מסלול השוחד והמעורבים: זו פרשת הצוללות
יותר מחודש וחצי לאחר שנחתם עמו הסכם עד מדינה, מיקי גנור ממשיך לספק מידע לחוקרי המשטרה. אותו מידע הוביל לגל מעצרים נוסף בתחילת השבוע, שבמסגרתו נעצר גם ראש לשכתו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו. אלה עיקרי הפרשה
פרשת הצוללות ממשיכה להתקדם: בתחילת השבוע ערכה המשטרה גל מעצרים נוספים, שבמסגרתו נעצר גם דוד שרן, ראש לשכתו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מאז חתם נציג "טיסנקרופ" בישראל מיקי גנור על הסכם עד מדינה, הוא מספק מידע רב לחוקרים.
החקירה נוגעת לחשד להטיית מכרזים הקשורים לרכש צוללות וספינות מחברת "טיסנקרופ" הגרמנית, קבלת שוחד וניגוד עניינים. אלה עיקרי הפרשה עד כה שמכונה פרשת הצוללות וכלי השיט או בתיק המכונה במשטרה תיק 3000.
מיקי גנור
ב-10 ביולי נעצר גנור, ששימש כנציג הישראלי של תאגיד הצוללות הגרמני "טיסנקרופ". גנור נעצר בחשד לשורת עבירות בהן שוחד, מרמה, הלבנת הון ועוד. לאחר התפוצצות הפרשה נחשף בגרמניה כי גנור היה צפוי לגרוף לכיסו סכום שנע בין 10 ל-30 מיליון אירו בעסקת הצוללות, שנאמדת לפי הדיווח ב-1.5 מיליארד אירו.
לפי החשד, גנור מונה לתפקידו כנציג "טיסנקרופ" בסיוע התערבות של עובד מדינה בכיר. 11 ימים לאחר מעצרו חתם גנור על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו ירצה שנת מאסר וישלם קנס בסך 10 מיליון שקלים.
במשטרה העריכו כי גנור מחזיק ברשותו חומר רב הקשור לעסקאות ביטחוניות של ישראל ובמידע רב שיסבך לא מעט גורמים במערכת הביטחון כולל תשלום שוחד לאנשי ביטחון בהווה ובעבר ולגורמים במערכת הציבורית. בימים האחרונים הוביל אותו מידע לגל מעצרים נוסף בפרשה.
אבריאל בר יוסף
בר יוסף, ששימש כמשנה לראש המועצה לביטחון לאומי (המל"ל), נעצר יחד עם גנור. הוא חשוד בעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. לפי החשד, עד המדינה גנור העביר שוחד לבר יוסף, שהיה גם מנהל ועדת חוץ וביטחון. המטרה של גנור הייתה לקדם את הפרויקטים של המספנה הגרמנית שאותה ייצג.
לאחר ארבע הארכות מעצר שוחרר בר יוסף למעצר בית. מאז הוא מגיע לחקירות נוספות במסגרת הפרשה. בין תפקידיו הקודמים היה בר יוסף גם ראש מספן ציוד בחיל הים והוא השתחרר מצה"ל בדרגת תת-אלוף.
אליעזר (צ'ייני) מרום
שמו של מפקד חיל הים בעבר התווסף לפרשה לאחר מעצרם של גנור ובר יוסף. חוקרי המשטרה גילו כי מרום קיבל שכר קבוע (ריטיינר) בגין חשבוניות שהוציא מדי חודש על שירותי ייעוץ לחברות של גנור. במשטרה בודקים חשד שהכסף התקבל עבור עזרתו של מרום בהיותו מפקד חיל הים לגנור לייצג בעסקאות את החברה הגרמנית. מרום לא נעצר מאז גל המעצרים הראשון בפרשה ושוחרר בתנאים מגבילים.
דוד שרן
ראש לשכתו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו נעצר ביום ראשון השבוע, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, במסגרת גל המעצרים האחרון. לפי החשד, שרן קיבל שוחד בתמורה לקידום האינטרסים של גנור. בין היתר נטען כי לפחות 30 אלף שקלים במזומן הגיעו לידיו של הרל"ש לשעבר של נתניהו.
השיטה עבדה כך: גנור, כדי לזכות במכרזי הצוללות, הספינות ומפעל האמוניה, חתם על הסכמים פיקטיביים עם היועצים האסטרטגיים נתי מור וצחי ליבר בסכומים של מאות אלפי שקלים וחלק מהכספים עברו לשרן.
במשטרה מצביעים על הבכיר לשעבר כדמות מפתח בסיפור וכזה שמחזיק במידע רב בפרשות מול התאגיד הגרמני. גנור טען בפני החוקרים כי כספי השוחד הועברו במזומן לשרן ואף הפנה אותם לתאריך מלפני כמה חודשים, אז העביר 50 אלף שקלים לחברה המשותפת של מור וליבר.
