דרמה בקניה: בוטלו תוצאות הבחירות לנשיאות
לאחר מחאה מתמשכת קיבל בית המשפט העליון בקניה את הערעור על בחירת הנשיא קנייטה. האופוזיציה חוגגת ברחובות, תוך חודשיים בחירות חוזרות
בית המשפט העליון של קניה ביטל היום (ו') את בחירתו של הנשיא אוהורו קנייטה וקרא לבחירות חדשות תוך 60 יום. ההחלטה התקבלה לאחר מחאה מתמשכת של אנשי האופוזיציה, מאז נבחר הנשיא בחודש שעבר. מעולם עד כה לא התקבלה בקניה החלטה מסוג זה.
מנהיג האופוזיציה בקניה, ריילה אודינגה, אמר: "זהו יום היסטורי עבור תושבי קניה ועבור רבים מתושבי אפריקה. זו פעם ראשונה בהיסטוריה של דמוקרטיה אפריקנית, שבית המשפט ביטל בחירות, שהתנהלו באופן לא הוגן ולא סדור. זו פסיקה תקדימית".
ארבעה מתוך שישה שופטים פסקו לטובתו של אודינגה, שטען לזיוף התוצאות. קנייטה נבחר ברוב של 54%. "אנו מצהירים בזאת כי הבחירות לנשיאות שהתקיימו ב-8 באוגוסט לא נערכו בהתאם לחוקה ולחוק. לכן הן בטלות ומבוטלות", אמר השופט דיוויד מראגה.
בית המשפט לא הטיל אשמה על קנייטה או על מפלגתו. הוא רק קבע כי ועדת הבחירות חטאה "באי סדרים בהעברת התוצאות", ולכך יתייחסו השופטים בפסק דין מפורט שיימסר בהמשך.
היועץ הראשי של הנשיא, אחמדנאסר עבדולחי, אמר לבית המשפט כי ביטול הבחירות הוא "החלטה פוליטית", אך אמר שיקבלו אותה.
כוחות המשטרה נפרסו באזורים רגישים בבירה ניירובי לקראת פסיקת בית המשפט. אך תומכי האופוזיציה יצאו לחגוג ברחובות. "תודה ישו!" צעקה אישה אחת. "אלוהים בצד שלנו".
הבקשה לפסילת הבחירות הגיעה על רקע טענתו של אודינגה, ולפיה בדיקת הטפסים המשמשים את ספירת הקולות העלתה כי התוצאות זוייפו. אי נוחות סביב תוצאות הבחירות התחדדה עוד לפני שהן התקיימו - כיוון שהפקיד שפיקח על מערכת ההצבעה האלקטרונית נרצח כמה ימים לפני ההצבעה.
קנייטה בן ה-55, איש עסקים לשעבר שמתמודד על כהונה שנייה, הוביל בפער של עשרה אחוזים מאז תחילת ספירת הקולות לאחר בחירות שהתנהלו באופן שקט יחסי. נשיא קניה הוא בן קיקויו, הקבוצה האתנית הגדולה ביותר, ואילו אודינגה בן ה-72, אסיר פוליטי לשעבר, הוא בן קבוצת לואו. היריבות בין השניים ממשיכה למעשה את יריבות העבר של אבותיהם. אביו של הנשיא, ג'ומו קנייטה, ואביו של איש האופוזיציה, ג'ראמוגי אודינגה, הפכו מבעלי ברית במהלך המאבק לעצמאות קניה ליריבים מרים.
למרות מערכת הבחירות האלקטרונית שעלתה מיליוני דולרים, ההוכחה החשובה ביותר לספירת הקולות מגיעה מטפסי נייר שנחתמו בכל אחת מ-41 אלף הקלפיות במדינה. התוצאה בכל קלפי מתועדת בטופס בשם 34A שעליו חייבים לחתום המשקיפים מכל המפלגות. אז נסרקים הטפסים והם נשלחים לוועדת הבחירות המרכזית ומועלים לאתר שלה. צעד זה נועד להבטיח שלא יהיו זיופים בבחירות ושכל המפלגות יוכלו לבדוק את התוצאות.
"ועדת זכויות האדם של קניה", ארגון לא-ממשלתי מוכר במדינה האפריקנית, מסר שהיא גילה כמה פערים בין התוצאות החלקיות שפורסמו באתר ועדת הבחירות לבין התוצאות שהתקבלו בטפסים שנשלחו. הארגון נתן חמש דוגמאות כדי להוכיח את טענתו. בתחנת הצבעה במחוז נאנדי, למשל, אתר ועדת הבחירות דיווח על 439 קולות שנפסלו ואילו בטופס 34A שיצא מאותה קלפי דווח על ארבעה קולות פסולים בלבד.