אקזיט ישראלי ענק: גיליאד רוכשת את קייט פארמה ב-11.9 מיליארד דולר
ענקית התרופות האמריקנית רוכשת את החברה שייסד פרופ' אריה בלדגרין בשנת 2009, הנסחרת בניו יורק בשווי של כ-8 מיליארד דולר
בדרך לאקזיט ענק בביומד הישראלי: ענקית התרופות האמריקנית גיליאד (Gilead Sciences) הגישה הצעה לרכישת קייט פארמה תמורת 11.9 מיליארד דולר, בעסקת מזומן, לפי שווי של 180 דולר למניה.
מניית קייט פארמה ננעלה ביום שישי בשווי של 139.20 דולר. לאחר זינוק של 210% מתחילת השנה נסחרת קייט בבורסת נאסד"ק בשווי שוק של כמעט 8 מיליארד דולר. גיליאד נסחרת בבורסת נאסד"ק בשווי של 96 מיליארד דולר, לאחר עלייה של 3% בלבד בערכה מתחילת 2017.
קייט פארמה מפתחת טיפול מבוסס הנדסה גנטית של מערכת החיסון: החברה פועלת בתחום תרופות אימונותרפיה (CAR), טיפולים המתמקדים בתגובה החיסונית.
"ביססנו את החברה על העבודות של פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן. לפני 25 שנה העבודות שלו נראו כמו חלום", אמר ד"ר אריה בלדגרין מייסד קייט פארמה. "הרבה אנשים לא האמינו בו ולא היה להם עניין בזה. אבל הרעיון שלנו היה לעשות הנדסה גנטית של מערכת החיסון כדי שתתקוף בעצמה את הגידול הסרטני.
"בטיפול שלנו אתה לוקח דם בעירוי מהחולה, מבודד את תאי ה־T שלו (סוג של תאי דם לבנים שיש להם תפקיד בתגובה החיסונית התאית), מהנדס אותם בצורה ספציפית לגידול של החולה, ואחרי השלמת השינוי הגנטי מחזיר אותם לגוף. בעצם אנחנו משתילים לתאי ה־T האלה מעין GPS שמנחה אותם לחדור ישירות לתוך הגידול הסרטני ולחסל אותו. כשהגידול חוזר וגדל הם מיד תוקפים אותו שוב".
חברת הביוטק נמצאת עדיין בשלב הניסויים לטיפול סרטן במערכת הלימפה (סרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין). פרופ' אריה בלדגרין ייסד את החברה ב־2009, והוא מכהן כיו"ר וכמנכ"ל החברה. החברה הונפקה בנאסד"ק ב־2014 במחיר של 17 דולר למניה וגייסה בהנפקה הראשונית 150 מיליון דולר.
על אף היותה של קייט פארמה חברה ישראלית, המחזיקות הגדולות במניותיה הן קרנות אמריקניות - קפיטל גרופ עם כמעט 20% מהמניות, בלאקרוק עם כ-7% וג'יי פי מורגן עם כ-4%. בין הגופים המוסדיים הישראליים שמחזיקים במניות החברה מובילים מנורה עם כ-1.3 מיליון מניות, שהן קצת יותר מ-2%, ומגדל עם כ-230 אלף מניות בשווי של 32 מיליון דולר.
"נכון שהשם שלנו הוא Kite - עפיפון - אבל הוא לא תמיד עף, לפעמים הוא עולה ולפעמים הוא יורד. הרעיון הסופי הוא שהטיפול שלנו יעשה מהפכה בכל צורת הטיפול בסרטן. היום בכימותרפיה עוזרים ל־10% מהחולים וגורמים לתופעות לוואי ל־100% מהחולים. זה לא יעבוד ככה יותר. יהיה טיפול אישי כנגד התאים הסרטניים בגוף שלך ולא נגד תאים נורמליים. אין סיבה לגרום לנשירת שערות כי אין גידול בשערות", אמר בלדגרין זמן קצר לאחר ההנפקה בריאיון ל"כלכליסט", בינואר 2015.
מנכ"ל קייט פארמה: "זוהי שנה של אבני דרך עבורנו"
"הרכישה של קייט פארמה מבססת את גיליד כמובילה בתחום תרפיית תאים, ומספקת בסיס ממנו נוכל למצוא טיפולים חדשניים נוספים עבור אנשים עם סרטן במצב מתקדם", מסר מנכ"ל ונשיא גיליאד ג'ון מיליגן. לדבריו, "תחום הטיפול בתאים התקדם במהירות, עד לנקודה שבה המדע והטכנולוגיה סללו נתיב ברור לעבר טיפול פוטנציאלי לחולים. אנחנו מתרשמים מאד מהצוות של קייט ומההישגים שלהם, וחולקים איתם את האמונה שטיפול באמצעות תאים יהפוך לאבן הפינה של הטיפולים בסרטן. העובדה שאנחנו חולקים תרבות וערכים זהים בכל הקשור לקידום מהיר של חדשנות על מנת לפתח מוצרים יעילים ובטוחים יותר למספר רב ככל האפשר של מטופלים, מצביעה על כך שמדובר בהתאמה אסטרטגית מצוינת. פעילות המחקר ופיתוח בנוסף לפעילות המסחרית של קייט יישארו בסנטה מוניקה, קליפורניה, וייצור המוצרים יוותר באל סגונדו, קליפורניה".
"זוהי שנה של אבני דרך עבורנו. כל אחד מההישגים שלנו הוא שיקוף של הכישרונות הייחודיים לקייט. אנחנו נרגשים שגיליד, אחת החברות החדשניות ביותר בתעשייה, מכירה בערך שלנו וחולקת עמנו את התשוקה לפיתוח טיפולים מתקדמים ובעלי פוטנציאל ריפוי למטופלים", הוסיף אריה בלדגרין, יו"ר, מנכ"ל ונשיא קייט. "בעזרת המומחיות והתמיכה של גיליד, אנחנו מקווים לממש את הפוטנציאל של תרופות אימונותרפיה (CAR), להפוך לתרופה המובילה לטיפול בסרטן על ידי האצה מהירה של התרופות בקנה שלנו, של המחקר פורץ הדרך וטכנולוגיות הייצור לטובת החולים ברחבי העולם".