נתי מור וצחי ליבר
מור וליבר נעצרו יחד עם שרן. החשד הוא, כאמור, כי הם אלה שחתמו עם גנור על ההסכמים הפיקטיביים וקיבלו את הכספים שהועברו לרשותו של ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר. גנור הפנה את החוקרים להעברה כספית שביצע לפני קצת פחות משנה לחשבון הבנק של השניים ומשם משך מור 30 אלף שקלים שלפי החשד הועברו במזומן לשרן.
העברות דומות נרשמו גם בשנת 2014. באותה שנה חיבר ליבר בין גנור לשרן. החשד גם כאן שכספי השוחד הועברו באמצעות חברת הייעוץ של ליבר ומור.
שי ברוש
מפקד שייטת 13 לשעבר נעצר בתחילת השבוע במסגרת גל המעצרים החדש. הוא חשוד בקבלת שוחד ובהפרת אמונים. ברוש הגיע לבית המשפט ללא ייצוג לאחר שטען כי אין לו צורך לקחת עו"ד פרטי. עם זאת, בית המשפט מינה לו עו"ד מהסנגוריה הציבורית, שטען בדיון כי מדובר בספיח לפרשה בשל ניסיונו להקים עסק עם גנור.
רמי טייב
יועצו הפוליטי של שר האנרגיה יובל שטייניץ הוא גם חברו של דוד שרן, ראש לשכת נתניהו לשעבר שנעצר בפרשה והשניים אף חזרו לאחרונה מחופשה בארה"ב. טייב חשוד כי תיווך לשוחד בין איש עסקים לאיש ציבור מכהן. טייב, שעובד עם השר שטייניץ שנים ארוכות ונחשב לדמות מוכרת מאוד בליכוד, חשוד גם בלקיחת שוחד, הלבנת הון ושיבוש חקירה.
מודי זנדברג
זנדברג שימש כשר המדע והטכנולוגיה בשנת 2003 מטעם מפלגת שינוי. לפי המשטרה, זנדברג חשוד כי "קיבל שוחד ותיווך לשוחד לעובדי ציבור שונים זאת בעבור איש עסקים, תוך שהוא מבצע מרמה והפרת אמונים מתוקף היותו עובד ציבור. כמו כן, ביצע עבירה של רישום חשבונית כוזבת"
מהחקירה עולה כי זנדברג קיבל מגנור במהלך השנים האחרונות כ-100 אלף שקל כשוחד כדי שיקדם את עסקאותיו של איש העסקים שהפך לעד מדינה בפרשה.
עו"ד דוד שמרון
פרקליטו ובן דודו של ראש הממשלה נתניהו חשוד כי קיבל כספים מגנור במטרה לקדם את עסקת הצוללות. על פי דיווחים שונים, עד המדינה מיקי גנור - שהיה נציג המספנה הגרמנית טיסנקרופ הבונה את צוללות חיל הים - אמר בעדותו ששמרון היה אמור לקבל עמלה הנאמדת בכ-10 מיליון דולר כדי לקדם את ההחלטה לרכישת הצוללות.
במהלך העדות סיפר גנור כי הובטחה לעו"ד שמרון עמלה גבוהה בגין הצלחת העסקה מול הגרמנים. על פי עדות גנור, הוא השתמש בשירותיו של שמרון והסכים לעמלה הגבוהה בשל קשריו של עורך הדין, וההערכה שלו כי הוא יצליח לקדם את העסקה עם הגרמנים. גנור רמז כי שמרון הבטיח לו שישראל תרכוש את הצוללות מגרמניה.
עורכי הדין יעקב וינרוט ועמית חדד מסרו בשם עו"ד שמרון כי "הטענות רחוקות מהמציאות עד שאין זה מתקבל על הדעת שעד המדינה מסר אותן במשטרה. מכל מקום, בכול התקופה שבה ייצג שמרון את מיקי גנור הוא פעל כעורך דין וכל פעולותיו היו כדין".
בעקבות החקירה נדחתה בכמה חודשים חתימת מזכר ההבנות בין ישראל לגרמניה בנוגע לרכישת הצוללות, והוסכם שאם יתברר שבוצעו עבירות פליליות או מעשי שחיתות שנוגעים לרכש הצוללות העסקה תבוטל. בנוסף, ב"ידיעות אחרונות" נחשף כי המכרז המקורי של כלי השיט שנועדו להגן על אסדות הגז יועד לשלוש מספנות דרום קוריאניות. המכרז בוטל והעסקה נחתמה עם המספנה הגרמנית שעומדת בלב הפרשה, הלוא היא "טיסנקרופ".
יש לציין כי במסגרת החקירה זומנו לעדות גם יועצים פוליטיים ואישים שונים, בהם גם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון. בעדותו התייחס יעלון למעורבות ראש הממשלה ברכש כלי השיט. ייתכן גם כי ראש הממשלה עצמו ושר האנרגיה שטייניץ יזומנו למסור עדות.