מיושן יותר מ-4,000 שנה: נמצא היין האיטלקי העתיק בעולם
חוקרים גילו חבית אחסון לשיכר המתוארכת למילניום הרביעי לפני הספירה ומשויכת ככל הנראה לתקופה הכלקוליתית. צוותי המחקר בוחנים כעת את השאלה - האם מדובר ביין אדום או לבן?
תגלית ארכיאולוגית משכרת: היין האיטלקי העתיק ביותר בעולם נמצא במהלך חפירות, והוא מתוארך למילניום הרביעי לפני הספירה. עד כה חשבו חוקרים כי ייצור וצריכה של יין התפתחו באיטליה לפני 1,300-1,100 שנים בלבד, ואילו התגלית הזו שופכת אור חדש על ההיסטוריה של שיכר הענבים הפופולרי.
התגלית נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות באזור הר מונטה קרוניו באגריג'נטו - עיר השוכנת בדרום סיציליה שבאיטליה. האתר משויך לתקופה הכלקוליתית (עידן הנחושת), ונמצאו בו כדי אחסון שלמים ששימשו כמאגרי יין. מצבם הטוב של הכדים מאפשר לשאוב את משקעי הנוזל מהדפנות, שכן יין במצב נוזלי לא נמצא כעבור כל כך הרבה זמן.
החוקר הראשי, ד"ר דיוויד טנאסי מאוניברסיטת דרום פלורידה שבטמפה, ערך ניתוח כימי של ממצא המשקעים. החוקרים נעזרו בשיטה ייחודית כדי לבחון את הממצאים ישירות במצב שבו שאריות היין נמצאו - ללא הכנות כימיות מיוחדות. החוקרים מצאו בתרכובת חומצה טרטרית וכן סודיום - חומרים שנוצרים באופן טבעי בתהליך הכנת היין.
החוקרים הוסיפו כי נדיר מאוד להצליח ולנתח תרכובת עתיקה כל כך, אולם התמזל מזלם והם הצליחו לחפור כדים במצב שלם מעט לחלוטין, מה שהקל על המשימה ואפשר להם לבצע ניתוח של החומרים המצויים במשקעים. כעת מנסים החוקרים להכריע בשאלת השאלות: אם מדובר ביין אדום או ביין לבן.