תגובת צפון קוריאה: הציגה את שיגור הטיל שחלף מעל יפן
הטלוויזיה הממלכתית בצפון קוריאה הציגה היום את תיעוד שיגור הטיל הבליסטי שחלף אתמול מעל האי הוקאידו בצפון יפן לפני שהתפוצץ באוקיינוס השקט כ-2,000 קילומטרים מחופי יפן. השליט קים ג'ונג און איים להמשיך בניסויים שנועדו להצבת ראשי נפץ גרעיניים לטובת "המלחמה האמיתית"
שעות ספורות לאחר התגובה הקשה מצד ארצות הברית, שידרה היום (שבת) הטלוויזיה הממלכתית בצפון קוריאה את תיעוד שיגור הטיל הבליסטי שחלף אתמול מעל האי הוקאידו בצפון יפן לפני שהתפוצץ באוקיינוס השקט במרחק כ-2,000 קילומטרים מחופי יפן. בתיעוד ששודר בערוץ KRT נראה שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און צופה בשיגור באתר עצמו ומגיב בשמחה עם קציני צבאו.
השיגור האחרון הציג התקדמות נוספת בתוכנית הטילים של צפון קוריאה. הטיל חצה את המרחק הרב ביותר עד כה - 3,700 קילומטרים. בצפון קוריאה אמרו כי הטיל ששוגר היה מדגם "הוואסונג 12", מהסוג שחלף מעל יפן גם ב-29 באוגוסט. בסרטון נראה הטיל ששוגר ממשגר נייד. קים ובכירי משטרו הגיבו במחיאות כפיים לשיגור המוצלח מבחינתם.
כמה מומחים במערב סבורים שצפון קוריאה נדרשת לבצע עוד ניסויים בשיגור טיל ה"הוואסונג 12" כדי להגיע לדיוק ולאמינות מרביים, אולם תגובותיו של שליט צפון קוריאה מצביעות על כך שצפון קוריאה עשויה להיות על סף פריצת דרך לייצור המוני של טילים בליסטיים שכאלו ולהצבתם. קים דונג-יאב, מומחה מהמרכז של סיאול ללימודי המזרח הרחוק העריך כי צפון קוריאה מתכוונת לבצע ניסוי גם בשיגור טילי "הוואסונג 14" הבין-יבשתיים שעלולים לאיים על ארצות הברית.
סוכנות הידיעות בצפון קוריאה KCNA דיווחה שהשליט קים ג'ונג און הביע שביעות רצון מהניסוי, שלטעתו הוכיח את ה"יעילות והאמינות" של הטיל ואת הצלחת המאמצים להגביר את כוחה של צפון קוריאה. קים טען שהטיל מוכן מבצעית והבהיר שתוכנית הגרעין תימשך למרות הסנקציות הבינלאומיות המחריפות.
קים אמר כי מטרתו "להגיע למאזן צבאי עם ארצות הברית ולאלץ את מנהיגיה שלא יעזו לדבר על אופציה צבאית נגד צפון קוריאה". לדבריו, פיונגיאנג קרובה להשלמת יכולותיה הגרעיניות. הוא קרא ל"מאמץ לאומי כולל" כדי להגיע למטרה ו"להשיג את היכולת לתקיפת ארצות הברית באופן שלא תוכל להתמודד איתו. כפי שכל העולם יודע, הגענו לכל ההישגים שלנו למרות הסנקציות של האו"ם שנמשכות מזה עשורים".
עוד אמר שליט צפון קוריאה כי ניסויים נוספים יתבצעו בשיגור טילים, והוסיף כי כל הניסויים העתידיים יהיו "משמעותיים ומעשיים במטרה להגביר את כוח הגרעין הצבאי" ולהציב ראשי נפץ גרעיניים לטובת "המלחמה האמיתית".
השיגורים הללו מדירים שינה אצל שכנותיה של צפון קוריאה. נשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה-אין, אמר כי ניסויים אלו הופכים את המשא ומתן עם פיונגיאנג לבלתי אפשרי. הוא הזהיר כי אם צפון קוריאה תמשיך להתגרות, "יש לנו את היכולת למחוץ את הניסיון בשלב מוקדם ולהסב נזק שיהיה בלתי אפשרי להשתקם ממנו". הוא הורה לצבאו לבצע ניסוי בשיגור טיל בליסטי בתגובה לניסוי בצפון קוריאה.
