יו"ר ארגון המורים מאיים: "שביתה אחרי החגים"
בראיון לאולפן ynet טוען רן ארז שמשרד האוצר מציע תוספת של 30 שקל למשכורות המורים הוותיקים: "זה מבזה". לדבריו, שכר מורה מתחיל צריך לעלות מ-6,400 שקל ל-8,000. על פרשת הסטירות: "משהו שמישהו סיפר לי לפני 51 שנה"
"אם לא נגיע להסכמות עם משרדי האוצר והחינוך – נשבית את הלימודים מיד אחרי החגים", כך אמר הבוקר (יום ה') יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים רן ארז. בשבועות האחרונים מתנהל מו"מ בין ארגון המורים לבין האוצר, ול-ynet נודע שהמשרד הציע העלאה של 30 שקל ברוטו בלבד לשכר המורים הוותיקים, ו-300 שקל ברוטו לשכר המורים החדשים. בראיון לאולפן ynet הוסיף ארז: "אמרתי לאנשי משרד האוצר שטוב היה אילו לא היו מציעים הצעה כזאת מבזה".
ארז הוסיף: "הבעיה היא שאנחנו ציבור גדול של 180 אלף מורים. כשמשרד האוצר עושה את החשבון, לתת אחוז אחד תוספת שכר ל-180 אלף, זה הרבה כסף. אז מעדיפים להוריד את הרמה ואז גם הנטישה של מערכת החינוך גדולה יותר. כשליש מהמורים עוזבים תוך ארבע שנים. צריך לקחת בחשבון שהרופאים של היום היו פעם תלמידים, שהטייסים והמדענים והמהנדסים היו פעם תלמידים, ואז מבינים כמה מערכת החינוך והמורים חשובים לביטחון ולכלכלה ולאיכות החיים במדינת ישראל".
- כמה כסף אתם רוצים להוסיף?
"אנחנו רוצים שהשכר של מורה אקדמאי, אחרי ארבע שנים באוניברסיטה, יתחיל מ-8,000 שקל ברוטו. היום הוא 6,400 ברוטו. עם זה אי אפשר להתחיל חיים. אי אפשר לשלם משכנתא. מורה ותיק, אחרי 36 שנה, מגיע ל-13 אלף ברוטו".
- אתה חושב שהליקוי המשמעותי היום במערכת החינוך הוא התנאים הלא מתגמלים למורים?
"זו הבעיה החמורה ביותר. אתם ודאי יודעים שבסוף מלחמת העולם השנייה, יפן וגרמניה היו הרוסות. הן החליטו להקים את עצמן מחדש וההחלטה האסטרטגית הייתה להשקיע בחינוך. ביפן קבעו שהשכר של המורה יהיה הכי גבוה בסקטור הציבורי, יותר ממהנדסים ורופאים, כך שעל כל משרה פנויה בהוראה היו חמישה מתמודדים ואז בחרו את הטוב ביותר".
- אתה מנהל מו"מ, אם עד החגים לא תגיעו להבנות, מה יקרה?
"אנחנו עדיין מנהלים מו"מ בשקט. יש לנו קמפיין חיובי כדי שהציבור הרחב יבין כמה המורים חשובים לכל ילד וילד. לצערי הרב, עד היום משרד החינוך יושב בצד ונותן לנו להתמודד מול האוצר. אם משרד החינוך לא יתעשת, ניאלץ להכריז על סכסוך עבודה ולהיאבק".
- אתה אומר שמשרד החינוך יושב על הגדר, אבל מה אתה חושב על היוזמות של שר החינוך לקראת שנת הלימודים? למשל הרפורמה באנגלית?
"זה דבר רצוי כי צריך לדעת אנגלית. צריך לדעת לדבר ואת זה לא כל כך יודעים. לא מלמדים את זה בבית הספר".
- הייתם חלק מהרפורמה הזאת?
"לא. שמעתי על הרפורמה הזאת רק אתמול".
- איך אתה מתייחס לזה? אתה מייצג את המורים שאמורים לבצע את הרפורמה בשטח.
"אני מתאר לעצמי שעכשיו יבואו איתנו בדברים כדי לראות באיזו מידה אנחנו יכולים לשתף על מנת לקדם את התוכנית הזאת, כי בלי מורים הם לא יכולים לעשות אותה".
- אז אין כל כך שיתוף פעולה בין משרד החינוך והתוכניות שלו לבין המורים בשטח?
"עד עכשיו לא. אולי עכשיו יבינו שעשו טעות ויתחילו לשתף אותנו".
- אתם מתעסקים הרבה בנושא אלימות. אתמול ראינו התבטאות שלך לגבי שתי סטירות לתלמיד.
"הייתי בראיון בכנס וסיפרתי סיפור שמישהו סיפר לי לפני 51 שנה, ב-1966 בקריית מלאכי, על כיתה באיזשהו בית ספר. הוא סיפר לי שכדי להרגיע את התלמידים הוא שאל את המחנך של כיתה ג' מי הילד הבעייתי, מי ראש ההפרעות, והם אמרו שזה אחד בשם הרצל. הוא סיפר לי שאיך שהוא נכנס ביום הראשון לשנת הלימודים הוא צעק: 'הרצל בוא הנה'. הרצל הגיע והוא נתן לו שתי סטירות לחי ומאז בכיתה היה שקט. זה הסיפור שאני סיפרתי, ולקחו מתוך הקטע הזה ואמרו שרן ארז אומר שצריך לתת שתי סטירות לתלמיד".
מחר תיפתח שנת הלימודים וכ-2.2 מיליון תלמידים יחזרו לגנים ולבתי ספר. כבר כעת מתוכננים כמה שיבושים: הורים ל-1,500 ילדים מתל אביב מאיימים לא לשלוח אותם לגנים עקב החלטת העירייה לצמצם אבטחה בעשרה מתוך 35 אשכולות גני הילדים בעיר. בפתח תקווה מאיימים הורים להשבית את בית הספר היסודי הוותיק פיק"א בטענה שהעירייה הקצתה חלק מהמבנים למגזר החרדי.