בלוז לכחולי המדים: 100 שוטרים נהרגו בריו מתחילת השנה
עם ארגוני סחר בסמים וכנופיות חמושים ששולטים בחלקים נרחבים בעיר, הפכה ריו למקום הקטלני ביותר בברזיל עבור אנשי אכיפת החוק: 100 שוטרים בתפקיד ומחוץ לו כבר נהרגו בעיר מתחילת 2017. איך הגיעו למצב זה?
מטרות נעות: משטרת ברזיל קברה אתמול (יום א') את השוטר ה-100 שנהרג בריו דה ז'ניירו מאז תחילת השנה. השוטר בן ה-39, סרג'נט פביו קבלקאנטה נורה כמה פעמים כשהיה מחוץ לתפקיד וביקר את אביו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
דו"ח: משטרת ריו מוציאה להורג ללא משפט
מדובר בציון דרך קודר למדי שמבטא את העלייה באלימות בריו, העיר שנחשבת לפנים של ברזיל ושרק בשנה שעברה אירחה את המשחקים האולימפיים. הרשויות בברזיל הודו בחודשים האחרונים שארגוני סחר בסמים וכנופיות פושעים אחרות שולטים כעת באזורים נרחבים בעיר. אלפי חיילים הובאו לריו דה ז'ניירו כדי לסייע למשטרה, אבל גם הנוכחות שלהם לא הצליחה להאט את שפיכות הדמים.
ירו 10 פעמים בשוטר שביקר את אביו
קבלקאנטה, אב לילד בן שמונה, נהרג ביום שבת בבאישדה פלומינזה, אחד האזורים האלימים ביותר בריו דה ז'ניירו. כמה אנשים חמושים התקרבו אליו, ככל הנראה כדי לשדוד אותו, וכשגילו שהוא שוטר ירו בו לפחות עשר פעמים. כך סיפר אביו, שהיה עד ראיה לרצח בנו, לתקשורת המקומית. "היינו אמורים לערוך היום פיקניק עם נשים ואלמנות של שוטרים", סיפרה רוז'ריה קארסמה, אשתו של שוטר במשטרת ריו. "כמה זמן? כמה זמן זה יימשך עד שמישהו יעשה משהו?".
ריו דה ז'ניירו נחשבת במשך תקופה ארוכה למקום הקטלני ביותר לאנשי אכיפת החוק בברזיל, המדינה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. בשידור חוזר של שנות התשעים, מספר השוטרים שנרצחים במדינה מדי שנה תמיד עובר את המאה.
ברזיל טובעת בבעיות
הזינוק בשיעורי האלימות בא על רקע עלייה באבטלה בתקופה של מיתון כלכלי, חוסר יכולת ממשלתית לשלם בזמן שכר לאלפי עובדי ציבורי ושחיתות ענק שבה מעורבים פוליטיקאים רבים שמסיחה את הדעת של המחוקקים מבעיות הביטחון של ריו דה ז'ניירו.
בברזיל יש קונצנזוס שכנופיות הפשע, שחמושות בנשק רב ושולטות במאות שכונות עוני בריו, רק הולכות ומתחזקות. בתחילת השנה נרצחו לפחות 130 בני אדם בבתי סוהר בברזיל על ידי אותם אנשי כנופיות.
גם השוטרים לא צדיקים גדולים
דו"ח של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מצא שיותר מ-8,000 בני אדם נהרגו על ידי משטרת ריו בין 2005 ל-2015, רובם גברים שחורים צעירים. בזמן שאנשי הפשיעה יורים לעבר שוטרים, תושבים רבים אחרים נקלעים לאש צולבת או סתם מחוסלים מבלי שעשו משהו.
לבעיות הרבות בריו דה ז'ניירו מצטרפת גם השחיקה של תוכנית הפיוס שהושקה לפני כמה שנים ונועדה ליצור קשרים בין שוטרים לבין תושבים. קיצוצים בתקציב פגעו התוכנית וכיום שכונות שהוגדרו "שקטות" נחשבות כעת למסוכנות.
פאולו סטוראני, לשעבר קצין ביחידת העילית של המשטרה הצבאית BOPE, אמר שהסמים מחזקים ומתחזקים את כנופיות הפשיעה משום שהם מספקים להן אמצעים רבים בשעה שכוחות המשטרה פועלים תחת גירעון תקציבי מתמיד ומחסור במשאבים, אימונים וכלי נשק. הדבר שהכי מדאיג את סטוראני הוא האופן שבו השוטרים מאבדים את חייהם. יש לדבריו את השוטרים שנהרגים במהלך עימותים עם פושעים, אבל יש רבים אחרים שנרצחים כשהם לא בתפקיד. דבר זה קורה כששוטר רואה פשע שמתבצע ומתערב ללא סיוע מעמיתיו או משום שהעובדה שהוא שוטר הופכת אותו למטרה.
"לפושעים יש מוטיבציה להרוג שוטרים", אמר סטוראני. כך היה למשל ביום חמישי האחרון במקרה של השוטר ה-99 שנהרג השנה בריו דה ז'ניירו, מאבל סמפאיו. סרטונים שצולמו במצלמות רחוב והגיעו לידי התקשורת המקומית והארצית, תיעדו את השוטר נכנס למוסך בביתו וכמה שניות לאחר מכן נכנס למקום גבר צעיר עם אקדח. סמפאיו נורה כמה פעמים ומת בדרכו לבית החולים. "חששתי שזה יקרה, והיום הזה הגיע", כתבה בתו של השוטר ההרוג ג'וליה בפייסבוק שלה. "הם הרסו את המשפחה שלנו. למרבה הצער, העולם הזה מלא במפלצות".