שתף קטע נבחר

 

דיון מיוחד במחאת הנכים: "סוגיה מוסרית"

פחות ממחצית מחברי הכנסת הגיעו לדיון הפגרה שיזמה האופוזיציה. בדרכם למשכן המשיכו הנכים בחסימות הכבישים שמאפיינות את המחאה. לאחר מכן לקחו חלק בישיבה של סיעת המחנה הציוני. "רואים בנו ג'וקים על הקיר", אמרה פעילה בכירה במאבק. "אי אפשר להשמיד אותנו עם K300". במליאה הוחלט להעביר את הנושא לוועדה

 

מורביה בכנסת: אנחנו דורשים התייחסות    (צילום: עפר מאיר וגיל יוחנן)

מורביה בכנסת: אנחנו דורשים התייחסות    (צילום: עפר מאיר וגיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

49 חברי כנסת הצביעו היום (יום ב') בעד העברה לוועדה של נושא קצבאות הנכים ומציאת פתראונות אפשריים, בדיון מיוחד שנערך בפגרה. הנכים דורשים להשוות את קצבת הנכות לשכר המינימום. "מדובר בסוגיה מוסרית ולא כלכלית", אמרה נעמי מורביה, אחת ממנהיגות המאבק. "אי אפשר להשמיד אותנו עם k300". דוד מזרחי, אחד המוחים, הוצא מהמליאה לאחר שקרא קריאות ביניים. 

נציגי מחאת הנכים בכנסת, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נציגי מחאת הנכים בכנסת, היום(צילום: אוהד צויגנברג)
 
דוד מזרחי מוצא מהמליאה לאחר שקרא קריאות (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
דוד מזרחי מוצא מהמליאה לאחר שקרא קריאות(צילום: אוהד צויגנברג)

המחאה מחוץ למשכן, היום בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
המחאה מחוץ למשכן, היום בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)


נציגי המחאה הגיעו הבוקר לכנסת שם נערך מפגש עם נציגי "המחנה הציוני" בישיבת סיעה מיוחדת שאליה הוזמנו הנכים. במקביל, התקיימה עצרת מחאה. רחוב קפלן המוביל את המשכן נסגר לתנועה.


מורביה אמרה במפגש כי "יש רבע מיליון איש שבעוד שלושה ימים לא בטוח שיש להם מה להניח על השולחן. זו אחת הפעמים הראשונות שהקצבה לא הוקדמה, אפילו לא מפרעה על חשבון. אותי זה לא הפתיע, אין מנהיג ואין מנהיגות. רואים בנו ג'וקים על הקיר. אני מודיעה - אי אפשר להשמיד אותנו עם K300. אתה לא יכול להעלים אותנו, אנחנו לא ג'וקים על הקיר. אנחנו רוצים התייחסות".

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מורביה הוסיפה כי "מדובר בסוגיה מוסרית ולא כלכלית, האם נכה הוא שווה זכויות לאדם ללא מוגבלות. אבל לא זו התשובה של הממשלה. יש רף לאנשים שאינם בעלי מוגבלויות ויש נחותים וסוג ב'. אני שומעת קיטורים על זה שהכבישים חסומים. לפעמים הקיצוניות היא הכלי. הצעדים החריפים - זו הדרך הנכונה והראויה".

 

שלומי מולכו, פעיל במאבק הנכים, פרץ בבכי כאשר דיבר וסחף אחריו אחרים: "אנחנו חיים על זמן שאול. הפכנו את שעון החול ואנחנו מנסים להבין כמה זמן נשאר לנו. אין בושה בלחסום כבישים, זה הכלי היחיד שנשאר. אנחנו מאבדים אנשים. ביום שישי נפטר עוד בחור שהיה חלק מאיתנו. אדם שחי בדלות טוטאלית. ככל שניסינו לעזור לו היד הייתה קצרה מאוד".

 

חברי הקואליציה, היום במליאה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
חברי הקואליציה, היום במליאה(צילום: אוהד צויגנברג)

הישיבה המיוחדת של המחנה הציוני (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הישיבה המיוחדת של המחנה הציוני(צילום: גיל יוחנן)

נכה נוספת הוסיפה: "אני במאבק הזה כל כך הרבה שנים. אני במצב כל כך עני. כל כך עני. וזה כל כך קשה לדעת שהמדינה הזאת לא סופרת אותנו. אני 20 שנה פונה לתרומות. אתם לא מבינים שאנחנו בכביש? אם הקצבה כל כך קטנה, למה אתם נותנים לי להיות אמא לשתי בנות? אני צריכה לעשות חג בלי כסף".

