עונת הציד נפתחת: בג"ץ מתבקש לאסור ציד שלווים
החברה להגנת הטבע ותנו לחיות לחיות הגישו עתירה נגד רשות הטבע והגנים בטענה כי השלווים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה, אך החל מיום שישי יהיה מותר לצוד אותם. הרשות בתגובה: מעמד השליו נבחן בימים אלה
עתירה לעצירת ציד השלווים: "החברה להגנת הטבע" ועמותת "תנו לחיות לחיות" הגישו היום (ג') עתירה לבג"ץ נגד רשות הטבע והגנים (רט"ג) והמנכ"ל שלה שאול גולדשטיין. העותרים טוענים, כי השלווים המקומיים בישראל הם מין בסכנת הכחדה חמורה, אך החל מיום שישי השבוע יהיה מותר לצוד אותם. בעתירה מתבקש בית המשפט להורות לרט"ג לאסור ציד של שלווים בעונת הציד, בשל מצבם ההולך ומידרדר. לחילופין, מבקשים העותרים מבית המשפט לאסור על ציד באמצעות מכונת שמע, המשמיעה קולות של בעלי חיים. בעקבות העתירה מסרו ברט"ג כי מעמד השליו נבחן בימים אלה.
על פי העתירה, כאמור, השלווים מוגדרים בספר האדום (ספר של רט"ג שמטרתו להגדיר את מצב מיני העופות, היונקים, הזוחלים וכדומה, הנמצאים תחת איום מיידי בישראל) כמין שעתידו בסכנה. לטענת העותרים ברט"ג מבצעים עדכון של הספר ועתידו של השליו הנודד צפוי להיות מדורג כמין בסכנת הכחדה חמורה, דרגת הסיכון הגבוהה ביותר. למרות זאת, ברישיונות הציד שמעניקה הרשות, לקראת עונת הציד שתחל ביום שישי הקרוב (1 בספטמבר), מותר לצוד ולהרוג אותם.
"השליו הנודד (Coturnix Coturnix) הוא מין ממשפחת הפסיוניים, הקטן מבין התרנגולאיים בישראל", נכתב בעתירה שנכתבה על ידי עו"ד נועה יאיון מהמחלקה המשפטית של החברה להגנת הטבע. "בשנים האחרונות האוכלוסייה העולמית שלו פחתה משמעותית, והאוכלוסייה המקומית שלו בישראל מצויה על סף הכחדה חמורה (דרגת הסיכון הגבוהה ביותר). זאת, בין השאר, בעקבות ציד מאסיבי, בעיקר בארצות הים התיכון.
"השליו מקנן כמעט בכל אירופה (למעט חלקים נרחבים מרוסיה), ובצפון מערב אפריקה, בשטחים חקלאיים. בשרו ככל הנראה טעים למאכל, ועל כן הוא ניצוד באופן שוטף, בעיקר בארצות הים התיכון, כמו מלטה וקפריסין. על פי ארגון שמירת הציפורים העולמי, בירדלייף, בכל שנה יותר ממיליון וחצי שלווים נודדים מוצאים את מותם כתוצאה מציד בלתי חוקי. אם קצב זה יימשך - המין לא יוכל לשרוד.
עוד נכתב בעתירה, כי "הארנבת והחוגלה הוצאו ב-2006 מרשימת הציד, לאחר מחאה ציבורית ופניה לערכאות של החברה להגנת הטבע. מיותר לציין, שגם הוצאת הארנבות והחוגלות מן הרשימה נתקלה בהתנגדות עזה של הציידים. החוגלה, חברת משפחה של השליו (אף מוגדרת באותה תת משפחה), הייתה אחד מיעדי הציד העיקריים של הציידים, במשך עשרות שנים. אלא שהתמעטות של כ-90% באוכלוסייתה הובילו לאיסור הציד שלה, בתחילה באמצעות הוראת שעה, ובהמשך הוסרה כליל מרשימת המינים המוגדרים 'ציד', יחד עם הארנבת (שגם היא הוסרה מן הרשימה לאור התמעטות משמעותית בגודל האוכלוסייה המקומית). בדיוק כפי שהוצאו הארנבות והחוגלות מרשימת הציד, לרשימה הכללית של חיות בר מוגנות, כך יש לעשות עם השליו, לאור הנתונים לעיל, הידועים היטב לרשות הטבע והגנים".
מרט"ג נמסר בתגובה:
החוק מתיר לצוד 11 מינים, ביניהם השליו. שימוש במכונת שמע ללכידת שלוים נבחן על ידי הרשות כבר לפני עשור אך לא נמצא צידוק משפטי למנוע אותו. לאור פניית החברה להגנת הטבע ביקש מנכ"ל רשות הטבע והגנים לקיים בחינה מחודשת לשימוש זה. כמו כן הרשות תבצע הערכת מצב עיתית לבחינת מספר הרישיונות לפי מצב אוכלוסיית חיות הבר, פעולות פיקוח, אכיפה ועוד.
"לצד הקצאת רישיונות הציד החדשים במסגרת התקנות החדשות הצלחנו גם להביא להחמרת הקריטריונים לקבלת הרישיון. אנו מקווים כי זהו שלב נוסף בדרך לחקיקת חוק שיגן על חיות הבר. הוצאת השליו מרשימת המינים שהם ציד דורשת החלטה בוועדת הפנים של הכנסת, או בהוראת שעה של השר, כך שרט"ג אינה סוברנית לקבל החלטה שמשמעותה הפסקת הציד. עם זאת, מעמד השליו ברשימת המינים הדורשים הגנה נבחן על ידי רט"ג והתוצאות יתפרסמו בקרוב".
נציין כי למרות שהחלטה על הפסקת הציד אינה בסמכותה של רט"ג, אלא של הכנסת, הרשות יכולה לבקש מוועדת הפנים לאשר את השינוי הנדרש בתקנות, או לחילופין שלא להעניק רשיונות לציד שלווים.