דיווחים בסוריה: ישראל תקפה מרכז לפיתוח טילים ואמצעי לחימה כימיים
כלי תקשורת סוריים טוענים כי הותקף המרכז למחקרים מדעיים (CERS) של המשטר הסורי בפרבר של מחוז חמה במרכז סוריה. ברשתות החברתיות מייחסים את התקיפה לצה"ל. בדיווח בלבנון נטען כי שלושה נפצעו. דיווח נוסף: הותקפה שיירת נשק לחיזבאללה. לפני עשר שנים הותקף הכור בסוריה
כלי תקשורת בסוריה ובלבנון דיווחו לפנות בוקר (יום ה') על תקיפה שבוצעה נגד המרכז למחקרים מדעיים של המשטר הסורי (CERS), במרכז סוריה. ברשתות החברתיות מייחסים לישראל את התקיפה וכך גם באתר צבאי "א-טלאא'ע".
המרכז למחקרים מדעיים של המשטר הסורי (Syrian Scientific Studies and Research Center) אחראי בין היתר על פיתוח טילים ואמצעי לחימה כימיים. אתר החדשות הלבנוני "מולחק" טען כי שלושה בני אדם נפצעו בתקיפה נגד האתר, שבאזור העיר מסייאף בפרבר המערבי של מחוז חמה. בדף הפייסבוק "דמשק אלאן" ("דמשק עכשיו") המזוהה עם המשטר דווח מפי גורמים מקומיים בחמה על התקיפה.
פרשננו הצבאי רון בן ישי מציין כי CERS הוא מרכז הפיתוח לאמצעי לחימה של הסורים המייצר טילים לפי ידע מדעי מצפון קוריאה ומאיראן. המרכז הסורי (שהוא המקבילה לרפאל) מפתח גם נשק כימי וכן טילים שעוברים לחיזבאללה. בין השאר מייצרים ב-CERS טילי S-60 המועברים לידי ארגון הטרור השיעי. זה אחד המקומות המוזכרים כאתרים פוטנציאליים שבהם ימקמו האיראנים את אחד המפעלים לייצור טילים מדויקים עבור חיזבאללה. טבעי שהאיראנים ירצו למקם את המפעל שלהם במתקן שכזה ולכן ייתכן שהמיזם שהותקף הוא סורי-איראני. באחרונה הזהירה ישראל כי לא תשלים עם הקמת מפעלים לייצור נשק מדויק עבור חיזבאללה. בצה"ל ובדובר צה"ל סירבו לאשר או להכחיש את הדיווחים מסוריה ומלבנון.
ייתכן שהתקיפה לכאורה כוונה נגד משלוח אמצעי לחימה לחיזבאללה שיצא ממפעל זה – בדומה לתקיפות שיוחסו בעבר לישראל. באחד מאתרי החדשות הלבנוניים המתנגדים לחיזבאללה נטען כי הותקפו משלוחי נשק של חיזבאללה שהיו בדרכם מסוריה באזור שבין הרי נחלה ובריתאל שבצפון בקעת הלבנון. לדיווח זה אין אימות ממקור נוסף. ברשתות החברתיות דווח על תנועת מטוסים באזור גבול סוריה-לבנון.
בישראל לא מאשרים ולא מכחישים את הדיווחים על התקיפה שמתרחשת בשיאו של תרגיל הגיס הצפוני ("אור הדגן") הגדול ביותר שצה"ל ערך מזה 19 שנה, ומדמה מלחמה בחיזבאללה. בשיא התרגיל חגים עשרות מטוסי קרב בכל רגע נתון בשמי הצפון בנוסף לכלי טיס בלתי מאוישים ומסוקים רבים שלוקחים חלק באימון הנרחב, שיסתיים בשבוע הבא.
ראש אגף המודיעין, אלוף הרצי הלוי, התריע באחרונה כי השאיפה האיראנית לייצור של נשק מדויק עבור חיזבאללה על אדמת לבנון, ובתעשייה הצבאית הסורית, היא התפתחות חמורה שישראל לא תוכל להיות אדישה לה. הלוי אמר את הדברים בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שביקר בישראל: "התבססות איראן והציר השיעי בסוריה, והתעצמות חיזבאללה בלבנון הם שני תהליכים שעלולים להביא להסלמה לא רצויה בזירה הצפונית", אמר.
עשור אחרי תקיפת הכור בסוריה
הדיווחים על תקיפת מתקן של המרכז למחקרים מדעיים מגיעים בשעה שבה מציינים עשור לתקיפת הכור בדיר א-זור שבסוריה שהוקם בסיוע צפון קוריאה. בדיווחים שפורסמו אז, נטען כי ישראל העבירה מידע מודיעיני מדויק לאמריקנים לפני התקיפה. לפי דיווח ב"סנדיי טיימס" הבריטי, מידע זה התבסס בין השאר על ממצאים שאספו במקום חיילי סיירת מטכ"ל שפשטו על המקום לפני התקיפה האווירית.
ראש אמ"ן ב-2007, האלוף (מיל') עמוס ידלין, אמר השבוע בראיון לאולפן ynet בהתייחסו לתקיפת הכור בסוריה כי "היו מנהיגים שידעו להחליט. אלמלא אותה התקיפה ייתכן שהנשק שיוצר שם היה מגיע לידי חיזבאללה או דאעש. נמנע מזרח תיכון שאף אחד לא היה רוצה לחיות בו".
במהלך שנות הלחימה, דיווחו הסורים על תקיפות ישראליות במוקדים שונים, שכוונו בחלקן נגד שיירות אספקת נשק ואמצעי לחימה לחיזבאללה. בחודש ינואר האחרון דיווחו הצבא הסורי וכלי תקשורת סוריים שישראל תקפה מצבורי אמצעי לחימה ותחמושת בשדה התעופה הצבאי "אל-מזה" במערב דמשק. לפי ההערכות, התקיפה נועדה לסכל הברחת נשק לחיזבאללה. סדרת פיצוצים נשמעו בשדה התעופה והחלה שריפה, ורשת "אל-מיאדין" הלבנונית המזוהה עם חיזבאללה דיווחה כי ארבעה חיילים נפגעו.
גורם צבאי סורי מסר אז: "במסגרת ניסיון לתמוך בקבוצות הטרור שיגרו מטוסי האויב הישראלי כמה טילים בשעה 00:25 מאזור הכנרת לשדה התעופה הצבאי 'אל-מזה'". בהודעתו נאמר עוד כי "הפיקוד הכללי של צבא סוריה מזהיר את האויב הישראלי מההשלכות של ההתקפה הבוטה הזו ומדגיש כי הוא ימשיך להילחם בטרור כדי לחסל אותו ולגדוע את הזרועות שעומדות מאחוריו".
כמה חודשים לאחר מכן קצין בכיר בצה"ל חשף כי "יעד התקיפה כלל כ-100 טילים שיועדו לחיזבאללה. חלקם הושמד וחלקם הגיע לחיזבאללה".