 

ח"כ שמולי: המאבק של הנכים הירואי 

יו"ר העבודה אבי גבאי אמר כי הוא מקווה כי הממשלה תפעל לפתור את העניין בחקיקה. לדבריו, "זאת בעיה שאפשר לפתור. אנחנו עוסקים בממשלה שהעיסוק שלה הוא תמונות. בתמונות לא פותרים בעיות. מצטלמים בדרום תל אביב, מצטלמים עם המשפחה של אברה מנגיסטו. לא פותרים בעיות. הפתרון במקרה הזה פשוט - צריך להגיע לשכר מינימום. זה הפתרון. בחודש הראשון לאחר שנחליף את הממשלה הזאת נחוקק חוק שכר מינימום לנכים. חד משמעית".

 

ח"כ איציק שמולי, מיוזמי הדיון על משבר הנכים במליאת הכנסת, אמר בדיון כי "הדרישה הלגיטימית של הנכים נתקלת בחומה של אטימות ורוע מצד הממשלה שפשוט מתעללת בהם וגוררת אותם כמו סמרטוטי רצפה ברחובות. יש כסף אבל הנכים לא נמצאים על סדר היום של הממשלה. אנחנו לא מוכנים לשתוק ואנחנו לא נעמוד מן הצד וקוראים לנכים להחריף את המאבק. במשך כמה שבועות הנכים יוצאים להפגין באופן הירואי".

 

ח"כ איציק שמולי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ איציק שמולי(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ דב חנין אמר במליאה: "זה אחד מהמאבקים המוצדקים. נכה הוא לא חצי בן אדם. חייבים להעלות את הקצבה לגובה שכר המינימום. אנחנו רואים רצף של אטימות, מריחה ושקרים מצד הממשלה. כל כך הרבה ניירות ואפס פתרונות. אני רוצה להביע הערכה לנכים שמפגינים יום יום".

 

ח"כ יאיר לפיד, לשעבר שר האוצר, טען כי בקופת המדינה יש מספיק כסף כדי למלא אחר דרישות הנכים: "אם אין כסף. אם אין אז אין. אבל יש כסף. למדינת ישראל יש היום כסף, המון כסף. אין גירעון, אני יודע מה השארתי בקופה. מיליארדים. מאז יש עוד הרבה כסף. עסקת מובילאיי, עודפי גבייה ממסים. "להסכמים קואליציוניים יש כסף. לראשי ערים שמזוהים עם הליכוד - כמה כסף שאתם רוצים. כשהנכים שואלים מה איתנו? פתאום אין כסף. במקום כסף – מציעים להם השתתפות בצער. אם לנכים הייתה מפלגה של שמונה מנדטים - ראש הממשלה היה פותר את הבעיה מיד".

 

יו"ר הקואליציה דוד ביטן אמר בדיון כי "ראש הממשלה במפורש הוציא הודעת תמיכה במתווה שסיכמנו בכנסת. ההתקפות על ראש הממשלה ועל שר האוצר – אין להם שום מקום כי הם תומכים במתווה. אני מציע לא לעשות סיבוב פוליטי".

 

בעקבות הדיון המיוחד אמר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי "אם המדינה לא מצליחה להבטיח קיום בסיסי בכבוד לאנשים עם מוגבלות, סימן שסדר העדיפויות לקוי. העובדה כי נכים נאלצים לחסום כבישים רק כדי שהזעקה שלהם תחדור את חומות האטימות, היא לא רק תעודת עניות חברתית אלא תזכורת כואבת לכך שחלקם נאלצים לוותר מדי יום על דברים כמו אוכל ותרופות, פשוט כי אין להם מאיפה. הפתרונות נמצאים על השולחן ולא ניתן לדחות יותר את ההחלטות בנושא".

  

המוחים נאבקים להשוות את קצבת הנכות, שעומדת על 2,342 שקלים, לשכר המינימום, מאחר ולטענתם הסכום הנוכחי אינו מאפשר להם להתקיים בכבוד. "אנו מחזקים את הלוחמים בכבישים ומזמינים את הציבור הרחב לבוא מחר להפגנה ולתמוך בנכים. הסאגה הכואבת הזאת, שפוגעת בכולם, חייבת להסתיים. הנכים רעבים ללחם ושבעים מהבטחות", אמר אלכס פרידמן, יו''ר ''נכה לא חצי בן אדם'', שישתתף בדיון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נציגי הנכים בכנסת
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים