במיוחד לחגים: יש נופש אחר
רוב הישראלים מכירים את חופשות התוכן בנסיעות בחו"ל, עכשיו הגיע הזמן שהתחום יתפוס תאוצה גם בישראל. משה גלנץ יצא לבדוק חופשת תוכן ברמת הגולן וחזר עמוס אך מרוצה. איך זה עובד ומי קהל היעד? צפו
כמה אנחנו אוהבים את חופשת ה"הכל כלול". נכנסים למלון, הכל נמצא בתוכו ורק בסוף החופשה פוגשים שוב את העולם בחוץ, בדרך היציאה. אבל אפשר ליהנות גם מחופשה משפחתית קצת שונה. בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מוצאים את עצמם מחפשים גם תוכן לחופשה שלהם, אטרקציות שהן מעבר לרביצה על שפת הבריכה. ברמת הגולן היו, ככל הנראה, הראשונים לזהות את הפוטנציאל וכך נראית חופשה ישראלית עם תוכן.
לחופשות שכזאת יתרונות וחסרונות. החיסרון הוא שמנוחה פחות תמצאו כאן. אם במלון המוכר כשאנחנו רוצים קצת שקט מהילדים הם נשלחים אחר כבוד לחדר המשחקים המאובזר בפלייסיישן, טלוויזיה, פינת יצירה ומשחקי חברה, בחופשת תוכן, ברוב המקרים, זה לא קיים, או קיים רק באופן חלקי.
היתרון לעומת זאת, הוא שהמשפחה הנופשת גם זוכה להכיר את הסביבה, נהנית מהאטרקציות שיש לחבל הארץ הזה להציע ומבלה ברחבי האזור דרך הרגליים או ברכב, וחוזרת עם חוויות משפחתיות חדשות ומרעננות. אה, וחוץ מהמריבות בין הילדים מי יושב ליד החלון ברכב, אתם כנראה פחות תשמעו את צעקות ה"משעמם לי", מצידם.
רוב הישראלים מכירים את החופשות הללו בנסיעות בחו"ל, שם הרצון להכיר מקומות חדשים נחשב בגדר חובה ואנו מכתתים רגליים בחדווה ממקום למקום. בשנים האחרונות ניתן למצוא לכך סנוניות גם בישראל שאמנם נחשבת לקטנה אך עם מבחר של נופים מאוד שונים ומגוונים – מהמדבר היבש והמסקרן ועד לחרמון הקריר והמרענן. ארץ זבת חלב ודבש כבר אמרנו?
אחד מאותם מקומות שמציעים חופשת "תוכן - הכול כלול" - (מסתבר שיש דבר כזה) בישראל היא מדרשת הגולן הממוקמת ביישוב חיספין במרכז רמת הגולן. המקום נחשב לנקודת זינוק למבחר מסלולי טיול מדהימים בגולן לכל אורך השנה. ממסלולים רגליים בנחלים הרבים ועד לאטרקציות מוכרות ומוכרות פחות.
במקום זיהו את הפוטנציאל לפני כעשור והחלו להציע חופשות תוכן. במהלך הקיץ האחרון התארחו במקום מאות משפחות, ובסך הכול כ-20 אלף אורחים בשנה (רבים מהמגזר הדתי בגלל הכשרות שהמקום מציע, אך לא רק) שנהנו מטיולים בסביבה - עם מדריכים ומדריכות, הצעות לאטרקציות, כולל כניסה לאתרים שונים כגון רכבל לקצה החרמון, קיאקים בירדן, סדנאות פיסול, קרמיקה וזכוכית, מסלולי אופניים למתחילים ומקצוענים וטיפוס מקצועי. כשכל התוכן החיצוני כלול במחיר האירוח.
"המדרשה נולדה כמו הרבה מדרשות בארץ", אומר עודד פורת, מנהל המקום. "המקום הוקם ב-1980 כבית ספר שדה שהלימוד בו קורה דרך השטח. בשנים האחרונות שדרגנו את החזון של המקום ואנחנו עובדים עם כלים אחרים ומייצרים פעילות חינוכית מאוד קצרה בזמן, אם זה נופשים ואם זה בתי ספר ואם זה חיילים. כשמביאים אנשים מרחוק, האזור חייב לדבר - ולמקום יש עוצמות ונוכחות, נוף ודברים שאין במקומות אחרים".
מתכוננים לחגי תשרי וסוכות
"קראנו לפעילות שלנו בקיץ 'משפחה נודדת' והפעלנו את המשפחות שנפשו אצלנו כמעט 24 שעות ביממה", הוא אומר. "עכשיו אנחנו מתכוננים לתקופת החגים וכבר יש לא מעט משפחות שסגרו לסוכות. אמרנו שאם מישהו רוצה לבוא ולעשות בטן גב, זה לא המקום. אנשים שבאים לכאן מגיעים לחופשת תוכן במטרה ליצור חוויה משפחתית". לדבריו, אחרי חופשה כזו חוזרים לשגרה עם תחושה אחרת. "אני אומר למי שבא: 'חוץ מדלק וארטיקים לילדים הכול יש פה וזה חלק מתפיסה".
אבל חופשות תוכן לא קיימות רק במדרשת הגולן. בדרום הארץ תוכלו למצוא את מלון אירוס המדבר (המדורג בארבעה כוכבים) השוכן בירוחם, בו מציעים לנופשים טיולים בסביבה יחד עם מדריך צמוד, סיורים במכתש ירוחם (לשעבר 'המכתש הגדול' ששמו שונה לפני כשנתיים), ביקור באתר החולות הצבעוניים, ומילוי בקבוקי זכוכית יחד עם הילדים, טיפוס להר אבנון - ההר הגבוה באזור, פעילויות אסטורונומיה בלילות תחת כיפת השמיים, סיור באתרים היסטוריים כדוגמת באר ירוחם - שעל פי האגדה היא הבאר שנתגלתה להגר ובמימיה השקתה את ישמעל, סדנאות איפור לילדים ועוד. בנוסף מציעים במלון תכנית מובנית אישית לאורחים המגיעים. אך לצד זה, יש גם את האופציה לשבת סביב הבריכה.
ושורה תחתונה - המחיר
עלות לחופשה כזו היא לא יקרה מדי, בהתחשב בעובדה כי הלינה היא בחדרים נוחים למדי אך לא מפוארים והם אינם מהווים את עיקר החוויה. בחופשת הקיץ המחירים לזוג עם שני ילדים היו כ-3,100 שקלים ובחול המועד סוכות המחיר לשני לילות לארבע נפשות צפוי להיות 2,300 שקלים - לפנסיון מלא כולל התכנית המלאה. במלון אירוס המדבר המחיר מעט יקר יותר - 3,200 שקלים לשני לילות עבור חצי פנסיון.
כשפורת נשאל כמה מהקהל החילוני מגיע למדרשת הגולן הוא מודה ש"לא מספיק". מה יכול למשוך אותו? "רוב המדריכים של מדרשת הגולן הם לא דתיים", הוא מבהיר. "הבעיה היא בסופי שבוע, אז הפעילות מתקיימת רק במקום ללא יציאה החוצה", מה שמהווה לדבריו, חסם משמעותי לציבור שאינו שומר שבת.
"אבל גם מוסד "יצחק בן צבי" לא מקיים סיורים בשבת. אני שומר מהבחינה הזו על מסורת ישראל אבל יש פה המון פעילויות במקום שמתרחשות בשבת - מחדר בריחה, דרך חידונים, פעילויות אסטרונומיה ועוד הרבה - אבל בלי חילול שבת".