יוזמת דרעי: גירוש מסתננים למדינה שלישית גם ללא הסכמה
סערת גירוש המסתננים: שר הפנים אישר תיקון לחוק שיאפשר הרחקת שוהים בלתי חוקיים אל מדינה שלישית גם ללא הסכמתם. ההצעה, שזוכה לתמיכת רה"מ נתניהו ושרת המשפטים שקד, תובא בתחילת השבוע לאישור הממשלה. דרעי: "קיימתי סיור בדרום תל אביב וראיתי את סבלם היומיומי של התושבים"
ברקע הסערה במערכת הפוליטית בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בסוגיית גירוש המסתננים למדינה שלישית, נערכת הממשלה לפתרון עוקף: ביום ראשון יצביעו שרי הממשלה על תיקון לחוק בנושא שיזם שר הפנים אריה דרעי. השר אישר היום (ד') את הצעת תיקון "חוק הכניסה לישראל", שעל פיו תתאפשר הרחקת שוהים בלתי חוקיים אל מדינה שלישית גם ללא הסכמת המסתננים.
לפי נתוני משרד הפנים, בשטחי ישראל שוהים כיום כ-40 אלף מסתננים מאריתריאה ומסודן. בשנים האחרונות הנהיגה הממשלה מדיניות של אי הרחקה זמנית כלפיהם. כלומר, רק מי שהסכים ל"יציאה מרצון" במהלך תקופת הזמן שבו הוא הוחזק במתקן חולות, עזב לבסוף את ישראל. התוצאה, לפי משרד הפנים, שהות של אלפי מסתננים בישראל שגם יצרו לטענתם השלכות שליליות רבות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים איילת שקד הודיעו כי הם תומכים ביוזמת השר דרעי לתיקון המוצע. "קיימתי סיור בדרום תל אביב וראיתי את סבלם היומיומי של התושבים, שמציאות חייהם בשנים האחרונות הפכה לסיוט", אמר דרעי. "המציאות הקשה הזאת קיימת גם באילת, ירושלים, פרדס כץ, פתח תקווה, חדרה, נתניה, אשדוד ובעוד יישובים ברחבי הארץ. הגיע הזמן לשים לכך סוף ובכוונתי לפעול בכמה מישורים כדי לדאוג לתושבי מדינת ישראל שסובלים סבל רב".
לפני ההצבעה ביום ראשון צפוי דרעי להציג לשרי הממשלה את כל הסוגיות שעומדות על הפרק בעקבות פסיקת בית המשפט העליון. בנוסף הוא יציג נתונים עדכניים הנוגעים למספר המסתננים שחיים כיום בישראל ואת השלכות שהייתם על החיים בארץ. דרעי גם ידרוש להגדיל את מספר פקחי רשות ההגירה ב-250, מעבר ל-120 הפקחים שפועלים כיום".
לדברי שר הפנים, "ברשות האוכלוסין וההגירה מתלוננים כי מספר הפקחים שאמורים לאכוף את החוק בכל הקשור למסתננים נמוך ולא מספק. אני שומע את התלונות על כך גם בסיורי בארץ מתושבי שכונות שהמסתננים חיים בשכנות להם. הם טוענים כי אין מספיק פקחים. בכוונתי לדרוש מראש הממשלה, משר האוצר ומשאר שרי הממשלה בישיבה ביום ראשון, להגדיל את מספר פקחי ההגירה כדי להקל בסופו של דבר על חייהם של תושבי מדינת ישראל. אנחנו חייבים לזכור כי עניי עירך קודמים".
הרכב של חמישה שופטים קבע ביום שני כי לא ניתן לכלוא מסתננים ליותר מ-60 ימים, גם אם הם מתנגדים ל"גירוש מרצון", אך אין מניעה להרחיק מסתננים מישראל למדינה שלישית. בית המשפט העליון קיבל חלקית את הערעור שהגישו אזרחים זרים וארגוני זכויות אדם. לפי החוק הקיים, ניתן להחזיק אזרח זר במאסר לתקופה בלתי מוגבלת עד ש"ישתכנע" להסכים לגירוש מרצון. בפסיקתם, הגבילו מאוד השופטים את היכולת של המדינה לכפות גירוש על מי שמתנגד לכך באמצעות מאסר ממושך.
בית המשפט אף קבע כי לא הוכח שהמדינה השלישית שאליה יורחקו המסתננים אינה בטוחה וכי המנגנונים שהנהיגה המדינה לביקורת ולפיקוח על הליך ההרחקה ועל היחס שלו זוכים המורחקים במדינה השלישית מספקים. פסק הדין קובע כאמור כי אסור להחזיק מסתננים במעצר יותר מ-60 ימים. אחרי 60 ימים ניתן להמשיך להחזיק אנשים במשמורת רק כאשר האדם אינו משתף פעולה עם הרחקתו או כאשר יש סכנה לציבור. השופטים קבעו כי סירוב לעבור למדינה שלישית אינו מהווה אי-שיתוף פעולה עם הרחקתו, כך שאם אדם מסרב להיות מורחק למדינה שלישית - לא יהיה ניתן להשאיר אותו במעצר.