שתף קטע נבחר

 

תורמים לקראת החגים? שכחתם מיליארדים ברשות המסים

רק כחמישית מהתורמים מנצלים את זכאותם לקבל זיכוי במס בגין תרומות, המסתכמות בכ-3.5 מיליארד שקל בשנה. למה זה קורה, כיצד ניתן לנצל את ההטבה ומה היה גורם לישראלים לתרום יותר? זה מה שכדאי לדעת

חגי תשרי בפתח ומשקי הבית נדרשים לשלל הוצאות. אנשים פרטיים וארגונים רבים תורמים במהלך השנה כולה, ולקראת החגים, ההתגייסות לטובת נזקקים מורגשת במיוחד. התרומה כשלעצמה מבורכת, אך בנוסף, המדינה מעניקה גם הטבת מס עבור התרומה.

 

צפו: כך מקבלים החזרי מס על תרומות 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

בכל שנה תורמים משקי הבית בישראל כ-3.5 מיליארד שקל, לעמותות וארגונים שונים. בפועל מדובר במאות אלפי תורמים. אולם למרות העובדה שעבור התרומות הללו ניתן לקבל החזר בגין זיכוי מס, מעטים מנצלים את זכאותם.

 

מאות מיליוני שקלים נשארים בקופת המדינה מדי שנה, כסף המיועד כהחזר לתורמים. על פי נתוני רשות המסים, בשנים 2015-2011 הגישו מדי שנה כ-25 אלף איש בקשה להחזרי מס בגין תרומות וההערכה היא שהמספר הזה מהווה רק חלק קטן מאוד מכלל הזכאים (כ-20%).

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

למה מעט מאוד אנשים מנצלים את הזכאות שלהם להחזר כספי? קיימות מספר סיבות לכך, העיקרית שבהן היא אולי חוסר הידיעה והמודעות לנושא.

 

מעבר לכך, ההטבה במס ניתנת כזיכוי (35% מסכום התרומה) – כלומר הפחתה מסכום המס אותו אנחנו נדרשים לשלם (בחישוב שנתי). תורמים רבים אינם מגיעים בכלל לסף המס (סכום המינימום לאחר חישוב נקודות הזיכוי השונות, שממנו מתחילים לשלם מס הכנסה), ולכן גם אם תרמו זה לא יעזור להם.

 

כך לדוגמה, משפחה שבה שני הורים ושני ילדים קטנים (מתחת לגיל 5) כשבן הזוג מרוויח 10,000 שקל ובת הזוג מרוויחה 5,000 שקל (או ההפך), אינה משלמת מס בכלל (מעט המס שכן נדרש לשלם בגין המשכורת הגבוהה מבין השניים, מתקזז עם נקודות הזיכוי), כך שאין משמעות לזיכוי בגין התרומה.

 

סיבה נוספת לאי מימוש ההחזר היא העובדה שקבלת הזיכוי דורשת מעט התעסקות ולעיתים כשסך התרומה שנתנו במהלך השנה נמוכה, יש שיגידו שהטיפול בהחזר לא שווה את המאמץ .

 

אגב, סקר שנערך בנושא, אותו נביא בהמשך, מעלה כי 38% מהישראלים היו תורמים יותר לו היו מקבלים את זיכוי מהמדינה באופן מיידי.

 

עוד נציין, כי כדי לקבל זיכוי במס, יש גם צורך שהגוף שאליו תורמים יהיה מוכר על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. חלק מהגופים אינם מוכרים ולכן במקרים אלו לא ניתן לקבל זיכוי בגין התרומה.

 

מה נדרש כדי לממש את הזכאות?

סעיף 46 לפקודת מס הכנסה קובע, כי מי שתרם למוסד ציבורי 180 שקל ומעלה, זכאי לזיכוי ממס הכנסה בגובה 35% מסכום התרומה באותה השנה. התנאי היחיד לקבלת הטבת המס הזו, הוא שהמוסד לו הועברה התרומה יהיה מוסד מוכר על פי רשימה המפורסמת באתר רשות המסים ושיש ברשותכם את הקבלה המקורית על התרומה.

 

שכירים יכולים לקבל את זיכוי המס בגין התרומה בשנה השוטפת בתלוש השכר לאחר שמילאו טופס תיאום מס (טופס 116) ושאליו יצרפו את הקבלה המקורית על התרומה ואת תלוש השכר האחרון מהמעסיק.

 

פקיד השומה יאשר את הטבת המס ויעביר אישור למעסיק לזכות את חשבונכם בתלוש השכר הקרוב ב-35% מגובה התרומה.

 

לחילופין, במקומות עבודה שקיבלו אישור לכך (ניתן לברר זאת עם מחלקת השכר במקום העבודה), ניתן לקבל את הזיכוי בפניה ישירות למחלקת השכר במקום העבודה. יש למסור קבלות מקוריות על התרומה והמעסיק ישקלל את הזיכוי בתלוש השכר.

 

עצמאים המעוניינים לממש את הזכאות, נדרשים לשמור את הקבלה על התרומה ולצרף אותה לדו"ח השנתי, שם תתקבל הטבת המס כאמור.

 

שכירים שלא ניצלו את ההטבה בשנה השוטפת יוכלו להגיש בקשה להחזר מס בגין תרומתם וזאת עד שש שנים אחורה בהתאם לכללי ההתיישנות הקבועים במס הכנסה. כדאי לנצל הזדמנות זו כדי לעשות תיאום מס כללי ולבדוק אם מגיעים לכם החזרים נוספים. לצורך כך, יש למלא את הטפסים הנדרשים ולצרף את המסמכים הרלוונטיים וכן את הקבלות המקוריות על התרומות ולהגישם לפקיד השומה (ניתן לעשות זאת בייתר קלות באמצעות יועץ מס, הגובה עבור השירות סכום שנע סביב 15% מסך הזיכוי שיאושר).

 

סקר שביצעה Jgive, פלטפורמת גיוס תרומות ללא מטרות רווח, עבור ynet, מעלה כי למעלה ממחצית מהישראלים (58%) מתכננים לתרום לפני החג הקרוב.

 

עם זאת, רוב אלו שיתרמו לא יעשו זאת באופן יזום תוך בחירת המטרות, העמותות או הפרויקטים אליהם הם מתחברים יותר. למעשה, מרבית הישראלים שתורמים לפני החגים, עושים זאת כי פנו אליהם. כך, רוב המשיבים ציינו שיתרמו בסופר, בטלפון ובאמצעות מתרימים שמגיעים הביתה, לעומת עשירית בלבד שציינו שיתרמו באינטרנט (באופן יזום).

 

מהסקר, שנעשה באמצעות מכון סמית', עולה עוד כי 80% מכלל הציבור הישראלי תורם במהלך השנה, כאשר רוב התרומות (62%) נעשות בסכומים של עד 250 שקל.

 

46% מאלו שתרמו ציינו שהם לא מכירים את האפשרות לקבל החזרי מס. 20% ציינו שהם מכירים את האפשרות, אך לא יודעים איך להגיש בקשה, 18% ציינו שהם מודעים לאפשרות אך לא הגישו בקשה כי זה מסורבל וארוך ו-16% ציינו שהגישו בקשה כזאת לרשות המסים.

 

האחוז שציינו ש"הגישו" גבוה יותר בקרב אלו שתרמו מעל ל-250 שקל (26%) לעומת 10% בלבד בקרב אלו שתרמו מתחת ל-250 שקל .

 

בחינת התשובה לשאלה "מדוע לא לתרום", מעלה כי הסיבה העיקרית לכך היא חוסר שקיפות של העמותות ובזבזנות, כך ענו מרבית (44%) מהנשאלים שציינו כי לא תרמו.

 

מה היה גורם לישראלי לתרום יותר? 63% ציינו כי "יותר שקיפות אודות העמותות, מקבלי השכר בהן ומידע למה התרומה משמשת" היה מעודד אותם לתרום. 38% מהנשאלים ציינו כי היו תורמים יותר לו היו מקבלים את זיכוי המס מהמדינה באופן מיידי.

 

מנכ"ל Jgive, אורי בן שלמה, אומר ל-ynet: "אין ספק שהישראלים נדיבים ונותנים, אך ישנם כמה חסמים שמקשים עליהם לתת כגון סרבול מערכות, חוסר שקיפות וחוסר מידע קריטי שיכול להגדיל תרומה ולחולל שינוי חברתי אמיתי".

פורסם לראשונה 20/09/2017 10:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים