שתף קטע נבחר

 

עיראק מענישה את הכורדים: איסור הטיסות נכנס לתוקף

בעקבות תוצאות משאל העם על עצמאות הכורדים בעיראק, הממשל בבגדד השהה את כל הטיסות הבינלאומיות אל המחוז הכורדי במדינה, והן נפסקו אתמול. איש הדת השיעי הבכיר בעיראק מתנגד להיפרדות החבל הכורדי: "יוביל לתוצאות בלתי רצויות עבור האזרחים הכורדים". גם האו"ם הציע להתערב במשבר

 

נמל התעופה בארביל, בירת חבל כורדיסטן בעיראק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נמל התעופה בארביל, בירת חבל כורדיסטן בעיראק(צילום: AFP)
הטיסה הבינלאומית האחרונה המריאה אתמול (ו') מנמל התעופה בארביל, בירת חבל כורדיסטן בעיראק, לאחר שהממשל בבגדד אסר על טיסות לחבל האוטונומי וממנו. זאת בתגובה למשאל העם שהתקיים ביום שני ובו הכורדים בעיראק הצביעו ברוב מוחץ בעד עצמאות - מהלך שעורר התנגדות רחבה בעולם. גם המדינות השכנות חוששות כי תוצאות ההצבעה יעוררו מחדש את הסכסוכים באזור.

 

חברות התעופה הזרות צייתו להוראת הממשל בבגדד, ששולט על המרחב האווירי בכל עיראק, והשהו את טיסותיהן לערים ארביל וסולימאניה שבמחוז הכורדי. נמל התעופה הבינלאומי ארביל היה עמוס מהרגיל בזמן שהנוסעים נאבקו לתפוס את הטיסות האחרונות לפני שהאיסור נכנס לתוקפו, אתמול בשעה 18:00 (שעון ישראל). מכיוון שהאיסור חל רק על טיסות בינלאומיות, הנוסעים צפויים להגיע לכורדיסטן בעיקר דרך נמל התעופה בבירת עיראק, בגדד, אשר ייאלץ להתמודד עם העומס שייווצר כתוצאה מכך.  

 

משאל העם ההיסטורי של הכורדים    (צילום : רויטרס)

משאל העם ההיסטורי של הכורדים    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אם איסור הטיסות יהיה ממושך - הדבר עשוי להרתיע אנשי עסקים וגולים כורדים מלבקר בחבל, ולפגוע בתעשיית המלונות, השירותים הפיננסיים, התחבורה והנדל"ן במחוז הכורדי. הטלוויזיה הכורדית דיווחה כי יותר מ-400 חברות נסיעות ותיירות כורדיות נפגעות באופן ישיר מהאיסור על טיסות לחבל, ו-7,000 משרות בתחום נמצאות בסיכון כתוצאה מכך.


בתוך כך, ממשלת חבל כורדיסטן סירבה להעביר את השליטה על מעברי הגבול שלה לממשלת עיראק, כפי שנדרשה על ידי עיראק, איראן וטורקיה בתגובה למשאל העם. משרד ההגנה העיראקי מסר כי הוא מתכוון להשתלט על מעברי הגבול "בתיאום" עם איראן וטורקיה. לא נמסרו פרטים נוספים ולא הוסבר אם צבא עיראק מתכוון להתקדם מאיראן ומטוריקה לעבר עמדות הגבול הנשלטות על ידי הממשל הכורדי.

"סבלנות". מפגינה כורדית בנמל התעופה בארביל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"סבלנות". מפגינה כורדית בנמל התעופה בארביל(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

עם פרוץ המשבר התערב אייתוללה עלי סיסתאני, הנחשב לסמכות הדתית העליונה של השיעים בעיראק, והביע את התנגדותו להיפרדות חבל כורדיסטן מעיראק - דבר אשר הגביר עוד יותר את הלחץ על הכורדים. נציגו של סיסתאני נשא בשמו דרשה פוליטית, הראשונה מסוגה מאז תחילת השנה שעברה, ובה הוא ביקש מממשלת חבל כורדיסטן "לחזור לדרך החוקה" בניסיונותיה להביא להגדרה עצמית של העם הכורדי. "כל ניסיון לשנות עובדה מוגמרת יוביל להשלכות בלתי רצויות שישפיעו על האזרחים הכורדים", נאמר בדרשה.

 

טורקיה, שכבר איימה בסנקציות כלכליות ובתגובה צבאית לכל אתגר ביטחוני שייווצר כתוצאה ממשאל העם בצפון עיראק, הגובלת בה, מתמידה בהתנגדותה להצבעה הכורדית. לאחר שנפגש שלשום באנקרה עם מקבילו הרוסי ולדימיר פוטין, אמר נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי משאל העם אינו לגיטימי, וכי רוסיה וטורקיה הסכימו שיש לשמור על שלמותה הטריטוריאלית של עיראק. לטורקיה ולרוסיה יש קשרי מסחר הדוקים עם החבל הכורדי בעיראק, אך תוצאות משאל העם מדאיגות את אנקרה, שנאבקת בעצמה בהתקוממות של מיעוט כורדי גדול בתחומה.

 

משרד החוץ של עיראק מסר שלשום כי האו"ם הציע לסייע בפתרון המשבר בין הממשלה האזורית של כורדיסטן לבגדד. זאת בתום פגישה בין שר החוץ העיראקי, איברהים אל-ג'עפרי, לבין שליח האו"ם בעיראק, יאן קוביס.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים