מחקר: אסטרואיד גרם לצונאמי בבריטניה ב-1014
לפי הכרוניקה האנגלו-סקסונית, בשנת 1014 "קיר ענק של מים" החריב את רוב החוף המערבי של בריטניה. מחקר חדש של אוניברסיטת ברייטון מצא כי הסיבה היא פגיעת אסטרואיד
לפי הכרוניקה האנגלו-סקסונית, בשנת 1014 "קיר ענק של מים" החריב את רוב החוף המערבי של בריטניה, וגם בתים במרחק של כמה קילומטרים מהחוף נהרסו לגמרי. הסיבה לשיטפון הגדול מעולם לא הובהרה והאירוע עצמו הפך לאגדה, אך לאחרונה טענו חוקרים כי הסיבה הייתה יכולה להיות פגיעת אסטרואיד באוקיינוס האטלנטי.
ב"טיימס" הבריטי הסבירו כי הסופר וויליאם ממאלמסברי, ממחברי הכרוניקה האנגלו-סקסונית (שמתארת את האירועים ההיסטוריים שהתרחשו בין המאה ה-5 למאה ה-12), תיאר את האירוע בתור "גל גאות שהתנשא לגובה מדהים, כזה שהאדם לא יכול להשוות לשום דבר. היה זה גל כה גדול שהטביע כפרים מיילים רבים לתוך היבשה וזעזע והטביע את יושביהם". עם זאת הכרוניקה מתארת גם אירוע של "דרקוני אש שעפים בשמיים", כך שלא ברור עד כמה אפשר לייחס חשיבות מציאותית לכל דבר שנכתב שם.
ד"ר פיל טיסדייל, מרצה למדעי הארץ והאוקיינוס באוניברסיטת ברייטון, החליט לנסות ולחקור אם יש כל ראיות בשטח לאותו שיטפון אדיר. בפסטיבל הבריטי למדע שנערך לאחרונה בברייטון סיפר כי עמיתיו מצאו סימנים ראשוניים לכך שאכן התרחשו גלי ענק הרסניים בשני מוקדים באותה התקופה - בדורסט ובקורנוול שבדרום-מערב אנגליה.
טיסדייל אמר כי בעוד הסיבה לגלי הענק לא ידועה, "לפגיעת אסטרואיד יש יכולת לייצר הפרעות אדירות כאלה באוקיינוס". הוא הוסיף כי 70% משטח כדור הארץ הוא מים, "כך שפגיעת אסטרואיד במים ולא ביבשה סבירה יותר".
החוקר הסביר כי סטודנטים שלו חפרו בלגונות ובביצות בדרום-מערב אנגליה כדי לחפש אחר ראיות של גלי ענק היסטוריים. ב"דיילי מייל" הוא צוטט באומרו שהמקומות הללו הם מעין "מאגרי צונאמי" מכיוון שהם עשויים להכיל ייצורי ים מיקרוסקופיים שנמצאים רק בביצות עמוקות ממש על החוף - עובדה המצביעה על כך שהם נסחפו פנימה על ידי גל חזק במיוחד. לפי ניתוח דגימות, חומרים מהחוף הגיעו עמוק לתוך היבשה בערך בשנת 1018 - לא רחוק משנה שבה תואר "קיר המים הגדול".
במקביל, הסביר והרגיע החוקר כי "מגה-צונאמי" עם גלים בגובה 30-20 לא סביר בחופי בריטניה, וכי הצונאמי הטבעי הגדול ביותר שיכול להתרחש בעקבות רעידת אדמה הוא של כ-3 מטרים – אבל אלו לא נחשבים גלים חריגים מדי והם יכולים לקרות גם על רקע סופות חזקות.