טיפול זוגי: ללמד איך לנהל מערכת יחסים
לאור הנתונים כי כמחצית מהזוגות יעמדו בפני פרידה, נראה כי טיפול זוגי הוא אחד המקצועות הטיפוליים החשובים. איך מתבצעת ההכשרה, מה הדבר הכי חשוב שמטפלים זוגיים יכולים ללמד זוגות ומתי מומלץ להתחיל בטיפול?
גבי פרץ, הפסיכולוג הארצי של משרד הבריאות, מסמן את האגודה הישראלית לטיפול זוגי-משפחתי כאחת הדרכים המרכזיות לקבל "תעודת כשרות" להכשרה של המטפל בתחום. "תהליך ההכשרה שעובר מטפל באגודה הוא תהליך ארוך ותובעני", מסביר יו"ר האגודה פרופ' משה אלמגור.
"מי שעובר את התהליך הזה צריך קודם כול שיהיה לו תואר שני טיפולי, פלוס שלוש שנים של תיאוריה והכשרה בטיפול זוגי, פלוס 750 שעות של טיפול לאחר מכן והדרכה. בסופו של דבר התהליך הזה לוקח שש שנים עד שהאדם מקבל הסמכה מהאגודה. ההסמכה היא וולונטרית ולא מחויבת בחוק, וזו הבטחה טובה שפוטנציאלית המטפל הוא הכי מתאים לנושא".
לראות את החיים בעיניים של אחרים
אלמגור טוען שלמרות שהחוק מתיר לפסיכולוג קליני לטפל בזוגות, חשוב לבחור מטפל שתהיה לו הכשרה ספציפית בטיפול זוגי. "היום חל שינוי בהכשרה, וכל הפסיכולוגים הטיפוליים חייבים כבר בתואר השני בקורסים בטיפול משפחתי וזוגי - אבל זה מבואות", הוא מדגיש. "עדיף ללכת לעובד סוציאלי או מטפל באומנות, למשל, שעברו את כל תהליך ההכשרה, על פני מי שלא עבר את ההכשרה".
קיראו על מקצועות טיפוליים נוספים - בפרויקט "מישהו מטפל בך"
כנרת טל מאיר, יועצת זוגית ומאמנת לאהבה, שמה את הדגש על ידע, אינטואיציה ואינטליגנציה רגשית כמה שהופכים מטפל זוגי למטפל טוב. "טיפול זוגי דורש יכולת לראות את החיים דרך העיניים של אחרים", היא אומרת, ובעיניה התכונה הזו עוברת כחוט השני בחדר הטיפול הזוגי - מהמטפל אל הזוגות.
"הקושי הגדול של אנשים הוא לראות את הדברים בעיני האחר. רוב האנשים נפגעו ממערכות יחסים קודמות ולכן הם מרוכזים יותר בעצמם ופחות באחרים. כתוצאה מכך הם נורא רוצים שיאהבו אותם ויראו את הדברים בעיניים שלהם. כדי שזה יקרה, הם צריכים ללמוד לראות את הדברים בעיניים של האחר, והם לא יודעים שברגע שזה יקרה – יהיה קל לאחר לראות את הדברים בעיניים שלהם, והתקשורת הזוגית תשתפר פלאים".
"להגיע לטיפול לפני שמתחילות הבעיות"
בניגוד לדעה הרווחת שלפיה פונים לטיפול זוגי כשיש משבר בזוגיות, טל מאיר מדגישה את הצורך לבוא עוד לפני שמתחילות הבעיות. "אני ממליצה להגיע לטיפול כזה לפני שמתחתנים וכשיש מעט מאוד בעיות בזוגיות, כדי ללמוד איך 'לעשות זוגיות' נכון", היא מסבירה. "רוב האנשים לא יודעים לעשות זוגיות ולכן 50 אחוזים מהם מתגרשים, וגם אלה שלא מתגרשים חיים בדרך כלל לא טוב כי לא יודעים לעשות זוגיות נכון. אנשים קוראים לזה 'בעיות בתקשורת', אני קוראת לזה 'חוסר ידע ביצירת זוגיות".
כדי לצלוח תהליך כזה צריך להתמודד עם האגו שלנו. "שני הקשיים העיקריים של האגו האנושי הם לשנות תפיסות מקובעות וכמובן לגלות שטעינו", אומרת טל מאיר. "זה ויתור על להיות צודק לטובת להיות חכם. אגו הוא כלי שמטרתו לשמור על תחושת הערך שלנו, אבל כמו כל חלק אחר באישיות שלנו - כשלא מנהלים אותו נכון, הוא מפריע במקום לעזור. בטיפול זוגי מוצלח לומדים להזיז לעיתים את האגו הצידה, והתוצאה בפועל היא כמובן חיזוק תחושת הערך העצמי, שהיא הבסיס לאגו חזק ויציב".
אם חשבתם שהקשיים בטיפול הזוגי נמצאים רק בתוך חדר הטיפולים, תופתעו לגלות שלאחרונה יש קונפליקטים בתחום גם מחוץ לקליניקה. הרפורמה בבריאות הנפש קובעת כיום כי לא כל אדם שחש במצוקה זכאי לטיפול בשירות הציבורי. כדי לקבל טיפול כזה עליו לקבל אבחנה ברורה מספר אבחון להפרעות הנפשיות. זה הופך לבעייתי במיוחד כשמדובר בצורך "לאבחן הפרעה" אצל משפחה או זוג.
"כשנכנסה לתוקפה הרפורמה בבריאות הנפש, אחד הקורבנות הראשונים היה הנושא של הטיפול הזוגי והמשפחתי", טוען פרופסור אלמגור. "מבחינה פורמלית-בירוקרטית, מפני שבספרי המיון של הפרעות הנפש כל הנושא של הורים, ילדים ויחסים במשפחה נופל בקודים שהם כאילו נספחים. אז כשרוצים להציע טיפול משפחתי או זוגי במערכת הציבורית - צריך לרמות את המערכת. צריך להלביש הפרעה על ילד וכך להתקבל לטיפול זוגי או משפחתי במוסדות הציבוריים".