ארה"ב: "נגמר לנו הזמן"
שליט צפון קוריאה האיץ בחודשים האחרונים את קצב ניסוי הטילים והגרעין. בתחילת החודש ביצע ניסוי רב-עוצמה בפצצה מימן. ניסויים אלו הגבירו את החששות שצפון קוריאה קרובה ליכולת לפגוע במטרות של ארצות הברית ובעלות בריתה באסיה. מועצת הביטחון גינתה אמש את צפון קוריאה והאשימה אותה בכך ששיגור הטילים הבליסטיים מעל יפן והניסויים הגרעיניים "גרמו לדאגה עמוקה ברחבי העולם" ומאיימים על כל 193 המדינות החברות באו"ם. השבוע אישרה מועצת הביטחון
של האו"ם סבב חדש ומרוכך של סנקציות נגד צפון קוריאה. הסנקציות החדשות לא כללו סעיפי הטלת אמברגו נפט או על הקפאת נכסים בינלאומיים של הממשלה ומנהיג צפון קוריאה - כפי שהציעה ארצות הברית.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס אמש לאיום מצד צפון קוריאה לאחר שחזה במפגן אווירי בבסיס חיל האוויר אנדרוז במרילנד: "אמריקה ובעלות בריתה לא ייפחדו ויגנו עם עמיהן ועל האנושות מכל מי שמאיים על דרך חיינו. זה כולל את המשטר בצפון קוריאה ששוב הוכיח את האיום על שכנותיה ועל הקהילה הבינלאומית כולה. לאחר שחזיתי ביכולותיכם ובמחויבות שלכם - אני בטוח מבעבר שהאפשרויות שלנו בהתייחס לאיום הזה יעילות ומרשימות".
היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ה.ר. מקמאסטר ושגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי אמרו הלילה כי השפעת הסנקציות שהוטלו על המדינה המבודדת מוקדם יותר השבוע - לאחר הניסוי הגרעיני השישי של צפון קוריאה - תיארך זמן. אבל הם רמזו כי לאחר מכן, ארצות הברית תשקול גם אופציה צבאית. "מה ששונה בנוגע לגישה הוא - נגמר לנו הזמן", אמר מקמאסטר. "בעטנו בפחית והגענו לסוף הדרך. לאלו שרוצים לדווח על המחסור באופציה צבאית - יש לנו אופציה צבאית. אבל זה לא מה שאנחנו מעדיפים, אז עלינו לשוחח עם כל האומות כדי לעשות הכול כדי לטפל בבעיה הגלובלית הזו, לפני מלחמה".
השגרירה היילי הוסיפה כי בעיית צפון קוריאה עשויה בקרוב להיות עניין שיונח לפתחו של הפנטגון ושר ההגנה, ג'יימס מאטיס. "אנחנו מנסים לקדם כמה שיותר אופציות דיפלומטיות", אמרה היילי. עם זאת, היא ציינה כי האיסור על צפון קוריאה לייצא דלק ונפט מעל לרמה מסוימת, והאיסור על ייבוא טקסטיל לא הרתיע את פיונגיאנג מלשגר שלשום את הטיל הבליסטי.
לעומתם, סין קראה לארצות הברית להימנע מאיומים על צפון קוריאה בעקבות שיגור הטיל מעל יפן. שגריר סין בארצות הברית קוי טיאנקאי אמר: "אני סבור בכנות שארצות הברית צריכה לעשות יותר ממה שהיא עושה, הרבה יותר ממה שהיא עושה כעת - כדי שיהיה שיתוף פעולה בינלאומי אמיתי ויעיל בסוגייה הזו. הם צריכים להימנע מאיומים נוספים. הם צריכים למצוא דרכים יעילות לחידוש המשא ומתן". נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הפעיל בחודשים האחרונים מכבש לחצים על הסינים ללחוץ על צפון קוריאה, ואף צייץ החודש כי הוא שוקל להפסיק לסחור עם מדינות שסוחרות עם צפון קוריאה - רמז עבה לסין, שהיא שותפת הסחר הראשונה של פיונגיאנג. שגריר סין בוושינגטון הזהיר מפני איומים על הסחר האמריקני-סיני.