ארה"ב במועצת הביטחון: "קים ג'ונג און מתחנן למלחמה"
דיון חירום באו"ם בעקבות הניסוי הגרעיני הדרמטי שעשתה פיונגיאנג: שגרירת ארה"ב אמרה כי מנהיג צפון קוריאה מתחנן למלחמה - ואף שארה"ב אינה רוצה בה גם לסבלנותה יש גבול. "הגיע הזמן לומר די", הצהירה. שגריר סין ניסה שוב לשכנע את פיונגיאנג: "חידלו ממעשיכם". הוא הבטיח: "לא נאפשר כאוס ומלחמה בקוריאה"
מועצת הביטחון של האו"ם מקיימת הערב (יום ב') דיון חירום בעקבות הניסוי הגרעיני שעשתה אתמול צפון קוריאה בפצצת מימן. בפתח הדיון אמרה שגרירת ארה"ב ניקי היילי כי מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, "מתחנן למלחמה". השגרירה היילי אמרה כי ארה"ב תפיץ הצעת החלטה חדשה בעניין צפון קוריאה למועצת הביטחון עוד השבוע, וכי היא רוצה להביא אותה להצבעה ביום שני הבא.
"ארה"ב אינה רוצה מלחמה, אבל הסבלנות של ארצנו אינה בלתי מוגבלת", אמרה היילי. "הגיע הזמן לומר די. הגישה ההדרגתית שנקטה מועצת הביטחון עד כה אינה עובדת. מועצת הביטחון חייבת לאמץ כעת החלטה על נקיטת הצעדים החזקים ביותר שיש נגד צפון קוריאה".
מאז 2006 המדיניות של מועצת הביטחון היא אימוץ סנקציות קשות יותר נגד צפון קוריאה אחרי כל צעד מתריס גדול, אבל בדבריה הערב טענה למעשה היילי שיש לפנות מיד לצעדים הקשים ביותר, ולזנוח את שיטת ההחמרה ההדרגתית.
שגריר צרפת באו"ם אמר בדיון כי צפון קוריאה איננה עוד איום אזורי בלבד, אלא איום מיידי על הקהילה הבינלאומית כולה. "אנו קוראים לנקוט עמדה מאוחדת ומהירה ולהחריף את הסנקציות על צפון קוריאה", אמר. גם שגריר בריטניה קרא בישיבה למועצת הביטחון לאמץ החלטה חדשה נגד פיונגיאנג.
בשבועות האחרונים ניסתה גם סין, בעלת בריתה הקרובה ביותר של צפון קוריאה, לרסן את משטרו של קים – אך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר אתמול כי היא לא הצליחה לעשות זאת. בישיבת מועצת הביטחון הערב אמר שגריר סין באו"ם כי המצב בחצי האי קוריאה בהידרדרות מתמדת וכי ארצו לא תאפשר היווצרות של כאוס ומלחמה שם.
השגריר הסיני קרא לצפון קוריאה "לחדול מנקיטת צעדים שגויים אשר מחריפים את המצב ואינם עולים בקנה אחד עם האינטרסים שלה עצמה". הוא הפציר בה גם לחזור לשולחן המשא ומתן. "על כל הצדדים לשקול ברצינות את ההצעה להקפאת המצב שהציגו סין ורוסיה, ואז לנקוט יוזמה ולהשיב על ההצעה הזו", אמר השגריר. שגרירת ארה"ב היילי אמרה קודם לכן כי ההצעה הסינית הזו "מעליבה".
שגריר רוסיה, וסילי נבנזיה, אמר כי נשקפת "סכנה חמורה" לשלום ולשקט בחצי האי קוריאה ובאזור. הוא אמר כי פתרונות צבאיים אינם יכולים לפתור את הבעיות בחצי האי קוריאה: "חשוב מאוד לשמור על קור רוח ולהימנע מפעולות העלולות להחריף את המתיחות. את המשבר הצפון קוריאני אפשר לפתור רק באמצעות ערוצים דיפלומטיים, בכלל זה מאמצי תיווך בלתי פוסקים של מזכ"ל האו"ם".
דובר הקרמלין עקץ הערב את ארה"ב ואמר כי למדינות שאינן נמצאות באזור חצי האי קוריאה קל לדבר על מלחמה – אולם אלה שבאזור צריכות להיות מאופקות יותר.
התגובה: יותר חומר נפץ על טילי דרום קוריאה
ג'פרי פלטמן, עוזרו הבכיר של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, אמר בדיון כי גוטרש סומך על מועצת הביטחון שתהיה מאוחדת ותנקוט "צעדים הולמים" בעניין צפון קוריאה. "ההתפתחויות החמורות האחרונות דורשות תגובה של ממש כדי לקטוע את מעגל הפרובוקציות של צפון קוריאה. תגובה כזו חייבת לכלול דיפלומטית חכמה ואמיצה כדי להיות יעילה".
טראמפ שוחח היום עם נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-און, ולדברי מון השניים סיכמו להסיר את הגבלת המשקל שחלה על חומר הנפץ שמותר לדרום קוריאה להעמיס על טילים. זאת בתגובה על הניסוי הצפון קוריאני.
הניסוי הצפון קוריאני המתריס נערך אתמול בבוקר בשעה 06:29 שעון ישראל (12:29 שעון צפון קוריאה): רעידת אדמה בעוצמה 6.3 הורגשה במחוז קילג'ו, זה שבו ערכה צפון קוריאה ניסויים גרעיניים בעבר, והיא הייתה ממש על פני הקרקע ולא בעומק האדמה כפי שקורה בדרך כלל ברעידות אדמה. שמונה דקות אחר כך זיהו סין ודרום קוריאה רעידת אדמה נוספת באזור, ועוצמתה הייתה 4.6. ביפן, בדרום קוריאה ובסין התגבשה מיד ההערכה שצפון קוריאה ערכה ניסוי גרעיני - השישי בתולדותיה.
שלוש שעות אחר כך נמסרה ההודעה הרשמית בטלוויזיה הצפון קוריאנית: המנחה קראה הודעה שבה הכריזה שצפון קוריאה עשתה ניסוי בפצצת מימן שאפשר להרכיב על טיל בליסטי בין-יבשתי, וטענה שהניסוי הסתיים ב"הצלחה מוחלטת". את הניסוי הראשון שלה בפצצת מימן ערכה צפון קוריאה בינואר אשתקד.
פצצת מימן היא פצצה גרעינית שכוח ההרס שלה גדול פי מאה משל פצצה אטומית כמו זו שנחתה על העיר היפנית הירושימה במהלך מלחמת העולם השנייה. פצצות מימן נוסו כמה פעמים במהלך ההיסטוריה, אולם מעולם לא נעשה בהן שימוש בזמן מלחמות או סכסוכים מזוינים. פצצת מימן מכילה קרינה חזקה מאוד שפוגעת בכל מה שנמצא ברדיוס של כמה קילומטרים.
בעקבות הניסוי אתמול אמר נשיא ארה"ב טראמפ כי צפון קוריאה הוכיחה שהיא מבינה רק דרך אחת, ושהגישה של דיבורים ופייסנות אינה יעילה מולה.