מרקל ושולץ בקרב על גרמניה: כולם נגד ארדואן
הקנצלרית ויריבהּ בבחירות אמרו בעימות הטלוויזיוני שיחתרו להפסקת השיחות על צירוף טורקיה לאיחוד האירופי. מרקל: "אנקרה מתרחקת מהדמוקרטיה במהירות מסוכנת, אשקול סנקציות כלכליות". שולץ: "ארדואן מנהל שלטון אוטוריטרי". טורקיה זועמת: "שגרמניה תטפל באפליה במקום לדבר עלינו"
פרק חדש נפתח היום (ב') בסכסוך המחריף בין טורקיה לגרמניה. בעקבות העימות הטלוויזיוני אמש בין הקנצלרית אנגלה מרקל למנהיג השמאל מרטין שולץ, המקווה לחולל הפתעה ולנצח אותה בבחירות החודש, תקפו בכירים טורקים את השניים.
במהלך העימות מתחו מרקל ושולץ ביקורת קשה על נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, ומרקל אף הודתה לראשונה כי היא תומכת בהפסקה רשמית של השיחות בין האיחוד האירופי לטורקיה על צירוף טורקיה לאיחוד. השיחות האלה החלו בתחילת העשור הקודם, אולם מאז הן תקועות ולא נראה שיש באירופה מי שמאמין באמת שטורקיה תצורף לאיחוד. חלק ממדינות האיחוד הביעו חשש מצירופה של מדינה מוסלמית ענקית לשורותיו, וארדואן הגיב בקריאה לטורקים באירופה להביא ילדים רבים לעולם כדי להעניש את אירופה על ה"איסלאמופוביה" שלה.
איברהים קלין, דוברו של הנשיא ארדואן, כתב היום בטוויטר כי ההתקפה של מרקל ושולץ על טורקיה ועל נשיאה ארדואן היא התחמקות מטיפול בבעיות דחופות יותר, כגון התגברות האפליה בחברה הגרמנית. הוא אמר כי גישתה של אירופה כלפי טורקיה סייעה ליצור מצב שבו יש מי שמסומנים כ"אחרים", והזהיר כי הפופוליזם בפוליטיקה הגרמנית יגביר את הגזענות.
עומר צ'ליק, יושב ראש צוות המשא ומתן הטורקי לשיחות על צירוף טורקיה לאיחוד האירופי, תקף את שני המועמדים וטען כי נימת דבריהם הייתה פזיזה. "איננו מקבלים את המסר חסר הכבוד הזה נגד טורקיה", צייץ.
במהלך העימות אמר שולץ כי יחתור להפסיק את השיחות על צירוף טורקיה לאיחוד בשל המדיניות של ארדואן, שנעשית לדבריו יותר ויותר אוטוריטרית. מרקל, שבעבר הביעה ספק שטורקיה תצורף אי פעם לאיחוד, סירבה להתחייב בבירור להפסיק את השיחות, אבל אמרה שתבדוק את האפשרות הזו. מרקל מתחה ביקורת קשה על שלטונו של ארדואן: "טורקיה הולכת ומתרחקת מכל העקרונות הדמוקרטיים, והיא עושה זאת במהירות מסוכנת". כך או כך, הפסקת השיחות על צירוף טורקיה תוכל להיעשות רק באישור שאר החברות באיחוד האירופי.
מרקל אמרה בעימות: "העובדה ברורה – טורקיה לא צריכה להפוך לחברה באיחוד האירופי. אדבר עם עמיתיי באיחוד האירופי כדי לראות אם אנחנו יכולים לגבש עמדה משותפת בנוגע לזה כדי שנוכל להפסיק את שיחות הצירוף". עם זאת היא הדגישה: "איני מתכוונת לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם טורקיה רק משום שאנחנו בקמפיין בחירות ורוצים להראות זה לזה מי חזק יותר".
מרקל הודתה: "אני לא רואה את טורקיה מצטרפת אי פעם לאיחוד האירופי ומעולם לא האמנתי שזה יקרה". היא אמרה שבהנהגתה תבחן גרמניה אפשרות להטיל "הגבלות של ממש" על הקשרים הכלכליים עם טורקיה ואולי גם לפרסם אזהרת מסע חמורה יותר לגרמנים המעוניינים לבקר שם.
במהלך העימות אמש אמרה מרקל כי יש לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם טורקיה, והסבירה זאת בין השאר ברצונה של גרמניה להביא לשחרור 12 אזרחים גרמנים העצורים שם. ברלין רואה במעצרם מעצר פוליטי. שני הגרמנים האחרונים שנעצרו בטורקיה נעצרו בשבוע שעבר בנמל תעופה באנטליה. הטורקים טוענים כי הם נעצרו בגלל קשרים למנהיג הדת הגולה פתחוללה גולן, שארדואן ואנשיו מאשימים בארגונו של ניסיון ההפיכה בטורקיה בקיץ של השנה שעברה.
היחסים בין טורקיה לגרמניה הידרדרו מאוד בשנתיים האחרונות. טורקיה האשימה את גרמניה במתן מחסה לאנשים בעלי קשרים למארגנים של ניסיון ההפיכה ולארגונים כורדיים חמושים, וברלין מאשימה את טורקיה בהתנהלות בלתי דמוקרטית. יותר מ-50,000 איש נעצרו בטורקיה מאז ניסיון ההפיכה הכושל ועוד עשרות אלפים פוטרו מעבודתם. כשארדואן ניסה השנה לשלוח את שריו לנאום לפני אזרחים טורקים החיים בגרמניה ולשכנע אותם להצביע בעדו במשאל העם על שינויםיבהחוקה הטורקית שנועדו לבצר את שלטונו, מנעה מהם גרמניה לנאום. בתגובה השווה ארדואן את התנהלות גרמניה להתנהלות הנאצים.
לפי הנתונים העדכניים הגוש השמרני של מרקל נהנה מיתרון גוש המרכז-שמאל של שולץ והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית. הבחירות ייערכו ב-24 בספטמבר.