החבר של פורזינגיס: היכרות עם יאניס טימה
הוא אמנם משמש בלטביה ככינור שני לכוכב ניו יורק ניקס, אבל הפורוורד של באסקוניה הוכיח ביורובאסקט שהוא אחד השחקנים הוורסטיליים באירופה, ואל תתפלאו אם תראו אותו מככב העונה ביורוליג. בצהריים (א', 12:30) הוא ונבחרתו יפגשו בשמינית הגמר את מונטנגרו
הפעם האחרונה בה עלתה נבחרת לטביה
על הפודיום ביורובאסקט
הייתה ב-1939, בפעם השלישית בלבד בה נערך הטורניר היבשתי (באליפות הראשונה היא זכתה בזהב). מאז הלטבים היו רחוקים שנות אור מהטופ האירופי ונמנו בעיקר על הדרג השני והשלישי. הישג השיא שלהם מאז היה המקום השמיני אליו הגיעו ביורובאסקט הקודם. על פי היכולת המרשימה של איינארס בגאצקיס ושחקניו בטורניר הנוכחי, אף אחד לא יתפלא אם לטביה תזכה אחרי 78 שנים שוב במדליה.
לעמוד הפייסבוק של ברק חקלאי - "נקודות בצבע"
השם הכי גדול בנבחרת הוא כמובן קריסטפס פורזינגיס, שעושה בערך מה שהוא רוצה באליפות בדקות בהן הוא מבלה על הפרקט. אבל פורזינגיס ממש לא לבד. הנבחרת הנוכחית נחשבת לתור הזהב של הכדורסל הלטבי כשלצדו של פורוורד ניו יורק ניקס מככבים גם האחים דייויס (סן אנטוניו) ודאיריס ברטנס (מילאנו), יאניס סטרלינקס (אולימפיאקוס) ויאניס טימה.
טימה (25) הוא אחד הסיפורים המרתקים של האליפות. הוא גדל בעיירה הנידחת קראסלבה על גבול לטביה-בלארוס, שאוכלוסייתה מונה קצת פחות מעשרת אלפים תושבים. אביו, רייטיס, היה מאמנו הראשון, אבל באותה תקופה לא הייתה קבוצה בליגה הראשונה באזור, ולכן בגיל 15 נאלץ טימה לנטוש לעיר הבירה ריגה.
אחרי ששיחק בליגה השנייה בלטביה, בגיל 20 חתם בוונטספליס והוביל אותה לזכיות באליפויות. בהמשך עבר ל-VEF ריגה וגם איתה זכה באליפות ונבחר ל-MVP. בין לבין הוא נבחן בבאמברג הגרמנית אותה אימן באותו הזמן כריס פלמינג, שהוביל אתמול את נבחרת גרמניה לרבע גמר היורובאסקט אחרי ניצחון 81:84 על צרפת, וכמו כן עשה סדרה של אימונים בחימקי מוסקבה. שתי הקבוצות חשקו בשירותיו, אבל טימה, כפי שתבינו בהמשך, לא מיהר לשום מקום. "לא רציתי לחתום כי ידעתי שאשאר לפחות שנה נוספת בלטביה", אמר בראיון שנתן בארצו. "אסור לך להיות פזיז בנוגע להצעות שאתה מקבל".
אחרי עונה גדולה (2013/14) עם ריגה במהלכה זכה באליפות, שיחק לראשונה ביורוקאפ (מעל ל-12 נקודות למשחק) וקבע שיא של 41 נקודות באולסטאר הלטבי, יצא טימה לראשונה מגבולות לטביה וחתם בזניט סנט פטרסבורג.
במשך שתי עונות הוא שיחק בזניט והרשים מאוד. בין השאר נבחר לתגלית העונה ב-VTB, זכה פעמיים בתואר ה-MVP השבועי ביורוקאפ וסיים את 2016/17 עם ממוצע של 16.2 נקודות, 4.7 ריבאונדים, 2.9 אסיסטים ו-44 אחוזים מחוץ לקשת במפעל היבשתי השני בחשיבותו. המשחק הכי זכור שלו היה בניצחון 72:82 על אלופת המפעל, מלאגה, אחרי שהתפוצץ עם 33 נקודות, 10 ריבאונדים ו-7 מ-17 מחוץ לקשת.
מכאן הדרך ליורוליג כבר הייתה סלולה. על שירותיו נאבקו ריאל מדריד ובאסקוניה. על פניו הבלאנקוס מועדון גדול יותר עם יומרות גבוהות, אבל טימה דווקא העדיף את הבאסקים. מדוע? מהסיבה הפשוטה - הוא רצה לקבל דקות משחק ולא להיות שחקן מחליף. הפורוורד הלטבי חתם על חוזה לשלוש שנים. טימה נכנס לנעליים גדולות כמחליפו של אדם האנגה ההונגרי שחתם בברצלונה אחרי תקופה מצוינת בבאסקוניה.
עם כל כך הרבה מחמאות איך זה שטימה עדיין לא הפך לשחקן החמישי בתולדות לטביה שמשחק ב-NBA? גם זה יקרה. בדראפט 2013 שמו היה האחרון שהוקרא כשנבחר במקום ה-60 על ידי ממפיס. הגריזליס ויתרו על זכויותיו שנתיים לאחר מכן ואורלנדו היא זו שנכון לעכשיו מחזיקה בהן, ואף מדווחת על ביצועיו מעבר לים באתר האינטרנט שלה. בחוזה שלו בספרד יש סעיפי יציאה לליגה הטובה בעולם, ואל תתפלאו אם תראו אותו כבר בעונת 2018/19 מכדרר בפלורידה.
טימה למעשה יכול לעשות הכל על המגרש. העמדה הטבעית שלו היא סמול פורוורד, אבל החוזק הפיזי, הגובה (2.01 מ'), לצד הקליעה הנהדרת לשלוש, משחק הגב לסל וגם היכולת לשחק אחד על אחד ברמה גבוהה, הופכים אותו לנשק קטלני. בהגנה הוא יכול לשמור על עמדות 1-4 בלי יותר מדי בעיות.
את האליפות באיסטנבול פתח בצורה יחסית מגומגמת עם 5 נקודות בלבד נגד סרביה, ואולי זאת גם נקודת התורפה שלו. במשחקים נגד נבחרות/קבוצות גדולות ובמעמדים חשובים, לפחות כרגע הוא לא תמיד נותן תפוקה. גם בעונה החולפת עם זניט כאשר פגש את קובאן ברבע גמר היורוקאפ, הוא קלע בממוצע רק 9 נקודות בשני המשחקים וקבוצתו הודחה.
בהמשך היורובאסקט טימה כבר חזר לעצמו עם 27 נקודות ו-7 ריבאונדים נגד בלגיה, ובמפגש החשוב מול רוסיה בזמן שפורזינגיס נקלע לבעיית עבירות, טימה לקח עליו את המשחק, סיים עם 22 נקודות, 6 ריבאונדים ומדד של 27 ב-37 דקות, כל הדרך לניצחון 69:84 למרות פיגור של 12 נקודות במהלך הרבע השני.
במשחק האחרון בבית נגד טורקיה בו הבטיחה לטביה את המקום השני עם 79:89 על המארחת, הפורוורד נעצר על 5 נקודות מאחר שיצא ב-5 עבירות כבר בתחילת הרבע האחרון. זה לא הפריע לו להיות ורסטילי מאוד עם 7 אסיסטים ו-5 ריבאונדים ב-20 דקות בלבד. סה"כ מספריו עד כה באליפות עומדים על 14 נקודות, 6.6 ריבאונדים, 3.6 אסיסטים ו-52 אחוזים מחוץ לקשת.
"יאניס משחק כדורסל לא אנוכי", מספר העיתונאי הלטבי, מאריס נוביקס. "אבל אם צריך מישהו שיעשה סל כשההתקפה תקועה או במאני טיים, הוא הבחור למשימות האלה. הוא נחשב לאתלט מדהים מהרגע הראשון שנכנס לתודעה של הכדורסל אצלנו במדינה. השילוב שלו עם דייויס ברטנס מצוין מהתקופה ששניהם שיחקו יחד בין השנים 2009-2011 בליגה השנייה".
בשמינית הגמר בצהריים (ראשון, 12:30) יתמודדו טימה וחבריו מול מונטנגרו שהייתה רחוקה מאוד מלהרשים בטורניר עד כה. עבורו זה יהיה מבחן - האם גם ברגעים החשובים באמת הוא יוכל לנפק את המספרים שנתן ברוב המשחקים בשלב הבתים או שהוא עדיין לא עומד בלחץ. אם לטביה תנצח, ברבע הגמר מצפה לה יריבה קשה בהרבה – סלובניה.
צפו בתגובות להפסד ישראל לגאורגיה (צילום: עוז מועלם)
יאניס טימה
צילום: getty images
מומלצים