נולדה מחדש: המחתרת הפכה למפלגה פוליטית
אחרי יותר מ-50 שנה של לחימה ויותר מ-220 אלף הרוגים, המחתרת הקולומביאנית FARC מניחה את הנשק כדי להקים מפלגה משלה
המחתרת הקולומביאנית המרקסיסטית (FARC) הניחה את הנשק לאחר יותר מ-50 שנות מלחמה, והציגה אתמול (יום א') מפלגה מטעמה - הצעד המשמעותי הראשון שלה בהפיכתה מארגון צבאי לארגון אזרחי-פוליטי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
חברי "הכוחות המזוינים המהפכניים של קולומביה - צבא העם" העבירו לידי האו"ם יותר מ-8,000 כלי נשק במסגרת תהליך הפירוק שלהם. אנשי המחתרת לשעבר פתחו בבוגוטה את הכינוס הראשון של מפלגתם, שיימשך עד יום שישי, אז יוצג המצע הפוליטי של המפלגה לקראת הבחירות בשנה הבאה.
רטוריקה מיושנת עם כמה קונים אפשריים
הרטוריקה המרקסיסטית של FARC, שלרוב נתפשת כמיושנת, מזכירה לרבים נשכחות מהקמת המחתרת ב-1964, אולם כמה מהצעותיה של המפלגה הפוליטית החדשה לבצע רפורמות בחוקי הרכוש המורכבים עשויות לזכות לתמיכה מצד מצביעים כפריים שמתפרנסים למחייתם מחקלאות.
הסכם השלום ההיסטורי בקולומביה, שנדחה במשאל עם בפער של פחות מאחוז ועבר שינויים בטרם אושר בחקיקה, מעניק למפלגה של FARC עשרה מושבים אוטומטיים בקונגרס בבוגוטה עד שנת 2026, אבל הארגון צריך לנהל קמפיין בחירות על יתר המושבים.
במראה שאולי נתפש כבלתי סביר לחלוטין לפני כמה שנים, הגיעו צירי המפלגה של FARC באוטובוסים למרכז עיר הבירה וזכו לליווי של אופנועני משטרה. "מאירוע זה והלאה אנחנו נהפוך לארגון חדש ואך ורק פוליטי שיבצע את הפעילות שלנו באמצעים חוקיים", אמר מנהיג FARC רודריגו לונדונו, שנודע בשם המלחמה שלו "טימושנקו", למאות באי הכינוס הפוליטי באולם בבוגוטה. "ניצבים מולנו אתגרים רבים וקשיים רבים", הוא אמר. "שום דבר איננו קל בפוליטיקה". הוא הוסיף ששינויים באזורי הכפרים יישאר במוקד העניין של המפלגה.
צירים רבים בכינוס מפלגת FARC לבשו חולצות טי ועליהן הכיתובים "מפלגה חדשה למדינה חדשה" ובידיהם שקיות ממותגות. במהלך הכינוס הוצג לראווה ציור שנושא את דיוקנותיהם של מנהיגי קובה המהפכנים פידל קסטרו וארנסטו "צ'ה" גווארה, נשיא ונצואלה המנוח הוגו צ'אבס וישוע הנוצרי. המפלגה החדשה תיקרא "הכוח האלטרנטיבי המהפכני של קולומביה".
הבחירות הכלליות והבחירות לנשיאות קולומביה ייערכו בשנת 2018. לפי שעה לא ברור באיזה מהמרוצים תשתתף המחתרת הקולומביאנית לשעבר.
"אני חושבת ש-FARC ינסה להשיג איחוד אזורי תוך שימוש בנוכחות ובהשפעה שיש לו בכמה מחוזות", אמרה קתלינה חימנס, מרצה לפוליטיקה באוניברסיטת אקסטרנאדו. "ברמה הלאומית, הם זקוקים לכמות גדולה של מצביעים שעדיין לא בידיהם".