8 עצות שיעזרו לכם לבחור חוגים לילדים
שנת הלימודים החלה וזה בדיוק הזמן לרשום את הילדים לחוגים, במיוחד אם אתם רוצים מקום באלו היותר מבוקשים. מה צריך לבדוק לפני שמחליטים ומהן האותיות הקטנות שחייבים להתייחס אליהן?
אם אתם חושבים שיש לכם פיקאסו קטן בבית, מסי הדור הבא, מיני מדונה או אפילו אם עוד לא נחשפתם לכישרון של הילד שלכם - כדאי שייחשף למגוון מיומנויות חדשות. גם אם הן לא יניבו אמן מחונן, לפחות יפתחו את תחושת מסוגלות עצמית, דימוי חיובי ויהוו תחביב שילווה את הילד שלכם לאורך חייו. לכך מתווסף גם הצורך החברתי ויכולת הבחירה, בשונה ממסגרות כמו בית הספר.
איך בוחרים חוגים ומי בוחר - אתם או הילדים? הנה כמה עצות שיעזרו לכם בהחלטה:
1. פשוט תשאלו את הילד שלכם
אם הייתם כוכבי כדורגל בילדות או פרימה בלרינה, בטח חלמתם שהילד שלכם יילך בעקבותיכם ויבחר את אותה פעילות. חלומות לפעמים מתגשמים ולפעמים לא, לכן השתדלו להבין מה באמת הילד שלכם רוצה לעשות ומה הכישרונות הטבעיים שלו. כשהציפיות שלכם לא מתאימות לאופי של הילד, יכול להיגרם צער רב גם אצלכם וגם אצל הילדים.
2. תמיד כיף בשניים
ילדים נהנים יותר כשהחברים שלהם בסביבה, לכן בגילאים צעירים נסו לברר לאן החברים שלהם נרשמו והציעו בעדינות לילד את אותו החוג, גם אם התחום הוא מחוץ לאזור הנוחות שלו. תוכלו להגיד למשל - "שירי נרשמה לחוג טניס, אולי תנסי גם?" עם זאת, חשוב לא להתעקש ולתת לילד לעשות את ההחלטה.
3. תמהיל נכון
אם הילד מעוניין ביותר מחוג אחד וזה בסדר מבחינתכם, צרו שילוב נכון שמאפשר הנאה ממספר עולמות. לדוגמה, חוג פיזי בסגנון משחקי הכדור, התעמלות או אמנויות לחימה יחד עם חוג לנפש או לתאים האפורים כמו אמנות, או חוג סייבר וטכנולוגיה.
4. השווה ובחר
רוב הפעילויות אחרי שעות הלימודים הן לא בחינם וחלקן גם מאוד יקרות. חלק מהחוגים דורשים תשלום על ציוד נוסף, תשלומים לנסיעות וכו'. רצוי לעשות בדיקה לפני שמחליטים.
קראו עוד:
- בן 5 לא הולך לגן בגלל בירוקרטיה
- ארוחת עשר שהילדים לא ישכחו בתיק
5. מחיר זה לא הכול
לפני הרשמה לחוג, חשבו על הלוגיסטיקה: מהמרחק מהבית ועל דרכי הגעה וחזרה של הילד. לא תמיד קל להסיע את הילדים כל שני וחמישי, במיוחד אם אתם הורים עובדים. שקללו גם את המרחק לאפשרויות הבחירה.
6. בררו מי המדריך
חוגים הם שוק פרוץ וקיימים לא מעט חוגים פרטיים שאינם מפוקחים. חשוב מאוד לעשות בדיקת רקע - התחילו בגוגל, בקשו חוות דעת ממשתתפי החוג משנים קודמות או פשוט פנו למוסדות מוכרים.
7. בדקו אם יש תכנית ויעדים
בחוגים לימודיים, כמו לימודי שפה, תכנות, היי-טק וטיסנאות חשוב במיוחד לוודא שקיימים מערכי שיעור ותכנית ברורה איך להגיע לתוצאות המובטחות.
8. קראו את האותיות הקטנות
כהורים וילדים שחיים בישראל זכינו בהרבה חגים וחופשים. לכן חשוב שתדעו מתי החוג לא מתקיים. בנוסף, אל תשכחו שילד הוא ילד, ולפעמים הם מאבדים התלהבות. בדקו מבעוד מועד מהם תנאי הביטול ומה גובה "הקנס".
ועכשיו לטיפ הכי חשוב - הילד לא צריך חוג כל יום, ואפילו לא כל יומיים. אומנם לרשום את הילד שלך לחוג היא דרך נפלאה להרחיב אופקים, להפחית זמן מסך ולנצל את הכישרונות שלו אבל כל דבר הוא טוב במידה. החוג נועד להעשיר את חיי הילד והוא לא תחליף לזמן משפחתי.
סביבכם יש אינספור אירועים לגיל הרך ולמשפחה שניתן לחוות ביחד ובמקרים רבים אף ללא עלות או במחיר סמלי. מעבר לכך יש גם חברים שניתן לבקר או לשחק עמם ולא כל דבר מצריך מסגרת.
רצוי להשאיר זמן לילדים להיות פשוט ילדים וליהנות מחוץ ללימודים, לחוגים ולמחויבויות אחרות.
הכותבת היא מנהלת "קרוסלה" - רשת המרכזים לגיל הרך והמשפחה של החברה למתנ"סים הארצית ; בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה ותואר שני לחינוך בגיל הרך מהאוניברסיטה העברית