תושב טירה שתבע את הקאנטרי בכוכב יאיר: "זה מעליב"
לפני שלוש שנים ניסה ד"ר אחמד מנסור מטירה לרכוש מנוי לקאנטרי בכוכב יאיר, אך סורב. "הצגנו לשופט הרבה ראיות לפיהן לא נתנו לנו להכנס בגלל אפליה". בית המשפט פסק כעת כי הקאנטרי ימכור 10% מהמנויים לתושבי חוץ, בהם ד"ר מנסור ומשפחתו
"אנחנו לא כל כך מרוצים מפסק הדין שקיבלנו כי לא הצלחנו להוכיח לשופט שהייתה אפליה. הצגנו לו הרבה ראיות לפיהן לא נתנו לנו להיכנס בגלל אפליה". ד"ר אחמד מנסור, רופא עיניים מטירה, פנה לפני כמה שנים לבית המשפט אחרי שביישוב כוכב יאיר דחו את בקשתו לרכוש מנוי לקאנטרי. השבוע קבע בית המשפט כי אין ראיה לאפליה, אך פסק כי הקאנטרי בכוכב יאיר ימכור 10% מהמנויים לתושבי חוץ, ובכללם לד"ר מנסור.
"לפני שלוש שנים רציתי לעשות מנויי לקאנטרי לי ולמשפחתי", נזכר ד"ר מנסור. "אין לנו קאנטרי בטירה ולכן נסעתי לכוכב יאיר שזה היישוב שהכי קרוב לטירה והמקום שהכי קל להגיע אליו מבחינת פקקים. בהתחלה, האישה שהייתה שם לקחה ממני את כל הפרטים. אבל אז היא שאלה אותי איפה אני גר, אמרתי בטירה, והיא אמרה שהיא מתנצלת כי זה רק לתושבי כוכב יאיר".
בדיקה קצרה גילתה בעייתיות בגרסה של המרכז בכוכב יאיר. "בדקתי באינטרנט וראיתי שיש יישובים יהודים שסמוכים לכוכב יאיר והתושבים שלהם דווקא מנויים בקאנטרי, רק לתושבים מיישובים ערביים לא נותנים לעשות מנויי שם", מספר ד"ר מנסור. "מאוד נעלבתי, האמת שזה נראה לי מוזר, לא הייתה סיבה הגיונית למה הם לא קיבלו אותי בתור מנוי. יש לי הרבה חברים יהודיים, אני עובד במגזר היהודי וזה מאוד מעליב שדוחים אותך בגלל המוצא שלך".
ד"ר מנסור פנה לאגודה לזכויות האזרח וביחד הם הגישו תביעה נגד הקאנטרי. "הם טענו בהתחלה שיש עומס והוכחנו להם שזה לא נכון ושהקאנטרי מחפש לצרף מנויים", הוא אומר. אחרי פסק הדין השבוע קיבל ד"ר מנסור תגובות מחבריו במגזר הערבי. "יש כאלה שמיואשים ואומרים שחבל על המאמץ, יש הרבה גזענות, מפלים אותנו על כל דבר. יש גם הרבה שעודדו ואמרו שלא היה להם זמן ואומץ להילחם בתופעה".
כניסה חופשית עד 2010
ההליך המשפטי שהתנהל בבית המשפט המחוזי בלוד, עסק בשאלה האם לרשות מקומית מותר להגביל רכישת מנויים לקאנטרי קלאב שמצוי בבעלות ושליטת התושבים שלה. השטח שבו ממוקם הקאנטרי שייך למועצה המקומית, ו"העמותה לפעילות כוכב יאיר" מפעילה אותו ללא תמורה. עד שנת 2010 הכניסה לקאנטרי קלאב התאפשרה לכל מי שרצה לרכוש מנוי, כולל לתושבי טירה, אולם העמותה החליטה אז להגביל את המנוי לתושבי כוכב יאיר-צור יגאל בלבד. ב-2014 החליטה המועצה לאפשר רכישת מנויים גם לתושבי חוץ שלומדים ביישוב. בעקבות כך, גם תושבי צור יצחק וצופים הסמוכים יכלו להירשם.
השופט עופר גרוסקופף ציין בפסק הדין כי לא הייתה כל אפליה בעניינו של ד"ר מנסור. "אין בסיס ראייתי מספק לקביעה כי ההחלטה של המועצה להגביל מכירת מנויים לתושבי היישוב התקבלה על מנת להדיר ערבים", נכתב בפסק הדין. "עקב ההפרדה בדפוסי המגורים בישראל, כמעט כל הבחנה שתיעשה על ידי הרשות בין התושבים עשויה להיות בעלת אפקט מפלה, שתפעל מבחינה תוצאתית לטובת קבוצה לאומית אחת ולרעת אחרת. רשות מקומית רשאית להחליט במקרים מתאימים להגביל שימוש על ידי מי שאינם תושבי הרשות. החלטת המועצה והעמותה למנוע מתושבי חוץ לרכוש מנויים לבריכה נובעת מרצון לעודד שימוש בקאנטרי על ידי תושבי הרשות".
עם זאת, השופט טען כי הוא מאפשר פתרון מידתי ראוי בעקבות העתירה - לחייב לאפשר רכישת מנויי חוץ ל-10% מסך כל המנויים בתנאי רישום זהים שיפורסמו ללא עדיפות למקום. בנוסף הוא קבע כי ד"ר מנסור ושני בני משפחתו יוכלו להימנות עם אותם 10% ולהירשם כמנויים.