שתף קטע נבחר
 

הטריקים הקטנים של הספורטאים להגברת המוטיבציה באימון

כמה קשה לספורטאים להזיז את עצמם ולהתחיל להתאמן? מתברר שדי קשה. ביררנו עם ספורטאים ישראלים המייצגים את ישראל ברחבי העולם מה מסייע להם להתגבר על השחיקה וקשיי היומיום ולתחזק שגרת אימונים ממושכת לאורך שנים

 

איך שומרים בצה"ל על כושר כשאין חדר כושר? צפו:

 

 

גם אתם לפעמים מתקשים להזיז את עצמכם מהספה על מנת ללכת להתאמן? אם "אתאמן כבר מחר", "אין לי כח לאימון מתיש" או "אין לי זמן" נשמעים לכם מוכרים - מזל טוב! אתם אנושיים. בואו נודה בזה, רובנו לא באמת אוהבים להתאמן. כלומר, הראש אומר לזוז אבל הגוף לא תמיד ממש רוצה להקשיב.

 

כתבות נוספות:

האימון החדש שיגרום לכם לעוף באוויר ולהוריד קלוריות

מוותרים על פחמימות? איך יושפע האימון האירובי

"לא ויתרתי לסרטן": הילה המשיכה לרוץ גם ברגעים הקשים

 

אז כיצד בכל זאת מגייסים את המוטיבציה לקום מהספה ולצאת לעוד אימון? ביררנו עם ספורטאים ישראלים המייצגים את ישראל ברחבי העולם מה מסייע להם להתגבר על השחיקה וקשיי היומיום ולתחזק שגרת אימונים ממושכת לאורך שנים.

 

 

איגרוף תאילנדי

שם: נילי בלאק

 

גיל: 22

 

הישגים: לוחמת אגרוף תאילנדי, מחזיקה פעמיים בתואר אלופת העולם באגרוף תאילנדי, זכתה באליפות העולם בקיקבוקס ובמדליית ארד במשחקי העולם.

 

הסוד שלי: "הדרך הכי טובה היא להפוך את האימונים לחלק בלתי נפרד מאורח החיים ולבנות סביבה תומכת. אני תמיד מקפידה להקיף את עצמי באנשים תומכים: מאמן וחברים מהתחום שמרימים אותי כל פעם מחדש. מניסיוני האישי, גם אם יש ימים שאין לי כל כך רצון להתאמן, חשוב להסתכל על המטרות רחוקות הטווח ולאן אני רוצה להגיע - לדעת להרים את עצמך תוך זמן קצר ולהתכונן לעוד קרב.

 

"אל תשכחו שקשה מאד להתאמן כשאינכם בכושר. אם אתם רק מתחילים להתאמן הציבו מטרה הגיונית. לדעתי, המטרה צריכה להיות להגיע לרמת הכושר בה אתם מסוגלים ואוהבים להתאמן, לא כולם חייבים ויכולים ולהיות ספורטאים מקצועיים. כמו כן, חשוב מאוד להיות עקביים, הרגע שאתם מתחילים, אל תוותרו ותוכיחו לעצמכם שאתם מסוגלים להתמיד".

 

נילי בלאק. צילום: התאחדות אילת (התאחדות אילת) (התאחדות אילת)
נילי בלאק. צילום: התאחדות אילת

 

ג'יוג'יטסו

שם: אביתר פפרני

גיל: 23

הישגים: לוחם ג'יוג'יטסו, זוכה מדליית הארד במשחקי העולם 2017, זוכה מדליית הארד באליפות העולם לשנת 2016 וסגן אלוף העולם לשנת 2015.

 

הסוד שלי: "אני חושב שהקפדה על שגרת אימונים, תזונה ובכלל כל מה שתלוי באורח חיים הזה באה מהמטרות שאתה מציב לעצמך ואפשר להשליך זאת על כל תחום. מוטיבציה חשובה, אבל לדעתי מה שבאמת חשוב זה משמעת עצמית. מוטיבציה זה בסך הכל רגש, כמו כל רגש הוא חולף מתישהו או לא בוער בך כמו שבער בך אתמול. משמעת עצמית היא ערך בתוכך שתמיד יהיה שם, אז כשיש לך את המטרות שהצבת לעצמך ואתה יודע מה אתה צריך לעשות בשביל להגיע אליהן כל מה שנותר זה להסתכל לעבר המטרה וללכת קדימה בכל הכוח.

 

"הרבה פעמים בתור ספורטאי תחרותי אתה לא נוכח ב-100%, זה יכול להיות מהלחץ הנפשי שכרוך בלהתחרות, בחיים האישיים ובאלף ואחד דברים שיכולים להסיח את דעתך, לקראת 'משחקי העולם' התחלתי לעשות מדיטציות, מה שעוד יותר עזר לי לנתק את כל הלחצים והמחשבות ולהיות בפוקוס, פשוט להיות נוכח ב-100 אחוז ב׳כאן ועכשיו׳".

 

אביתר פפרני. צילום: התאחדות אילת (התאחדות אילת) (התאחדות אילת)
אביתר פפרני. צילום: התאחדות אילת

 

קיקבוקס

שם: איתי גרשון

גיל: 24

הישגים: זוכה מדליית הארד במשחקי העולם 2017 ומדלית הארד באליפות העולם 2017 וכן מחזיק מדליית הזהב בגביע העולם 2015.

 

הסוד שלי: "אני נוהג לבצע תרגילים של דמיון מודרך ותרגילי נשימות, להגיע בדמיון לשלל סיטואציות שעלולות לקרות במציאות וכך להתכונן אליהן בצורה טובה יותר. להתחרות בספורט לחימה כמו אגרוף תאילנדי וקיקבוקס זה מלחיץ וקיימת לא מעט חרדה לפני ובזמן תחרויות.

 

"ברור לי שמדובר באימון שונה ממתאמנים שאינם מקצועיים אבל אני ממליץ להשתמש באותם הכלים שרכשתי במהלך השנים: ניהול מחשבות - להתעלם ממחשבות שאינן מקדמות ולהתבסס על דיבור עצמי חיובי, לדבר ולהוכיח לעצמי למה אני יכול להשיג את מה שאני שואף אליו. להתמקד ביתרונות שלי ולשים בצד את החסרונות, ובעיקר לקבל את הסיטואציות ולהשלים איתן".

 

איתי גרשון. צילום: התאחדות אילת (התאחדות אילת) (התאחדות אילת)
איתי גרשון. צילום: התאחדות אילת

 

סקי מים

שם: גיא פירר

גיל: 20

הישגים: גולש סקי מים, זוכה מדליית הארד במשחקי העולם 2017, אלוף אירופה שנתיים ברציפות ואלוף העולם לנוער בסקי מים.

 

הסוד שלי: "שגרת אימונים של ספורטאים מקצועיים שונה מזו של מתאמנים רגילים - גם מבחינת האינטנסיביות וגם מבחינת המטרות. אני עושה את זה על בסיס יום יומי שלי אז הגוף והמוח יודע כבר לעשות את זה רק מה שנישאר זה להיות מרוכז לא לתת לדברים מסביבך להפריע לך ובסופו של יום זה הדבר שאני הכי נהנה ממנו בעולם. דבר אחד כן משותף, גם לנו יש ימים שאין לנו רצון או כוח להתאמן- בימים כאלה, אני מציע פשוט לא להתעכב במחשבות מיותרות ולתחזק שגרה שלא דורשת מאמץ מיוחד ותומכת בשגרת האימונים.

 

"מוזיקה נותנת לי אנרגיה וגם מנתקת אותי מהעולם החיצון, אני מתרכז במשהו אחד ומגייס את כל הכוחות שלי עבור אותה מטרה. בנוסף, ספורטאי מקצועי מסתכל על המדליה בסוף ואילו מתאמן שאינו ספורטאי מקצועי מעוניין להתחטב, לרדת במשקל או מתאמן משיקולים בריאותיים. אני מציע למי שלא מעוניין להתחרות על מדליה בסוף- להתמקד בדרך ולהנות ממנה. הדרך, במקרה הזה, חשובה הרבה יותר מהתוצאה".

 

גיא פירר. צילום: התאחדות אילת (התאחדות אילת) (התאחדות אילת)
גיא פירר. צילום: התאחדות אילת

 

כך תתחילו בשגרת אימונים

בוריס גינזבורג, מאמן מנטלי ומומחה שעובד עם ספורטאים ממגוון ענפים כגון אגרוף תאילנדי, שחייה, סייף, טניס, Power lifting ועוד, חבר במרכז לייעוץ מנטלי בספורט, מסביר: "ראשית, לפני שמתחילים להתאמן חשוב להבין מה החוזקות, רמת המסוגלות, האם הרצון להכנס לכושר נובע מהרצון שלך או "כי הרופא אמר שצריך".

 

"לרוב, הגישה השלילית והמאיימת אינה מצליחה להניע אנשים לפעילות ספורטיבית לאורך זמן. הגיונית אנחנו מבינים שספורט יגרום לנו להרגשה טובה, יסייע בהפחתת כולסטרול וכו. אבל האיומים של הרופאים לא יעילים מהבחינה הזו. אנשים יוצאים מפגישה "מאיימת" אצל רופא ועדיין אינם מוכנים מנטלית להתחיל ולהתמיד בשגרת אימונים. לעומת זאת, מוטיבציה מהמקום החיובי מניעה לפעולה באופן אפקטיבי יותר.

 

"אם אדם מעוניין לרקוד בחתונה של הילדים שלו, להרגיש אטרקטיבי ומושך, אזי יש לו חזון ברור באמצעותו הוא יכול להגדיר מטרות שיובילו אותו לשם. זוהי תשתית הכרחית הרבה לפני שמתחילים להתאמן".

 

ישנם שישה שלבים שאדם הרוצה להתחיל שגרת אימונים צריך לעבור:

 

1. טרום התבוננות

האדם בשלב הזה כלל לא חושב על שינוי התנהגות. למעשה, הוא לא רואה את ההתנהגות הנדונה כבעייתית בשלב הזה. אפשר לפעול להעלאת מודעות. לא לדחוף את האדם כזה לפעולה.

 

2. התלבטות

השיקולים "המאיימים" אל מול המוטיבציה החיובית שמניעה לפעולה. יש צורך בגיוס אנרגיה רגשית בעד השינו. פעולות שיעזרו למעבר לשלב הבה הם: צבירת ידע, איתור טריגרים והערכה עצמית מחודשת.

 

3. הכנה

שלב ההכנה הוא שלב הכרחי לפעולה מוצלחת. איך ניתן לעשות את השינוי? מה חשוב לי בשנוי זה? מה יכול למנוע ממני לבצע אותו? כיצד לבנות סביבה תומכת? מהם המכשולים בדרך? כיצד לפתור אותם וכו..? בשלב הזה מתכוננים גם מחשבתית וגם מעשית, מגדירים ציפיות ברורות ובונים תוכנית פעולה.

 

4. פעולה

יוצאים לדרך. השלב הזה מתאפיין בהשקעה רבה בחלופה בריאה להתנהגות הבעייתית, כמו פעילות גופנית, הרפיה וכן בעיצוב סביבה תומכת, אנושית ופיזית.

 

5. תחזוקה

שימור שגרת האימונים. הרבה פעמים יותר קל להגיע למטרה מאשר לשמור עליה. בשלב התחזוקה כל הפעולות שעשינו בשלב הפעולה שומרות על חשיבותן: חיזוק החשיבה החיובית שבעד השינוי, האמונה ביכולת להשתנות, אימוץ הרגלים חדשים בריאים שמחליפים את ההרגל הקודם ועיצוב ושימור הסביבה התומכת.

 

6. בניית האני העתידי

מי האדם שאני רוצה להיות לאחר שנכנסתי בהצלחה לשגרת אימונים מתוחזקת. לרוב, האנשים שחוזרים אחורה ומתייאשים דילגו על אחד מהשלבים בתהליך ולכן עליהם לחזור אחורה ולשקול שוב את הסיבות בגינן התחילו את שגרת האימונים, את ההכנה ואת בניית התכנית והסביבה המתאימה להם.

 

מומלץ תמיד לחשוב על המטרות הרחוקות ולחשוב מי האדם שתרצו להיות בסוף. לא במונחי משקל או היקפים אלא במונחים מנטלייים. ככלל מטרות כמותיות שניתנות למדידה הן דבר בעייתי. כשמתאמנים מסת השריר עולה, אז המשקל לא בהכרח יורד במהירות וכו.

 

המטרה היא לשנות הרגלי חשיבה והתנהגות ולכן חשוב להציב מטרות מנטליות - "להרגיש טוב עם עצמי" במקום "להיות רזה" או יעד משקל מסוים.

 

חשוב לזכור כי למרות ששלב הפעולה הוא הכרחי, הוא אינו מספיק כדי להשיג שינוי קבוע בהרגלים. ההכנה שלפני והתחזוקה שאחרי חיוניים להשגת המטרה.

 

הספורטאים המוזכרים בכתבה שייכים ל"התאחדות אילת" לענפי ספורט לא אולימפיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התאחדות אילת
הטריקים שיגרמו להתחיל להתאמן
התאחדות אילת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים