שתף קטע נבחר

 

שיאים שליליים ואי חדש בכנרת: "מהשנים הקשות ביותר"

האגם מתייבש, הקרקעית נחשפת - ועוד אי התגלה בדרום הכנרת: מיעוט המשקעים בצפון במהלך החורף הוביל לשיא שלילי של כניסת מים לכנרת ולירידה של 27.5 ס"מ במפלס האגם באוגוסט. גם באקוויפר ההר המצב עגום. ובדרום: מפלס ים המלח ממשיך לצנוח

 

האי החדש בכנרת    (צילום: אביהו שפירא)

האי החדש בכנרת    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רצף השנים השחונות, בעיקר בצפון הארץ, הוביל לשני שיאים שליליים שנשברו בחודש אוגוסט האחרון - כך דיווחה היום (יום ב') רשות המים. האחד הוא שיא שלילי של כניסת מים לכנרת, כאשר יותר מים נשאבים ומתאדים מאשר נכנסים לאגם. השני הוא ספיקה נמוכה ביותר במעיינות תנינים, אחד המוצאים של אקוויפר ההר. במקביל, עקב מצבה העגום של הכנרת הקרקעית נחשפת ביותר אזורים ומתגלים עוד ועוד איים בכנרת. אחד מהם צולם בימים האחרונים בחוף הדרומי, ליד צמח.

 

בארבע השנים האחרונות ירדו בצפון הארץ כמויות משקעים נמוכות בהרבה מהממוצע הרב שנתי. ברשות המים אומרים כי השנה מסתמנת כאחת השנים הגרועות והקשות למקורות המים של המדינה. השיא השלילי בכנרת מצביע על כך שיותר מים מתאדים מאשר נכנסים לאגם בזרימות מהירדן ונחלי הגולן. השיא שנקבע באוגוסט האחרון הוא 26- מיליון קוב מים. ברשות אומרים כי השיא הקודם, 25- מיליון קוב, נקבע באוגוסט 2014.

האי המתהווה ליד צמח, כפי שצולם לפני כמה ימים (צילום: דן סיידא) (צילום: דן סיידא)
האי המתהווה ליד צמח, כפי שצולם לפני כמה ימים(צילום: דן סיידא)

הקרקעית נחשפת. האי בכנרת, היום (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הקרקעית נחשפת. האי בכנרת, היום(צילום: אביהו שפירא)

ברשות המים ציינו כי מדי שנה נכנסים בחודש אוגוסט לאגם בממוצע כ-20 מיליון מטרים מעוקבים של מים, ומתאדים כ-30 מיליון. לכך יש להוסיף שאיבה של כ-5 מיליון קוב, ובסך הכול יש הפרש של כ-15- מיליון קוב. השנה, בשל ירידה בכמות המים הנכנסים לאגם, לצד גידול באידוי בשל הטמפרטורות הגבוהות, חל גידול של כ-11 מיליון קוב ב"יתרת החובה".

 

מפלס הכנרת ירד במהלך חודש אוגוסט בלבד ב-27.5 ס"מ וכיום הוא נמצא כ-88 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון. כדי להגיע לקו העליון חסרים לכנרת 5.08 מטר, שהם 820 מיליון קוב מים.

 

למרות שבמרכז הארץ כמויות הגשמים היו קרובות יותר לממוצע, גם באקוויפר ההר המצב עגום. בזרימת מעיינות תנינים, אחת משתי נקודות המוצא של אקוויפר ההר, נשבר גם כן שיא שלילי והספיקה עמדו על 0.27 מ"ק בשנייה. זו המדידה הנמוכה ביותר שנמדדה במעיינות תנינים מאז ומעולם. דובר הרשות, אורי שור, אמר כי ספיקת השפל הקודמת נמדדה בדצמבר 2002 ועמדה על 0.29 מ"ק בשנייה.

השמש שוקעת על הכנרת (צילום: בן פרשיץ) (צילום: בן פרשיץ)
השמש שוקעת על הכנרת(צילום: בן פרשיץ)
 

בדרום מוסיף מפלס ים המלח לרדת במהירות מבהילה. בחודש אוגוסט ירד המפלס ב-13 ס"מ, שיעור דומה לזה של השנה שעברה, ומתחילת השנה ההידרולוגית ירד המפלס ב-1.28 מטר. עד סוף ספטמבר הוא צפוי להשלים ירידה של 1.4 מ'.

 

לדברי שור, בשל מתקני ההתפלה, מצב משק המים לא משפיע על מי השתייה בישראל. עם זאת, "בהעדר גשמי ברכה והמשך הירידה במקורות המים הטבעיים - הטבע, החקלאות והסביבה הירוקה שמסביבנו נפגעים קשות". בשבוע הבא אמורה רשות המים לפרסם את התחזית ההידרולוגית לעונת 2018-2017.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן סיידא
האי בכנרת. המצב לא מזהיר
צילום: דן סיידא
מומלצים