עבודה סוציאלית: הטיפול שנותן מענה לכל המשפחה
טיפול נפשי אצל עובד סוציאלי שונה מטיפול אצל פסיכולוג למשל, בעיקר בגלל הדגשים השונים הקיימים בשני המקצועות. איזה הבדלים קיימים בין סוגי הטיפולים, מהי ההכשרה של עובד סוציאלי - ומה צריך לדעת לפני שבוחרים מטפל
"עבודה סוציאלית היא עיסוק מקצועי, כמשלח יד, לשיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה, בדרך של טיפול, שיקום, ייעוץ והדרכה", כך מגדיר חוק העובדים הסוציאליים (1996) את המקצוע. כמעט כל מי שמדבר על עבודה סוציאלית מדגיש את המבט המערכתי-סביבתי של המקצוע.
לשם השוואה, טיפול פסיכולוגי קליני ממוקד בעיקר בפרט, ואילו טיפול של עובד סוציאלי יסתכל מלמטה למעלה ועשוי לנקוט צעדים מחוץ לחדר הטיפולים – כמו מיצוי זכויות, התערבות בבית הספר, שילוב במשפחות אומנה ועוד.
"עובדים סוציאליים בהכשרה שלהם מביאים ראייה יותר רחבה סביב המטופל ובעיותיו", מציין הפסיכיאטר ד"ר אילן טל. "הרבה פעמים המשפחה יכולה להיות קריטית בהחלמה או אי-החלמה. אתה יכול לשבת שעות עם מישהו וזה לא יעזור מספיק, או לשבת עם המשפחה ולגייס אותה לטיפול".
מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני?
בלימודי עבודה סוציאלית לתואר שני אחד ממסלולי ההתמחות הוא עבודה סוציאלית קלינית, שבה נלמדות שיטות התערבות קליניות והדגש הוא על טיפול יחידני.
אולם בניגוד לפסיכולוגים, העובדים הסוציאליים אינם מחויבים בארבע שנות התמחות, והם יכולים להתחיל לטפל כבר אחרי התואר הראשון, ושעות ההתנסות בטיפול נעשות בזמן הלימודים.
"לומדים עוד שיטות טיפול תוך כדי העבודה", מספרת ענת ליברמן, עובדת סוציאלית קלינית. "משרד הרווחה נותן תוך כדי העבודה לימודים מקצועיים שמפתחים מיומנויות כמו עבודה נרטיבית, הנחיית קבוצות ועוד. אתה לומד טיפול בתואר ואחר כך, כמו בכל מקצוע, אתה מפתח את עצמך לעוד כיוונים. אני התמחיתי בפסיכותרפיה CBT".
קיראו על מקצועות טיפוליים נוספים - בפרויקט "מישהו מטפל בך"
אז למי כדאי לפנות לטיפול, לעובד סוציאלי קליני או לפסיכולוג קליני?
"אני באופן אישי לא רואה שום הבדל בטיפול בין עובד סוציאלי קליני לפסיכולוג קליני", אומרת ליברמן. "כשאני רוצה לחפש לבת שלי טיפול, אני אחפש מטפל שאני מאמינה בשיטת הטיפול שלו, ואני, למשל, מאוד מאמינה ב-CBT".
ד"ר טל מוסיף ואומר: "בהכשרה של פסיכולוג קליני יתעסקו יותר בקשיים הרגשיים של אדם. בטיפול זוגי וגם משפחתי היכולת של עובדים סוציאליים לזהות ולתת מענה היא יותר גדולה. באשפוז יום אנחנו רואים כמה שינויים במשפחה הם מהותיים ויכולים להביא לשיפור יותר עמוק ויותר קצר. זה חיסרון גדול של שיטת הטיפול הפרטנית. לפעמים המטפל רואה את האדם כיחידה נפרדת, אבל אדם הוא לא יחידה נפרדת הוא עם משפחה, חברה מקום עבודה".
"בהגדרה - עובדים סוציאליים הם באוריינטציה שהיא יותר חברתית, כלומר יותר בין-אישית אינטראקטיבית, בעוד הפסיכולוג הקליני מגיע יותר מאוריינטציה תוך-נפשית", מסביר ד"ר מאיר נעמן, יו"ר הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, את ההבדלים בתפיסתו.
"יש פסיכולוגים קליניים ואחרים שהוסמכו באגודה לטיפול משפחתי-זוגי ויש מי שלא. אז אם הבעיה נושאת אופי של בעיות בזוגיות, התלבטות אם להתגרש למשל, המטפל בהחלט עשוי להמליץ ללכת לעובד סוציאלי".
העובדים הסוציאליים מחויבים לרישום מוסדר, לחיפוש בפנקס