שתף קטע נבחר

 

הסופה שטרפה הכול: איך ולמה זה קורה?

הרוגים, הרס רב, כ-1.8 מיליון אנשים ללא חשמל ולמעלה מ-100 אלף במקלטים. על רקע סופת "אירמה", ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, מסביר למה זה קורה ומסביר מדוע לא תראו בישראל תופעה דומה

  

דרום פלורידה בהצפות

דרום פלורידה בהצפות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הסופה אירמה ממשיכה לזרוע הרס. אחרי יותר מ-20 הרוגים ונזק עצום בקריביים, חלף ההוריקן מעל איי קיז בדרום פלורידה ועושה דרכה לפנים היבשת: יותר מ-1.8 מיליון תושבים ללא חשמל ויותר מ-100 אלף נמצאים במקלטים. הרוחות הגיעו ל-210 קמ"ש והסופה צפויה לעבור בסמוך לקו החוף המערבי של פלורידה. היום (ב') היא אמורה הסופה לחלוף ליד טמפה וסנט פטרסבורג, שתי ערים שמאוכלסות במאות אלפי תושבים. כ-30 אלף תושבים קיבלו הוראה לפנות את בתיהם בפלורידה קיז, אבל מספר לא מבוטל מהם החליט להישאר בבית כדי לעמוד מול הסכנה ולהתמודד איתה פנים מול פנים. כדי להבין את התופעה שנקראת הוריקן, פנינו לד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה.

 

מהו הוריקן וכיצד הוא נוצר?

הוריקן הוא סוג של סופה טרופית, והחמור מכולן. הוא נוצר מתוך סופה טרופית רגילה, כאשר פחות מ-10% מהסופות הטרופיות מתפתחות להוריקן. הדבר קורה מעל החלקים החמים של האוקיינוסים, ובולט במיוחד בחלקים הצפוניים של האוקיינוס האטלנטי. סופות דומות יש גם באוקיינוס השקט, שם הן נקראות טייפון.


הסופות נעות מערבה, וכשהן מגיעות ליבשת הן סוטות צפונה. סופה כזו מתקדמת בערך 10-20 קמ"ש אבל הרוחות הן עזות במיוחד, ונעות במהירות שמתחילות ב-120 קמ"ש ויכולות להגיע עד למהירות של 300 קמ"ש, כפי שראינו כאשר הסופה אירמה הגיעה לאיים הקריביים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ממה מורכב ההוריקן?

ההוריקן הוא צביר של ענני גשם וסופות רעמים מסוג קומולונימבוס, שמתאחדים ומסתדרים בצורה ספירלית כמו גלקסיה. מדובר בענני סערה שנושאים כמויות גדולות במיוחד של גשמים, ברקים ורעמים וכמובן רוחות חזקות במיוחד. במרכזה יש את העין, אזור שבו שקט, אולם קוטר העין לעתים 10-20 ק"מ בלבד. התנאים אזורים שבשולי העין הם הקיצוניים ביותר. בשוליים הרחוקים יותר, יש הרבה פעמים סופות טורנדו שהן אולי קטנות יותר אבל הרסניות לא פחות.

 

ד"ר ברוך זיו ()
ד"ר ברוך זיו

כמה הוריקנים מתרחשים בשנה?

בארה"ב יש בממוצע 5 סופות. באסיה יש יותר.

 

מדוע נותנים שמות להוריקנים?

כי כך הרבה יותר קל לזכור אותן. בארה"ב זה כבר הפך לעניין פולקלוריסטי. השמות ניתנים לפי סדר האותיות, כאשר פעם ניתן שם של גבר ופעם של אישה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איזה הוריקן היה ההרסני ביותר בהיסטוריה עד כה?

זה תלוי באזור שבו פוגע ההוריקן. הוריקן בעוצמה חזקה מאוד שפוגע באזור לא מיושב, יהיה פחות הרסני מהוריקן חלש יותר שפוגע באזור מאוכלס. הסופה שפגעה לפני מספר שנים בניו אורלינס נחשבה לקשה ביותר כי מדובר באזור מאוכלס בצפיפות - ומוקף בסכרים, מה שגרם להצפה. בפיליפינים הייתה סופה קשה הרבה יותר מזו של ניו אורלינס, אך שם חיו פחות אנשים - וכמובן גם שהסיקור לא היה מקיף כמו בעת הסופה בניו אורלינס.

 

באיזו תקופה בשנה מתפתחים ההוריקנים?

בחצי הכדור הצפוני – ארה"ב ואסיה – ההוריקנים מתפתחים בקיץ, בחודשים אוגוסט עד אוקטובר. בחצי הכדור הדרומי, שם פוגעות סופות הוריקן במרכז ודרום אמריקה ואוסטרליה, זה קורה מפברואר עד יולי.

 

אחרי כמה זמן ההוריקן מתחיל לדעוך?

הדעיכה נגרמת ממעבר מעל יבשה. מעל קובה הסופה אירמה נחלשה מעוצמה 5 ל-3, אבל היא הייתה עוד מספיק חזקה "להתאושש" כשחזרה לעבור מעל הים. אחרי שתעבור מעל פלורידה היא צפויה להיחלש, ואם לא - אז כשתגיע לג'ורג'יה. היא לא יכולה להמשיך בעוצמה מעל היבשה, ותחזור להיות סופה טרופית רגילה.

 

האם יכולים להיווצר הוריקנים שיפגעו בישראל?

זה לא יכול לקרות, כי ענני קומולונימבוס אינם מתפתחים בישראל בעונת הקיץ. מה שכן מתרחש הוא שלפעמים בתוך שקע חורפי נוצרת סערה מקומית, שממטירה מאות מילימטרים בפרק זמן קצר. זה קרה בעת השיטפון בפרדיס ב-95', ובשנת 98' בצרופה, כאשר ירדו קרוב ל-200 מ"מ בשעתיים.


פורסם לראשונה 10/09/2017 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים