל" - המודל לחיים בריאים
אוהבים את האוכל של סבתא
"כשמאור ושי, הנכדים שלי, מגיעים אלי אחרי בית ספר אני מכינה להם את השניצל נוסח סבתא ברכה שהם הכי אוהבים וזה מתכון שאני למדתי מסבתא שלי". מספרת בגאווה ברכה מרקוביץ על השניצלים המסורתיים שלה. גם סימה בן-יאיר, ממגדלי הים התיכון בכפר סבא, משתפת ששי ונועה, הנכדים, לא מוותרים לה על הקציצות שהיא מכינה ומבקשים שתכין להם בכל פעם שהם מגיעים.
"לפני הכל", אומרת דוייב "חשוב מאד להקפיד שהתזונה גם של הסבא והסבתא וגם של הנכדים תהיה מאוזנת ומגוונת, ויש לקחת זו בחשבון בעת בחירת המזונות ובניית התפריט".
לפניכם מספר דגשים מה להכניס לצלחת בארוחה משותפת ואיך בחירה נכונה תתרום לבנייה, חיזוק ושימור יכולות הגוף בגיל צעיר ובגיל המבוגר.
למוח: פיתוח מול שימור
"אלו שנים שבהן המח של הנכדים ממשיך להתפתח ולגדול", מסבירה דוייב את החשיבות בבחירת מזון לשיפור יכולות המוח. "הילדים מפתחים יכולות קוגנטיביות, בעוד שלסבא והסבתא חשוב לשמר יכולות אלה, ולחזק את הזיכרון ותיפקודי המוח".
מה לאכול: ישנה חשיבות רבה לצריכת החלבון וחומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3. רכיבי תזונה נוספים החיוניים להתפתחות המוח הם ברזל, חומצה פולית, ויטמינים 12B , A ו-C, אבץ וסלניום. מחסור בחומצות אלו יכול להוביל לירידה בתפקוד הראיה והיכולות הקוגנטיביות.
מנות אפשריות: "מומלץ לאכול למשל דגים או טונה בהירה". אומרת דוייב ומפרטת, "סלט טונה, בשילוב ירקות קצוצים יכול להיות אופציה קיצית טעימה ונהדרת. דגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, תורמים להתפתחות המח ומערכת העצבים. מומלץ כמובן להמנע מאכילת דגים גדולים בשל הסכנה מתכולת כספית גבוהה".
עלים ירוקים: בריא בכל גיל
ההמלצה התזונתית לאכול פירות וירקות חוזרת תמיד אולם בגיל מבוגר היא חשובה במיוחד. "אני ממליצה לאכול פירות וירקות המכילים אנטיאוקסידנטים השומרים על רקמת המח מנזקים ומעכבים תהליכי חימצון בקרב בני הגיל השלישי". אומרת דוייב. "כמו למשל עלים ירוקים כהים, תרד, מנגולד, אבל גם באוכמניות, חמוציות, סלק ועגבניות".
"אנטיאוקסידנט נוסף הינו לוטאין, רכיב שהגוף שלנו אינו יכול לייצר וניתן לקבלו אך ורק ממזון, כגון פירות, למשל קיווי, ענבים ותפוזים וירקות כגון ברוקולי, תרד, תירס, כרוב ניצנים, עגבניות וקישואים, פפריקה אדומה וחלמון ביצה".
מנות אפשריות: "פה המקום להכין סלט ירקות עשיר". מפרטת דוייב, "גם ירקות בגריל עם מעט שמן זית מעל הם אופציה מומלצת, וכמובן סלט פירות לקינוח. הנכדים יהנו לסייע בחיתוך הירקות והפירות. ניתן גם לשלב הירקות בפשטידות".
סיבים תזונתיים: בשביל מערכת העיכול
דגנים יועילו הן למבוגרים והן לילדים. "חשוב לאכול מזונות מקבוצת הדגנים, במיוחד דגנים מלאים, אשר עשירים בסיבים ומכילים ויטמינים ומינרלים", דוייב מסבירה. "הסיבים טובים מאד לעיכול עבור הסבים והסבתות וחשובים לנכדים עבור חיזוק מערכת העיכול".
מנות אפשריות: שיבולת שועל, גריסים, כוסמת, אורז מלא וכו'. מומלץ במקום להכיו אורז רגיל להכין אורז עם מלא, ולהניח מעליו את הירקות בגריל שהכנו מוקדם יותר. ניתן גם להכין עוגיות שיבולת שועל, כאופציה בריאה יותר לנשוש או קינוח. אופציה טובה לארוחת צהריים היא קציצות גריסים או עדשים בשילוב ירקות, מאכל קיצי קליל וטעים.
"הסידן חשוב במניעת דילול העצמות בקרב בני הגיל השלישי, בעוד שלנכדים חשוב לאכול סידן שיסייע בגדילה והתפתחות תקינה, לצד חיזוק העצמות".
"ולא פחות חשוב, להקפיד של שתיית נוזלים מספקת, של כ-8 כוסות מים ליום. עדיף לשתות מים ולצמצם בשתיית משקאות ממותקים ומוגזים ולהמנע מפטל ושאר משקות הקולה למיניהם".
קינוח: פירות ופעילות גופנית
ואם הנכדים באים אי אפשר בלי קינוח. "אם רעבים בין הארוחות כדי לנשנש פירות חתוכים שהינם בעלי ערך תזונתי גבוה ומהווים מקור חשוב של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, כמו למשל בתקופה הזאת, אבטיח, מלון וענבים"."ואחרי הארוחה, מומלץ גם לעסוק בפעילות גופנית משותפת, כגון הליכה בחוץ, רכיבה על אופניים, שחייה וכד'. זה גם זמן איכות משותף נהדר וגם תורם לבריאות של המבוגרים והצעירים כאחד".
המתכון של סבתא סימה לקציצות ששי ונועה אוהבים
חומרים:
1/2 קילו בשר הודו אדום
1 בצל בינוני מגורר
חופן פטרוזיליה או כוסברה קצוצה
מלח
כפית ראס-אל-חנות
2 כפות שמן
1/2 כפית כמון מזרחי
1 חלמון ביצהאופן ההכנה:
בקערה מערבבים את כל החומרים יחד ולשים היטב את הבשר עד אשר הוא הופך לעיסה אחידה רכה ולא קשה, ניתן תוך כדי לישה להוסיף מעט מים או שמן זית כדי שהעיסה לא תהיה קשה (לא להגיע למצב של עיסה כזו).
לוקחים מעט מהבשר מכדררים לכדורים ומועכים אותם באמצעות האצבעות לפיתה.
לקחים תבנית אפיה ומכסים בניר פרגמנט, משמנים ומניחים את הקציצות ברווח של שלוש אצבעות אחת מהשנייה.
אופים בתנור בחום 180 מעלות כרבע שעה בתנור טורבו או להפוך אחרי רבע שעה ולאפות עוד חמש דקות.
ניתן לטגן במחבת טפלון כאשר טובלים את הקציצה בפירורי לחם וביצה.
השניצל המסורתי של סבתא ברכה שמאור ומאי אוהבים
החומרים:חזה עוף פרוס
קמח
2 ביצים
מלח+ פלפל
פרורי לחם מתובלים
אופן ההכנה:
טובלים את החזה עוף הפרוס בקמח
בביצה הטרופה עם מלח ופלפל
ואז טבילה אחרונה בפירורי הלחם.
לבסוף מטגנים את השניצלים בשמן חם ומגישים לנכדים טרי טרי.
עוד רעיונות לנישנושים בריאים:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"