קובה נערכת לסוף עידן קסטרו, אבל לא לסוף המהפכה הקומוניסטית
ב-5 החודשים הקרובים יעבור האי הקריבי סבבי בחירות ברמה מקומית, מחוזית ולאומית שבסופם תבחר האסיפה הלאומית החדשה את הנשיא הבא. הנשיא ראול קסטרו, אחיו של המהפכן המנוח פידל קסטרו, יפרוש מכיסאו וסגנו צפוי להחליפו. מבקרי המשטר: מראית עין של דמוקרטיה בשל דיכוי האופוזיציה
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
במהלך חודש ספטמבר יתכנסו הקובנים בקבוצות קטנות כדי למנות את נציגיהם לרשויות המקומיות, ולאחר מכן יבחרו גם נציגים מחוזיים וארציים. בשלב השני תבחר ועדה שנשלטת על ידי ארגונים ממשלתיים את כל המועמדים שירוצו בבחירות לאסיפות מחוזיות וכן לאסיפה הלאומית בהוואנה.
האסיפה הלאומית החדשה צפויה לבחור עד חודש פברואר את הנשיא של קובה וכן את חברי מועצת המדינה רבת העוצמה. קסטרו אמר שהוא יעזוב את הנשיאות עד המועד שצוין, אולם הוא צפוי להמשיך לעמוד בראש המפלגה הקומוניסטית, דבר שיותיר בידיו כוח עצום ששווה ערך ואולי אף גדול יותר מזה של הנשיא הבא.
גורמי ממשל קובניים אמרו ש-12,515 אזורים מחוזיים ימנו את המועמדים שלהם לבחירות למועצות המקומיות שייערכו ב-22 באוקטובר. קואליציה של האופוזיציה בקובה מסרה ש-170 מתנגדי המשטר צפויים להגיש את מועמדותם בבחירות למועצות המקומיות במהלך המפגשים שהחלו אמש. בעבר הגיעו מועמדים מטעם האופוזיציה לשלב של הגשת המועמדות, אולם בסופו של דבר נחלו הפסד.
ממשלת קובה לא מתירה השתתפות של מפלגות בהליך הבחירות למעט המפלגה הקומוניסטית השלטת, והיא פעלה כל השנים האחרונות למנוע את בחירתם של מועמדים עצמאים מטעם האופוזיציה - צעד שהוביל את מבקרי המשטר בהוואנה לטעון שהליך הבחירות ריק מכל משמעות ונועד בסך הכול להציג מראית עין של דמוקרטיה.
גורמי ממשל קובניים טוענים שממשלות זרות וארגוני גולים קובנים מממנים את מתנגדי המשטר בהוואנה כחלק מתוכניתם להפיל את המערכת הסוציאליסטית באי ולהחליפה בקפיטליזם ובשליטה האמריקנית שהסתיימה בעקבות המהפכה הקומוניסטית במדינה ב-1959.
"חייבים להגן על המהפכה שלנו"
במהלך אחד המפגשים שנערכו אתמול התכנסו כ-400 בני אדם לבחור את נציגם השכונתי. המפגש נערך בחזית בית שמעוטר בתמונות של המנהיג המנוח פידל קסטרו ודגלים קובניים. משתתפי המפגש היו צריכים לבחור בין נציגם הנוכחי לבין מתמודד צעיר יותר ובסופו של דבר בחרו שוב ברופא אורלנדו גוטיירס. שני המועמדים זכו לשבחים ותוארו כ"מהפכניים" ו"ישרים". "אנחנו חייבים להיות כאן כדי להגן על המהפכה שלנו ועל ההישגים החברתיים שלנו", אמר המצביע איוויס גרסיה, שעובד עבור חברת נדל"ן ממשלתית.
ראול קסטרו, בן 86, הפך לנשיא קובה ב-2008 והשיק שורה של רפורמות חברתיות-כלכליות בהיקף מוגבל ובקצב איטי. היה זה לאחר שאחיו פידל קסטרו פרש מהשלטון בעקבות מחלתו. פידל הלך לעולמו בשנה שעברה והוא בן 90.
נשיא קובה הבא צפוי להיות סגן הנשיא הנוכחי מיגל דיאז-קאנל בן ה-57, חבר מפלגה ותיק שבשנים האחרונות שמר על פרופיל ציבורי נמוך. החשיפה הגדולה ביותר של הקובנים השנה לדיאז-קאנל הייתה כשלרשת דלף סרטון וידאו שתיעד אותו מדבר באירוע פרטי של המפלגה הקומוניסטית. במהלך נאומו דיבר דיאז-קאנל על תוכניותיו לדכא את התקשורת העצמאית, יזמים וארגוני אופוזיציה שמנסים להיבחר למשרות במועצות המקומיות. "כולנו נוקטים את כל הצעדים האפשריים כדי לסכל את זה", נשמע דיאז-קאנל אומר בסרטון. "אנחנו מעורבים בכל התהליך הזה".
פעילותה של ממשלת קובה לא מתפרסמת בדרך כלל באופן פומבי, והציבור שומע לעתים נדירות התבטאויות של גורמי ממשל בכירים, אלא במקרים חריגים כמו נאומים שנתיים, דיונים בקונגרס וכינוסים של המפלגה הקומוניסטית השלטת. יתר על כן, הממשלה הקובנית שומרת על שליטתה ההדוקה על התקשורת ועל השימוש באינטרנט, והדלפות ממפגשים בהשתתפות בכירי ממשלה נחשבות לדבר חריג ביותר.
ייתכן שהווידאו של דיאז-קאנל הודלף על ידי הממשלה עצמה כדי לשלוח מסר לעם הקובני, ואולי גם לעולם, שהנשיא הבא של המדינה לא יזרז את הליך הרפורמות שהתחיל ראול קסטרו. כך לטענת ארמנדו צ'גואסדה מומחה קובני למדע המדינה שמתגורר במכסיקו. "ההדלפה יכולה לשרת (את הממשלה) לשלוח איתות שרשויות השלטון לא מתכוונות ליצור פתיחות פוליטית", אמר צ'גואסדה.