מזכ"ל האו"ם: "משבר הומניטרי דרמטי בעזה, הסירו את המצור"
המזכ"ל גוטרש סייר במנהרה בגבול עזה, ביקר בנחל עוז ולאחר מכן נכנס לרצועה. "אני עד לאחד המשברים ההומניטריים הדרמטיים שראיתי בשנותיי באו"ם", אמר בעזה - וקרא לישראל ולמצרים להסיר את המצור. בנאום בת"א הוסיף: "אסור שקולות אנשי השלום יושתקו על ידי קולות האלימות"
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש סייר הבוקר (יום ד') בשני צידי הגבול בדרום. בעוטף עזה הוא פגש תושבים שמחו על הכספים המועברים לחמאס, בגבול הוא סייר במנהרה שנחשפה במבצע צוק איתן ובתוך הרצועה התמודד עם מחאות של משפחות האסירים הכלואים בישראל, שאותם סירב לפגוש. לאחר מכן נאם בבית התפוצות בתל אביב, נאומו המרכזי במסגרת ביקורו הראשון בישראל כמזכ"ל האו"ם.
"האו"ם עודנו מחויב להעניק לישראל ולפלסטינים את כל התמיכה כדי להגיע להסכם שלום, אני מלווה את המשא ומתן במשך השנים בדאגה רבה", אמר גוטרש בנאומו. "אני מתנגד לצעדים שיכולים לסכן את פתרון שתי המדינות, לרבות בנייה בהתנחלויות אך גם אלימות, טרור והסתה. אני מאמין ומשוכנע שפתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה לפשרה הגדולה שיכולה לסיים את הסכסוך ולהביא לעתיד טוב יותר לכולם.
"אני מודע לקשיים שעומדים בפני שני הצדדים. ברור שאנחנו בקהילה הבינלאומית לא יכולים להתעלם או להרשות למצב להתדרדר, יש לנו אחריות לתמוך בצדדים. לשני העמים יש קשרים דתיים למדינה, לשניהם הזכות לחיות עליה".
גוטרש המשיך: "המדינה שלכם הפכה ידועה ברחבי העולם בזכות ההישגים הטכנולוגיים שלכם. ראינו כמה דוגמאות יוצאות דופן לחדשנות, שיכולות להיות מופת לכל העולם במלחמה נגד שינויי האקלים. אני משוכנע שכששני העמים יחיו בביטחון זה לצד זה - תשיגו ביטחון גדול ושגשוג, וזו תהיה גאווה אפילו גדולה יותר ליהודים ברחבי העולם".
בנאומו התייחס גוטרש לסיור שערך מוקדם יותר בנחל עוז שבעוטף עזה והביע התרשמות מהתושבים שפגש: "ביקרתי בקיבוץ נחל עוז קרוב לעזה, שהופצץ כמה פעמים ונהרג בו ילד מרקטה. היה לי לעונג רב לדבר עם המשפחות - שמתי לב שבמקום כעס בגלל ההתקפות על אזרחים והפרה של הדין הבינלאומי, קיבלתי מהם מסר של שלום ופיוס.
"התושבים ביקשו מאיתנו לעזור לפלסטינים בעזה להתגבר על הקשיים ההומניטריים הטרגיים שלהם ואמרו שהם בעצם מוכנים לספק להם סיוע. זו הייתה דוגמה נהדרת לסולידריות, לאנושיות ולסובלנות, ורציתי לשתף אתכם בה. אסור שקולותיהם של אנשי השלום האלה יושתקו על ידי הקולות והמעשים האלימים של הקוראים להסתה ולפירוד. אל לנו לשכוח שאנשי השלום האלה הם הפנים הטובות המייצגות את הקהילה שלהם, הם ההון האנושי הנצרך לשלום מתמשך, כאן ובכל מקום".
גוטרש פתח את סיורו בדרום בעוטף עזה ונפגש עם תושבי קיבוץ נחל עוז. אשרית סבג, תושבת הקיבוץ, אמרה לגוטרש: "אנחנו רואים כמויות אדירות של כסף שמועבר לרצועת עזה, אך חמאס משתמש בו כדי לבנות מנהרות טרור וטילים במקום לבנות מחדש את רצועת עזה". במהלך הפגישה העניקו ילדי הקיבוץ לגוטרש חוברת ציורים שהכינו לרגל ביקורו ואמרו: "אנחנו מקווים שתעזור להביא שלום לאזור שלנו ולכל העולם".
בביקורו של גוטרש ברצועת עזה הוא אמר: "אני מאוד נרגש להיות בעזה היום, ולצערי להיות עד לאחד המשברים ההומניטריים הדרמטיים שראיתי במשך שנותיי הרבות בעבודה הומניטרית באו"ם". גוטרש קרא לישראל ולמצרים "להסיר את המצור" מעל רצועת עזה, וכן פנה לקהילה הבינלאומית להגדיל את הסיוע ההומניטרי עבור הרצועה.
עם חצייתו את הגבול זכה גוטרש לקבלת פנים עוינת - משפחות האסירים בבתי הכלא בישראל מחו בצד הפלסטיני של המעבר על סירובו לפגוש אותם.
בהודעה מטעם חמאס דרש הארגון השולט בעזה כי האו"ם יאשר את תוכניות הסיוע והפיתוח וילחץ על ישראל לשחרר את האסירים הפלסטינים.
הבוקר המריא המזכ"ל לסיור במסוק מעל שמי הארץ בליווי שגריר ישראל באו"ם דני דנון וסגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי. דנון אמר למזכ"ל כי "חמאס ממשיך להתחמש כדי לפגוע באזרחי ישראל ומנצל את סיוע הקהילה הבינלאומית לצורכי טרור על חשבון תושבי הרצועה. במקום להבטיח עתיד טוב יותר לילדי עזה, חמאס הפך אותם לבני ערובה ומשקיע את משאביו בחפירת מנהרות טרור רצחניות". בגבול ביקר מזכ"ל האו"ם במנהרת טרור שנחשפה לפני "צוק איתן" ושמע סקירה על האיומים בזירה.