הנכים ממשיכים לחסום כבישים: "מכרו אותנו, בגדו בנו"
ארגון "הנכים הופכים לפנתרים" הודיע כי אינו מקבל את ההסכם - ולאחר שחסם את מחלף הסירה חסם גם את איילון דרום, את כביש 4, את מרכז ראשל"צ ואת גשר המיתרים בירושלים. מוביל הארגון, אייל כהן: "מכרו אותנו בזול. אנחנו פותחים במלחמה". המפגינה רונית: "המתווה - גזר דין מוות בשבילנו"
למרות ההסכם שאליו הגיעו הנכים ונציגי הממשלה, חידשו את חסימות הכבישים מי שעומדים בראש "הנכים הופכים לפנתרים". הנכים חסמו היום בסביבות השעה 14:15 צומת מרכזי בראשון לציון - מרחוב ז'בוטינסקי לרחוב הרצל. בהמשך בוצעה חסימה גם בגשר המיתרים בירושלים. מוקדם יותר הם חסמו לתנועה את כביש 4 לדרום בין מחלף גבעת שמואל למחלף בר אילן, את מחלף הסירה וצומת שבעת הכוכבים שליד כביש החוף ואת איילון דרום, בין גלילות לקק"ל.
ארגון "הנכים הופכים לפנתרים", שלא היה שותף לדיונים, הודיע הבוקר כי הוא לא מקבל את ההסכם וימשיך בחסימות של צירי תנועה מרכזיים ברחבי הארץ. מוביל הארגון כהן אמר: "אנחנו ממשיכים כרגיל, ההסכם שנחתם באישון לילה הוא בגידה בנכים. חתמו ב-2:00 בלילה בלי לעדכן את כולם. לא רק אנחנו מתנגדים, יש לפחות עשרה ארגוני נכים שלא מקבלים את ההסכם. הם האמינו במי שייצג את הנכים. עכשיו הם מבינים שבגדו בהם, שעשו מחטף לילה לפני יום כיפור".
לדבריו, "מי שהסכים בשמנו הוא שקרן ובוגד. מכרו אותנו בזול, אמרו שלא יסכימו לפחות משכר מינימום. אנחנו פותחים במלחמה, מוכנים לכל תרחיש, מוכנים להיעצר. מה שיהיה - יהיה. במלחמה כמו במלחמה - יש נפגעים משני הצדדים". לפני החסימה שוחחו כהן ומפגינים אחרים עם נציגי המשטרה, שביקשו שעקב ההסכם החסימות יהיו לזמן קצר יותר.
לביא נאור, דובר הארגון, מסר: "כל הארגונים הסכימו עד לפני שבוע על קצבה בגובה שכר המינימום. עומדות מאחורינו קבוצות ענק, זה מה שהבטחנו להן מההתחלה, הן סמכו עלינו. הממשלה עשתה הפרד ומשול בין הנכים והשאירה אותנו בעולב ובעוני. אחרי 13 שעות של דיונים, כשהנכים אמרו שהם לא יכולים יותר, הם עייפים - ניצלו את זה. התישו אותם עד אמצע הלילה".
אורן הלמן, מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה, טוען כי "הפספוס הגדול הוא שלא הוסרו החסמים שיש לאנשים עם מוגבלות בהשתלבות בעבודה ובחברה". הוא הסביר כי הסכום המרבי שאנשים עם מוגבלות יכולים להרוויח מעבודה ועדיין לשמור על הקצבה שלהם - יעלה רק ל-4,000 שקל. "אלה חדשות לא טובות לעשרות אלפי אנשים עם מוגבלות קשה שעובדים, ולא קיבלו תמריץ משמעותי לעבוד ולהתפרנס".
רונית, אחת המפגינות, אמרה כי "המתווה הזה הוא גזר דין מוות בשבילנו. תקעו את הנכים בחדר במשך 13 שעות, התישו אותם. בסוף השיגו את אותו המתווה שלא קיבלנו לפני חמישה חודשים, והוא אפילו יותר גרוע, כי הוסיפו פעימות. כל זה בזמן שאנחנו חירפנו את נפשנו בכבישים".
