סין אסרה על הנפקת מטבעות וירטואליים והביטקוין צנח ב־7%
בהוראת הממשל, אזרחים וארגונים שהשלימו גיוסים באמצעות הנפקות מטבע ראשוניות (ICO) ייאלצו להחזיר את הכסף. אנליסט בשנגחאי: "בסין, כמו בעולם, הרגולטורים מתקשים להבין את המטבעות הווירטואליים. מדובר כנראה במהלך זמני"
סין אסרה אתמול (ב') על תושבים וארגונים לגייס כספים באמצעות הנפקות מטבע ראשוניות (ICO) או הנפקת מטבעות דיגיטליים, זאת משום שמדובר על פי הממשל בגיוס בלתי חוקי.
הנפקות מטבע ראשוניות הן הלהיט החדש בקרב חברות סטארט־אפ בעולם ומאפשרות לגייס סכומים גדולים במהירות באמצעות יצירה ומכירה של "ז'יטונים" דיגיטליים, זאת תחת רגולציה מועטה או ללא רגולציה בכלל.
פרטים וארגונים בסין שהשלימו גיוס כספים באמצעות הנפקות כאלה יידרשו עתה לבצע את הסידורים הנדרשים על מנת להשיב את הכספים הללו, כך על פי הודעה משולבת של הבנק המרכזי של סין, רשות ניירות ערך הסינית ורגולטורים ממגזר הבנקאות, כמו גם משרדים ממשלתיים שונים, שפורסמה באתר הבנק המרכזי.
מחירי הביטקוין והאתריאום צנחו עם פרסום ההודעה. על פי נתונים שפרסמה Coindesk צנח האתריאום ב־6% עם היוודע החדשות והביטקוין רשם ירידות של 7.2% ל־4,350 דולר לביטקוין.
התגובות למהלך החדש לא איחרו לבוא. "המוזיקה חדלה לנגן", אמר גולש בקבוצת צ'אט ברשת החברתית WeChat שהוקמה בשבוע שעבר לקראת הנפקה דיגיטלית בפלטפורמת הגיוסים SelfSell. "מהרו למכור את הביטקוין שלכם", כתב גולש אחר. מארגן ההנפקה, שיצא באחרונה לרואד־שואו בשש ערים, מסר כי הגיוס הושעה.
ה־ICO נתפסות כאיום על יציבות השוק הפיננסי בסין, זאת על רקע ניסיון הרשויות לפקח על ערוצי מימון שאינם חלק ממערכת הבנקאות המסורתית. ההנפקות הללו נחשבות לפיכך לשיטה שדרכה ניתן לעקוף את קרנות ההון סיכון ובנקי ההשקעות.
על פי הערכות, הרגולטורים בסין יזמו את המהלך על מנת להבין טוב יותר את שוק המטבעות הדיגיטליים ועשויים בהחלט להקל את המהלכים בעתיד. "רגולטורים ברחבי העולם מתקשים להבין במה בדיוק מדובר, מה הסיכונים וכיצד ניתן לבצע רגולציה בתחום", אמר זנון קפרון, מנהל חברת הייעוץ קפרונאסיה, בשנגחאי. "סין, במובנים רבים, אינה שונה מארה"ב או מסינגפור בכך שהיא מכירה בצורך למתן את המטבעות הללו בשלב הזה, עד שיבינו כיצד להתמודד אתם. אני חושב שזה יהיה מהלך זמני". על פי קפרון, החוקים החדשים אינם מכוונים נגד משקיעים סינים, המורשים עדיין להשתתף בהנפקות ראשוניות שמתבצעות אופשור.
הפופולריות של ה־ICO זינקה השנה בסין ובחודש יולי ציטטה סוכנות הידיעות הממשלתית שינחואה נתונים רשמיים לפיהם התקיימו השנה 65 הנפקות כאלה.
"מדובר במהלך חיובי בהינתן החדירה המהירה של מטבעות באיכות נמוכה", אמר לבלומברג אמאד מוסטאק, מומחה השקעות בקפריקורן פאנד מנג'רז, בלונדון. "קיים ערך עצום במודל הזה, אבל נדרשים מנגנוני סינון שיפרידו בין איכות גבוהה לבין מי שמבקשים לעקוף את מנגנוני ההגנה כדי ליהנות מרווח מהיר".
רשות ני"ע בארה"ב כבר הזהירה מהונאות ICO
המהלך הסיני מגיע סמוך לאזהרות שפירסמה בסוף חודש אוגוסט רשות ני"ע בארה"ב (SEC) לגבי הונאות פוטנציאליות באמצעות הנפקות מטבע ראשוניות. זאת כדי ליידע משקיעים לגבי הסיכונים האפשריים הטמונים בהשקעה בחברות ציבוריות, המקדמות הנפקות מטבע ראשוניות ובאופן מכוון מנפחות את מחירי ההנפקות באמצעות טכנולוגיות חדשות.
על פי אזהרת ה־SEC, "ההונאות הללו כוללות תוכניות מניפולציה למיניהן שבהן מעורבות חברות שנסחרות בבורסה והטוענות כי יאפשרו למשקיעים חשיפה לטכנולוגיות החדשות". עוד הזהירו ב־SEC כי אם יימצאו חברות שנוהגות לפרסם מידע לא מדויק מסוג זה, יושהה המסחר במנייתן, פעולה חריפה שכבר יושמה באחרונה על ארבע חברות. "הפסקת המסחר היא תמרור אזהרה מפני הונאת Pump and Dump (ניפוח ערך על ידי הצהרות מטעות)", כתבו בהודעה.
ההתייחסות המהותית הראשונה של ה־SEC למטבעות הווירטואליים התקיימה ביולי האחרון, אז ציינה כי הנפקות מסויימות נופלות תחת פיקוחה וחלקן צריכות לעמוד בכללי הנפקות ני"ע הנוגעים לרישום והגבלת השתתפות משקיעים. "הפלטפורמה החדשנית אינה פוטרת מהמסגרות הרגולטוריות שמגנות על המשקיעים ושומרות על שלמות השווקים", נאמר בהודעת הרשות.
בשמונה החודשים האחרונים גויסו כ־2 מיליארד דולר בהנפקות מסוג זה, מה שהפך את השיטה לפלטפורמת הגיוס המועדפת על ידי חברות סטארט־אפ בתחום טכנולוגיית הבלוקצ'יין.
shutterstock
מומלצים