שנת הלימודים נפתחת: 2.2 מיליון תלמידים יגיעו למוסדות החינוך
החופש הגדול נגמר: 163 אלף תלמידי כיתה א', 123,500 תלמידי כיתה י"ב, 180 אלף עובדי הוראה בגנים, בחטיבות ובתיכונים, ורפורמה באנגלית. אלה חלק מהנתונים של שנת הלימודים תשע"ח שתעמוד בסימן 70 להקמת המדינה. ברקע: איומי השבתות נקודתיים
2.2 מיליון תלמידים ותלמידות יפתחו הבוקר (יום ו') את שנת הלימודים תשע"ח. כ-163 אלף מהם יעלו לכיתה א' ויחלו לראשונה את דרכם במערכת החינוך. לכיתות י"ב ייכנסו היום 123,500 תלמידות ותלמידים שעבורם תהיה זו השנה האחרונה במערכת. אליהם יצטרפו 180 אלף עובדי הוראה, בהם גננות, מורות ומורים בחינוך היסודי והעל יסודי. לאחר ששנת הלימודים הקודמת עמדה בסימן אחדות ירושלים, הוחלט כי השנה החדשה תוקדש לשנת ה-70 של המדינה.
הצטלמתם? שלחו לנו במייל האדום וכתבו מי עולה לאיזו כיתה ובאיזה בית ספר
שר החינוך נפתלי בנט חשף השבוע את הרפורמה בלימודי האנגלית, שתתמקד בשפה המדוברת ותחל כבר בשנת הלימודים הנפתחת. המטרה היא להעלות את מספר התלמידים הניגשים לבגרות ב-4 ו-5 יחידות לימוד ל-70 אחוז. התוכנית תכלול בין היתר תוספת שעות לימוד בכיתות ז', בחינה מתוקשבת בעל פה באנגלית במסגרת המיצ"ב לכיתות ח', קורס של 30 שעות לתלמידי כיתות י' שיתמקד באנגלית מדוברת, ושינוי בחינת הבגרות בעל פה שתיעשה מעתה באמצעות הסקייפ או בדרך מתוקשבת אחרת במקום מול בוחן.
ענא-ל בהר, בת 16 שלומדת באולפנית מבשרת בחדרה, נרגשת בעקבות הקפצתה מ-3 יחידות לימוד ל-5 יחידות לימוד באנגלית. "זה לגמרי מהפך, ביסודי לא ממש לימדו אותנו אנגלית כמו שצריך אבל כשהגעתי לבית הספר הנוכחי שלי בכיתה ז' הייתה מורה שממש עודדה אותי", סיפרה בהר. "בזכות התמיכה מבחוץ של אותה מורה הצלחתי להגיע להישג הזה. הייתי צריכה את העידוד הזה ושיגידו לי שאני יכולה, ולאט לאט עליתי בציונים ובהקבצות. זה מאוד מספק, מאחת שכמעט לא ידעה לדבר אנגלית היום אני יכולה לנהל שיחה, להסביר ולבטא את עצמי בצורה שפעם לא הייתי יכולה לעשות".
במקביל, התבשרנו השבוע שגם שרי החינוך והאוצר צפויים להודיע בחודשים הקרובים על מתווה חופשות חדש, שייכנס לתוקף כבר בתקופות החגים הבאה, בחנוכה ובפסח. ככל הנראה, המתווה שייושם הוא "בתי הספר של החופש הגדול". השאלה כעת היא כמה ימים תימשך התוכנית בימי החופשה - שאלה תלוית תקציב.
ואיך אפשר לפתוח שנה בלי איומי השבתה? רגע לפני הצלצול הראשון מתוכננים כמה שיבושים: הורים ל-1,500 ילדים מתל אביב בגילים 6-3 הודיעו שלא ישלחו אותם לגנים בשל החלטת העירייה לצמצם את האבטחה בעשרה מ-35 האשכולות בעיר. העירייה הודיעה כי החל מהשנה לא יעמוד שם מאבטח, ובמקום זאת 12 סיירים יערכו סיורים רכובים בסביבת הגנים.