"הדבר הטוב ביותר שניתן להשיג"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בפתח ישיבת הממשלה השבועית להסכם: "ערב יום הכיפורים הושגו הסכמות עם ארגוני הנכים. ההסכמות הללו יביאו לשיפור דרמטי. אני חושב שזה הסכם היסטורי, מדובר בהעלאה משמעותית של הקצבה שתתחיל בינואר, ומעבר לזה זו תוספת שתסתכם ב-4.2 מיליארד שקל. ההסכמות מבטאות הבנות ועקרונות שהשר כחלון ואנוכי הצבנו בתחילת הדרך ווידאנו שזה לא ייפרם. זו תוספת מאוד משמעותית לבעלי המוגבלויות. מה שחשוב בעיניי זה לאפשר לבעלי מוגבלויות להתפרנס בכבוד".
יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון, בירך על ההבנות שהושגו. הוא הציע "למדוד מו"מ לא על פי כמה זמן לקח לנו להגיע לתוצאה וכמה התקוטטנו אלא על פי התוצאות, ואני חושב שהתוצאות טובות". הוא הדגיש כי ההסכם צפוי להגיע לאישור הכנסת. "גם כשדיברתי איתכם בפעם הקודמת אמרתי לכם שזה לא ייגמר בזה שכל הנכים עד האחרון שבהם יסכימו. אבל אני חושב שעכשיו הזרם המרכזי, הרוב המכריע של הנכים מקבלים את ההסכמות, מבינים שזה מאוד ישפר את מצבם וזה הדבר הטוב ביותר שניתן להשיג".
אלכס פרידמן, יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם", אמר בראיון לאולפן ynet כי "אחרי שלוש שנים של מאבק הגענו לפריצת דרך מאוד משמעותית. תמיד יהיו כאלה שיגידו זה לא מספיק טוב, שאפשר היה להביא יותר, אבל בשורה התחתונה הבאנו את התוספת הגדולה ביותר שניתנה לציבור הנכים אי פעם".
על פי ההסכם, שיעוגן בחקיקה, קצבתם של כל הנכים בעלי 100% אי כושר השתכרות תוגדל לכ-4,000 שקלים בחודש בארבע פעימות, מינואר 2018 ועד ינואר 2021. סך העלות של התוספת התקציבית היא 4.2 מיליארד שקלים.
עוד נקבע בהסכם כי קצבת הנכות תוצמד לשכר הממוצע במשק, ולא למדד המחירים לצרכן כפי שקורה כיום. בנוסף, הסכום המרבי שאפשר להשתכר בעבודה ולשמור על מלוא סכום הקצבה יוגדל מ-2,800 שקלים ל-4,300 שקלים בשתי פעימות - בינואר 2018 לסכום של 4,000 שקלים ובינואר 2019 לסכום של 4,300 שקלים. הוסכם כי תיבחן ההשפעה של העלאת הסכום, ואם תימצא בתום התהליך השפעה חיובית - הממשלה תשקול בחיוב העלאה נוספת עד לסכום של 5,300 שקלים.
בהסכם נקבעו גם תוספת של 150 מיליון שקלים להגדלת קצבאות הנכות לילדים, תוספת של 300 מיליון שקלים לשמירה על קצבאות הנכות גם בזקנה - שתמנע את המצב שבו נכים צריכים לבחור בין שמירה על קצבת הנכות לוויתור על קצבת הזקנה, או להפך - ותוספת של 75 מיליון שקלים לעידוד תעסוקת נכים.
העלאת קצבת הנכות תתבצע, כאמור, בארבע פעימות - החל מינואר 2018 ועד לינואר 2021, בסכומים שמוערכים ב-700 עד 1,800 שקלים בחודש. הנכים הקשים ביותר, הזקוקים להשגחה צמודה, והזכאים לקצבת השירותים המיוחדים בשתי הרמות הגבוהות של המוגבלות (שר"מ) יקבלו כ-4,500 שקלים בחודש.
נכים עם 100% אי כושר השתכרות ומעל 80% נכות רפואית יקבלו כ-4,050 שקלים בחודש, נכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-50% עד 79% נכות רפואית יקבלו כ-4,000 שקלים בחודש, נכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-40% עד 49% נכות רפואית יקבלו כ-3,800 שקלים בחודש, ונכים עם 60% עד 74% אי כושר השתכרות יקבלו כ-2,100 שקלים עד כ-2,400 שקלים בחודש.