האיש שפוטין איים לתלות מהאשכים פלש לאוקראינה
מיכאיל סאאקשווילי היה נשיא גאורגיה שהעז ב-2008 לצאת למלחמה ברוסיה והיה מושל מחוז באוקראינה, אבל נותר חסר מדינה לאחר ששתי המדינות שללו ממנו את אזרחותו. משמר הגבול האוקראיני סירב לתת לו להיכנס למדינה, אולם תומכיו הרבים פינו לו בכוח את הדרך ואפשרו לו לפרוץ את הגבול
אנשי משמר הגבול של אוקראינה סירבו אתמול (א') לתת לנשיא גאורגיה לשעבר, מיכאיל סאאקשווילי, להיכנס לשטח המדינה דרך פולין. סאאקשווילי, שכיהן גם בתפקיד מושל מחוז אודסה באוקראינה, ניסה להיכנס לאוקראינה לראשונה מאז שנשיא המדינה פטרו פורושנקו שלל ממנו בחודש יולי את אזרחותו האוקראינית. למרות עצירתו של סאאקשווילי בגבול, תומכיו הרבים שהגיעו לאזור לא ויתרו והצליחו לעבור בכוח דרך אנשי משמר הגבול האוקראינים ולפרוץ את הגבול ולאפשר לסאאקשווילי להיכנס אחריהם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אנשי משמר הגבול האוקראינים מסרו מוקדם יותר שקיבלו הוראה משירותי הביטחון במדינה "לעצור" את סאאקשווילי חסר המדינה מבלי לנמק את הסיבה למהלך. בתחילה תכנן נשיא גאורגיה לשעבר להיכנס לאוקראינה במכונית דרך מעבר קרקובץ, אלא שמשמר הגבול של אוקראינה הודיע שאנשיו יחרימו לסאאקשווילי את הדרכון האוקראיני שנמצא בידיו ויאלצו אותו לשוב לפולין. סאאקשווילי שינה את תוכניתו וניסה להיכנס לעיר לבוב האוקראינית ברכבת. באזור הגבול, במעבר מושצ'יסקה, המתינו מאות בני אדם, תומכים ומתנגדים של סאאקשווילי כמו גם כלי תקשורת, כדי לחזות בניסיון המעבר של נשיא גאורגיה לשעבר. קודם לכן נרשמה תכונה רבה במעבר קרקובץ.
סאאקשווילי עלה לרכבת בעיר פשמישל שבדרום-מזרח פולין ביחד עם עשרות מתומכיו, בהם כמה מחוקקים אוקראינים וראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו וכן בנו בן ה-12 ניקולוז.
פעם נשיא, היום חסר מדינה
מאז שנשללו ממנו אזרחותו הגאורגית ואזרחותו האוקראינית נחשב סאאקשווילי לחסר מדינה. לטענתו, שלילת אזרחותו האוקראינית הייתה לא חוקית והוא אמר שברצונו לשוב לאוקראינה כדי לערער על המהלך של הנשיא המקומי פורושנקו.
ניסיונו של סאאקשווילי להיכנס לאוקראינה טמן בחובו סיכון גדול מבחינתו. גאורגיה שלחה לאוקראינה בקשה להסגיר את נשיאה לשעבר. סאאקשווילי מבוקש בגאורגיה בגין ניצול לכאורה של סמכותו ובגין שימוש מופרז בכוח נגד מפגינים ב-2007. עם זאת, התביעה באוקראינה דחתה ב-2015 בקשה להסגירו.
סאאקשווילי אמר לעיתונאים בעיר הפולנית ז'שוב: "אני לא אוותר עד שאוכל לחצות את הגבול".
סאאקשווילי עלה לשלטון ב"מהפכת הוורדים" של גאורגיה ב-2003 שבה לא נשפך דם, והוא הציב את גאורגיה על מסלול של התקרבות למערב תוך התרסה נגד מוסקבה וזכה לשבחים על מלחמתו בשחיתות. המתיחות בינו לבין רוסיה התפוצצה ב-2008, כשגאורגיה ורוסיה ניהלו מלחמה עקובה מדם בת חמישה ימים, שבה מחצו הכוחות הרוסיים את צבא גאורגיה. פוטין איים אז "לתלות את סאאקשווילי מהאשכים". כהונתו כנשיא גאורגיה הסתיימה ב-2013 וב-2015 הוא יצא לגלות. ב-2015 הוא מונה למושל מחוז אודסה האוקראיני, התפטר כעבור 18 חודשים וטען שהפריעו לו במילוי תפקידו.