ההורים בתל אביב ישביתו את הלימודים ב-46 גנים משמונה אשכולות שונים. ההורים אמרו ל-ynet כי הם דורשים מהעירייה להשאיר את המאבטחים הקבועים בכל המתחמים והאשכולות שבהם יש ארבעה גנים ומעלה - ולספק את 12 הסיירים כתוספת אבטחה שתתמקד בגנים האוטונומיים שבהם אין מאבטח. עוד הם דורשים שבכל גן שאין בו מאבטח קבוע תותקן מצלמת שער שתראה לאנשי הצוות בתוך הגן מי נמצא בשער מבלי לפגוע מדי בשגרת הגן.
בזכרון יעקב הודיעו הורים לתלמידים בבית הספר הדמוקרטי "קשת" כי ישביתו את הלימודים החל מהיום ועוד הודעה חדשה. בבית הספר לומדים 330 תלמידים בגילי גן עד י"ב. בית הספר ממוקם יותר מעשור במבנים ארעיים, ולטענת ההורים התלמידים לומדים בתנאים לא ראויים.
בפתח תקווה מאיימים הורי התלמידים בבית הספר "מעוף" להשבית את הלימודים. בבית הספר, שצפוי לפעול בשנה במבנה חדש, לומדים כ-300 תלמידים בעלי צרכים מיוחדים. הוריהם מאיימים להשבית את פתיחת שנת הלימודים במחאה על עבודות הבנייה שנעשות בו ושטרם הסתיימו - וגם על ביטול מערך ההסעות.
טרקטורים ומנופים בבית הספר
"בית הספר נראה כמו אתר בנייה", אמרו הורים. "עובדים רבים נמצאים בשטח המבנה, טרקטורים, מנופים. על הקיר החיצוני של הבניין טרם נתלה שלט עם שם בית הספר, ושער הכניסה טרם הוצב. המקום נראה כמו אתר בנייה. מי מבטיח לנו שהמבנה עבר ביקורת בטיחות? שהמדרגות עומדות בתקן? שלא ייפול אריח?" מהעירייה נמסר בתגובה כי בית הספר יהיה מוכן לקליטת התלמידים עד היום.
גם בבית ספר אחר בפתח תקווה, "פיק"א", הודיעו ההורים כי ישביתו את הלימודים משום שהעירייה הקצתה חלק מהמבנה לעמותה חרדית, בעוד ילדי כיתה א' לומדים בקרוואנים. בבית הספר היסודי פיק"א לומדים כ-600 תלמידים והוא נמצא במרכז העיר. זהו אחד מבתי הספר הוותיקים בישראל, והוא פועל כבר 130 שנים.
לפני כמה שנים הופקע חלק מבניין בית הספר לטובת משרדים של העירייה, ותלמידי כיתה א' נאלצו ללמוד בקרוואנים. כעת פונו משרדי העירייה וההורים קיוו שהשטח יוחזר לבית הספר, אך הם גילו כי המשרדים שפונו הועברו לעמותה חרדית פרטית. בעוד העירייה טוענת שמדובר בצורך זמני בלבד, ההורים הודיעו כי כל עוד המבנה לא חוזר אליהם - שנת הלימודים לא תיפתח.
במקביל, עובדי תוכנית שלבים המאוגדים ב"כוח לעובדים" הודיעו שלא יפתחו את שנת הלימודים. מדובר ב-600 עובדים, בהם כ-450 מורים וכן קלינאי תקשורת, סייעות ומטפלים פרה-רפואיים, שמלמדים 5,000 תלמידים ותלמידות חולים בבתיהם. התלמידים הם בגילי גן חובה ועד י"ב, שסובלים בין היתר מסרטן, מחלות ניווניות ובעיות פסיכיאטריות. המורים מוחים על סחבת במשא ומתן שמנהלת עימם קרוב לשנה חברת הקבלן "קדימה מדע", המפעילה את התוכנית במימון משרד החינוך.
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב הורה למורים לקיים את שביתתם עד השעה 11:00 מבלבד. עוד נקבע כי הצדדים יכנסו למשא ומתן אינטנסיבי בגישור המדינה. אם לא תחול התקדמות במשא ומתן יוכלו העובדים לשבות במהלך הסמסטר.
יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, איים בראיון לאולפן ynet כי "אם לא נגיע להסכמות עם משרדי האוצר והחינוך – נשבית את הלימודים מיד אחרי החגים". בשבועות האחרונים מתנהל משא ומתן בין ארגון המורים לבין האוצר, ול-ynet נודע שהמשרד הציע העלאה של 30 שקל ברוטו בלבד לשכר המורים הוותיקים, ו-300 שקל ברוטו לשכר המורים החדשים. ארז ציין עוד בראיון: "אמרתי לאנשי משרד האוצר שטוב היה אילו לא היו מציעים הצעה כזאת מבזה".
יו"ר ארגון המורים הוסיף כי "הבעיה היא שאנחנו ציבור גדול של 180 אלף מורים. כשמשרד האוצר עושה את החשבון, לתת אחוז אחד תוספת שכר ל-180 אלף, זה הרבה כסף. אז מעדיפים להוריד את הרמה ואז גם הנטישה של מערכת החינוך גדולה יותר. כשליש מהמורים עוזבים תוך ארבע שנים. צריך לקחת בחשבון שהרופאים של היום היו פעם תלמידים, שהטייסים והמדענים והמהנדסים היו פעם תלמידים, ואז מבינים כמה מערכת החינוך והמורים חשובים לביטחון ולכלכלה ולאיכות החיים במדינת ישראל".
למרות איומי ההשבתה הנקודתיים, אמר שר החינוך בביקור בחמ"ל במשרד החינוך כי "הכותרת השנה היא שאין דרמות, אין שביתות, אין איומים. יש המון שיתוף פעולה והעסק מתנהל ברוגע". מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר כי הוא לא רואה כרגע איום על פתיחת שנת הלימודים כסדרה.
הסחבת בהקטנת תשלומי ההורים
שר החינוך יידרש בשנה הנפתחת לתת מענה לנושא תשלומי ההורים. בדיון שנערך לפני שבועיים בוועדת החינוך של הכנסת לאישור טבלת התשלומים, התחייב השר בנט שהנושא ייכנס לתקציב המדינה הבא.
ביום ראשון תחל תוכנית הצהרונים "ניצנים". לפי התוכנית, מדובר בצהרונים שיסובסדו על ידי משרד החינוך באופן דיפרנציאלי לפי מדד טיפוח, ויעניקו מסגרות לימודיות בשעות אחר הצהריים לתלמידים בגני הילדים הציבוריים ובכיתות א'-ב', מתום יום הלימודים ועד לשעה 16:00. התוכנית גובשה בשיתוף משרד האוצר והשלטון המקומי, ולצורך הפעלתה הוקצו 1.3 מיליארד שקל. השנה גם תימשך רפורמת "הכיתה הקטנה" ותתרחב גם לכיתות ג'. במסגרת הרפורמה מספר התלמידים בכיתה לא יעלה על 32 עד 34 בפריפריה.
בנט: "לא לוותר על המתקשים"
לקראת פתיחת השנה אמר השר בנט: "אני מברך את התלמידים וההורים שפותחים את שנת הלימודים החדשה ומאחל לכם שנה של עשייה, משמעות והנאה מתהליכי הלמידה בבית הספר. אני מברך אתכם, מנהלי ומורי ישראל לרגל שנת הלימודים. אתם עמוד השדרה של המערכת החשובה הזו, הודות למלאכה החינוכית החשובה והמשמעותית שלכם, המערכת צועדת היום קדימה. היא קוטפת הישגים ערכיים ולימודיים".
בנט אמר עוד כי "אני יודע, כי גם השנה, כמו בשנה הקודמת, תמשיכו לתת את הכתף לתלמידה ולתלמיד המתקשים, לא לוותר עליהם ולא לוותר להם. אתם תמשיכו לשלב את התלמידים במעורבות בקהילה, לצייד את הילקוטים שלהם בערכים של סובלנות, נתינה ואהבת הארץ . אני יודע כי כל אלה כרוכים בעבודה אין סופית, לאחר שעות הלימודים ואל תוך הלילה. ועל כך אני מוסר תודה והערכה בשמי ובשם החברה הישראלית".
מנכ"ל משרד החינוך אמר: "תלמידי ישראל צפויים לפגוש מערכת מותאמת יותר לאתגרי המאה ה-21. מערכת שחרתה על דגלה לקדם הישגיות, לצד קידום ערכים. אני רוצה לברך בשנת לימודים פורייה ומוצלחת את ציבור התלמידים, עובדי ההוראה וההורים".
יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית יובל חלביה אמר: "אני מקווה כי השנה נצליח להגיע לשיאים רבים. שנשקיע בחינוך לערכים לצד הישגים ושמספר התלמידים המעורבים חברתית במסגרות השונות יגדל. כך תחושת הביטחון, השייכות והזהות האישית-לאומית יתעצמו".