זה היה בסוף הקיץ: 2 מתכונים עם שזיפים
רגע לפני שהוא נעלם מהשווקים וחותם סופית את עונת הקיץ, מיכל וקסמן מתענגת על השזיף הכחול ומכינה ממנו שני מתכונים מתוקים שיהיו נפלאים גם בתור קינוחים לחג: שזיפים צלויים בדבש ופטה וגם קראמבל שזיפים מבושם
שזיפים אינם מהפירות האהובים עלי למאכל, אבל אלה האליפטים, שקליפתם כמעט כחולה ובשרם צהוב חלמוני, קורצים לי בהמוניהם מתוך ארגזים ומעל גבי הדוכנים בשוק כמו אומרים "איך תעמדי בפנינו, יפים ומלאי הבטחה?".
שגיב קוראים לזן השזיפים שחותם בפירותיו את הקיץ. נדרש מזל על מנת לפגוש פה ושם אחדים שיש בהם יותר משמץ טעם טוב ומתיקות, אך כמו הרבה פירות נשירים אחרים, מפגש ארוך או קצר עם חומו של תנור יעשה בהם פלאים - בטעם ובצבע.
געגועים לחופשת קיץ ארוכה ורגועה בלסבוס, שאריות פטה כבשים יוונית שגובנה במחלבה קטנה בהרים ובקבוק אוזו ברביאני שעומד דרך קבע על משטח העבודה במטבח, הולידו תבנית של שזיפים צלויים מתוקים-מלוחים שהם יותר אוכל מאשר קינוח.
גם קראמבל פירורי בצק חמאתי קיבל אותם אליו באהבה, בתוספת בישום עדין של גרניום ריחני שממלא את הגינה בירוק נדיר לעונה.
שתי המנות פשוטות ומהירות להכנה ויהיו, כל אחת בדרכה, תוספת מבורכת גם לשולחן החג ולארוחות הרבות שבדרך.
שזיפי שגיב צלויים בדבש ופטה
זה לא קינוח, על אף נוכחותה של מתיקות. אצלי התבנית הזאת מוגשת לשולחן עם יתר מרכיבי הארוחה על תקן מנה עונתית עתירת טעמים ונאת מראה, שיש בה יותר משמץ געגועים לאי יווני כזה או אחר. אפשר לאכול את השזיפים כשהם חמים והפטה רכה ומבעבעת מהתנור, או פושרים, אחרי שנרגעו קצת מחום הצלייה. אם אין פטה ראויה, אפשר להחליף אותה בגבינת עזים צעירה.
המרכיבים:
20-18 שזיפי שגיב בשלים אך מוצקים, חצויים לאורכם ומגולעניםכ-100 גר' גבינת פטה צאן
שמן זית לזילוף
1 כף גדושה דבש
אוזו לזילוף
קורט נדיב של סומאק
אופן ההכנה:
- מסדרים את חצאי השזיפים בתבנית שמכילה אותם בשכבה אחת צפופה, כשצד הקליפה פונה כלפי מטה (אני השתמשתי בשתי תבניות חרס עגולות שקוטרן 18 ס"מ כל אחת. כל תבנית שמכילה בדיוק את כמות השזיפים תתאים).
- מזלפים על השזיפים את הדבש, קצת בכל חצי שזיף.
- מזלפים שמן זית בנדיבות. צולים במרכז תנור שחומם מראש לחום מקסימלי במשך 10 דקות או עד שהשזיפים מתקרמלים בקצוות ומתחילים להגיר ממיציהם וצבעם יין עמוק.
- מוציאים את התבנית מהתנור. מניחים במרכז כל חצי שזיף פיסת פטה שצבטתם מן הגוש.
- מפזרים סומאק על הכל ומחזירים לתנור. צולים 5 דקות נוספות, עד שהפטה רכה ומתחילה להשחים.
- מוציאים מהתנור. אוכלים חם, חמים או בטמפרטורת החדר.
קראמבל שזיפי שגיב מבושם בעלי גרניום ריחני
קראמבל הוא קינוח אידיאלי למי שאינו חובב אפייה, ובכל זאת מעוניין לסיים ארוחה בביס מתוק אבל לא מתוק מדי. אפשר להחליף את השזיפים בתפוחים, נקטרינות, או אפרסקים. עלי הגרניום (שהם היחידים בגינה שלי שמצליחים להישאר שופעים וירוקים למרות החום והלחות הבלתי פוסקים) יעבדו מצוין עם כולם, ויוסיפו בישום עדין אך נוכח למאפה. אפשר לאכול את הקראמבל כשהוא חם ומבעבע מיצים בגוון יין עמוק או בטמפרטורת החדר. כף שמנת חמוצה שאינה חוסכת באחוזי שומן תיטיב איתו עד מאוד. גם איתכם.
המרכיבים:
לשזיפים -30-25 שזיפי שגיב בשלים שיש בהם רכות, חצויים ומגולענים
1/4 כוס סוכר
2 כפות אוזו
6-5 עלי גרניום ריחני
לקראמבל -
1/2 1 כוסות קמח רגיל
150 גר' חמאה, בטמפרטורת החדר
1/2 כוס סוכר
אופן ההכנה:
- מכינים את השזיפים - בקערה מערבבים שזיפים חצויים, אוזו וסוכר. יוצקים את התערובת לתבנית שמכילה אותה בשכבה אחת צפופה (אני השתמשתי בתבנית חרס עגולה שקוטרה 27 ס"מ).
- מפזרם את עלי הגרניום בין השזיפים.
- מכינים את הקראמבל - במעבד מזון שמים קמח, חמאה חתוכה לקוביות וסוכר. מעבדים בפולסים עד שנוצרים פירורי בצק חמאתיים. מפזרים את הפירורים מעל השזיפים באופן אחיד.
- אופים במרכז תנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40 דקות או עד שהקראמבל משחים היטב, נעשה פריך ומיצי שזיפים בצבע יין עמוק מבעבעים מתוכו.
- אוכלים חם או פושר, עם או בלי שמנת חמוצה.
לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
לכל הטורים של מיכל וקסמן