פלורידה מזהירה תושבים שנשארים: "אתם לא תשרדו"
רבע מתושבי פלורידה - 6.3 מיליון איש - התבקשו לעזוב את הבתים לקראת הגעתה של סופת ההוריקן "אירמה" מחר. המושל מזהיר את מי שבוחר להישאר: "לא ראינו מעולם סופה כזאת, הזמן שלנו אוזל. גובה המים יגיע ל-3.5 מטר". רבבות כבר במקלטים, עוד 25 אלף תושבים ללא חשמל
רבע מתושבי פלורידה התבקשו להתפנות מבתיהם לקראת הגעתה של סופת ההוריקן "אירמה" מחר (יום א'), שגבתה עד כה את חייהם של 22 אנשים בקריביים וזרעה הרס כבד באיים. כשההוריקן הגיע היום לחופים בצפון קובה ומרכזה קווי חשמל נותקו, בתים הוצפו ועצים קרסו. טרם ידוע על נפגעים. כ-50 אלף תיירים עזבו את קובה בעקבות הגעת ההוריקן.
בפלורידה החל בסוף השבוע הפינוי שעשוי להיות הגדול בהיסטוריה של ארה"ב. יותר מ-6.3 מיליון תושבים – רבע מתושבי המדינה - התבקשו לעזוב את בתיהם לפני שההוריקן יגיע. "הזמן שלנו אוזל. אם אתם באזור הפינוי אתם צריכים לעזוב עכשיו. סופה קטסטרופאלית כמו זו לא נראתה מעולם", אמר המושל ריק סקוט. "עזבו עכשיו. ההוריקן מהיר מכם. לא נוכל להציל אתכם באמצע הסופה".
סקוט אמר כי הוא חושש שבאזורים המוצפים יגיע גובה המים לשלושה מטרים וחצי, וקרא לתושבים שמתעקשים להישאר: "אתם לא הולכים לשרוד. אם אתם באזור הפינוי אתם חייבים לצאת עכשיו". הוא הוסיף כי מדינת פלורידה מוכנה לסופה. "אנחנו חזקים, אנחנו הולכים לעזור אחד לשני ואנחנו הולכים לעבור את זה".
מרכז החיזוי האמריקני אמר כי עין הסערה אמורה לפגוע בדרום מערב פלורידה ובטמפה, אך כל המדינה תרגיש את השפעות הסופה. כ-9 מיליון תושבים בפלורידה עלולים להישאר ללא חשמל בעקבות הסופה – חלקם במשך שבועות. המושל סקוט אמר כי כ-25 אלף תושבים כבר איבדו את החשמל.
לפי סקוט כ-50 אלף תושבים כבר נמצאים במקלטים. בגלל החרדה מהסופה המתקרבת הדלק אזל בשליש מתחנות הדלק בפלורידה, ונרשמו פקקי תנועה כבדים. בימים האחרונים התרוקנו המדפים במרכולים רבים, והתושבים אגרו מים ומזון ככל שניתן.
אחד המקלטים במיאמי, בדרום מערב העיר, התמלא שעות ספורות אחרי שפתח את שעריו. תושבים רבים חוששים משחזור של הנזק שגרמה סופת ההוריקן "אנדרו", הסופה ההרסנית ביותר שפגעה בפלורידה שהייתה בשנת 1992. "אני מפחדת בגלל שזה גדול יותר מ'אנדרו'", אמרה אן בן ה-49. "הם אומרים לנו לא להילחץ ולא לדאוג, אבל איך אפשר שלא?", היא שואלת.
על רקע התקדמותה של סופת ההוריקן יש פינוי חובה גם במדינות השכנות: בחופה האטלנטי של ג'ורג'יה ובחלק מאיי דרום קרוליינה. בווירג'יניה ובאלבמה הוכרז מצב חירום. המושלים של צפון ודרום קרולינה ביקשו מהאזרחים לגלות ערנות.
הסופה נחלשה אחר הצהריים להוריקן בדרגה 3 עם רוחות של כ-200 קמ"ש, אך היא צפויה להתחזק שוב כשתתקרב לפלורידה. היא צפויה להגיע בראשון בבוקר (שעון ארה"ב) לקבוצת האיים פלורידה קיז, ש-31 אלף מתושביה כבר התפנו. אחרי פלורידה קיז אמורה הסופה להמשיך לחופי פלורידה.
רבים מתושבי פלורידה מיהרו לעזוב את בתיהם ונסעו צפונה - או התפנו למקלטים. אחרים מתעקשים להישאר. בכניסה לפאב במיאמי רוססה הכתובת: "אירמה, אנחנו פתוחים". המילה "אירמה" רוססה על המילה "ווילמה", סופת ההוריקן שהגיעה לאזור ב-2005. "לאן אני אלך?", תוהה קטלין. "זה לא הולך להיות גרוע כל כך. אני גרה בקומה שנייה ויש לי חלונות עמידים. זרקתי עליהם קוקוסים והם לא נשברו".
לרבים מהתושבים העניים של פלורידה אין אפשרות לעזוב את המדינה, והם נשארים בבתים או מתפנים למקלטים. חלק מהתושבים שיש להם אפשרות לנסוע צפונה מסרבים לעשות זאת. "יש לי שתי ברירות: להישאר או לברוח צפונה – זה רעיון רע", אומר מייקל שגר במיאמי. "אם אתה נוסע לאטלנטה או לטאלאהסי אתה מסתכן בזה שייגמר לך הדלק או שאתה נמצא במכונית כשבחוץ יש הוריקן בדרגה 4".
בשכונת קרוואנים בעיר סיינט פיטרסבורג, כארבע שעות ממיאמי ביץ', התושבים לא מתפנים – למרות הדרישה במחוז. "אנחנו לא הולכים לשום מקום", אומרת לורי בת ה-56.
מונהן, חקלאית מפורט פירס, אמרה כי אין לה את "הפריבילגיה" לעזוב את החווה שלה. "אנחנו צריכים את התפילות של כולכם, הסופה הזאת נראית ממש רע ואנחנו קרובים לקצור את היבול שלנו", אמרה ל-CNN. היא רוצה לוודא שהעצים שלה לא נפגעים ולשמור על הפרות שלה. "אני מקווה שהבית יעמוד בזה", אמרה.
ג'וני עמנואל לא רוצה להתפנות מהבית במחוז מיאמי-דייד בגלל שהחבר שלה, בן 92, מתעקש להישאר. "זה לא אנושי להשאיר אותו לבד. אני נשארת כדי לשמור עליו. אנחנו נמצאים בקומה הראשונה, ומוכנים לעלות קומה אם נראה שמפלס המים גבוה".