אישומים בדרך נגד החשודים בסחיטה מהעיתון החרדי "הפלס"
הבעלים והעורך של עיתון "הפלג הירושלמי", המנכ"ל ושישה עובדים נוספים, סחטו לפי החשד בכירים בחברות גדולות במשק. הם הוזמנו לשימוע לפני העמדה לדין
שמונה חשודים בפרשת עיתון "הפלס" זומנו לשימוע לפני הגשת כתב אישום: השמונה חשודים בקשירת קשר לביצוע פשע, הטרדה וסחיטה באיומים. כך הודיעה היום (ב') פרקליטות המדינה. בין החשודים - נתי גרוסמן, בעליו ועורכו של עיתון הפלס, ומנכ"ל העיתון שמואל אלישיב. על פי החשד, הם סחטו באיומים חברות, כדי שיפרסמו בעיתונם ולא בעיתון החרדי "יתד נאמן".
מכתבי השימוע לפני הגשת כתב אישום נשלחו מפרקליטות מחוז תל אביב גם לאברהם טריגר, חיים יברוב, נתנאל שטפפר, שבתאי פיין, ישראל טרופר ומשה ברלימן. התיק נחקר על ידי מפלג ההונאה במשטרת מחוז ירושלים.
על פי החשד, השמונה שייכים לזרם הליטאי המכונה "הפלג הירושלמי" בעדה החרדית, אשר ביטאונו "הפלס" מחולק חינם לציבור קוראיו וממומן מפרסומות וממודעות של חברות עסקיות במשק. בפברואר 2014 פורסם בעיתון "יתד נאמן" ובאמצעי תקשורת אחרים, מכתב בחתימת רבנים ובו קריאתם לציבור חסידיהם "שלא להכניס את עיתון הפלס לביתם; שלא לסייע בידי עיתון הפלס בשום צורה שהיא, ובכלל זה שלא להתראיין או לפרסם בעיתון הפלס, וכי ראוי ליידע את המפרסמים בעיתון זה כי הם עלולים לתן יד לחילול שם שמיים".
בהמשך לקריאה זו, לפי הפרקליטות קשרו קשר גרוסמן, אלישיב וטריגר לסחוט באיומים נושאי משרה בחברות גדולות במשק. לצורך כך, קשר טריגר קשר עם חמשת החשודים הנוספים במטרה לאיים על המתלוננים ולהטרידם באמצעי תקשורת שונים באופן שתשובש ותיפגם שגרת חייהם ועבודתם, וההטרדות הללו יחדלו רק אם האחרונים יפרסמו מודעות בעיתון "הפלס" ויחדלו לפרסמן בעיתון "יתד נאמן".
במסגרת זו, נכתב בהודעת הפרקליטות, הפעילו טריגר ויברוב קווי טלפון ששימשו מוקד למאבק בקריאת הרבנים ובהם העלו החשודים בין השאר את שמות החברות שאותן יש להטריד ומספרי הטלפון של נושאי המשרה באותן החברות. לפי טיוטת האישום, במהלך החודשים אוקטובר 2015 – אפריל 2017, במספר רב של הזדמנויות, צייתו רבבות חסידים לקו המאבק ולתכנים שהועלו בו ובעקבות כך התקשרו בשעות לא שגרתיות ובתדירות גבוהה, למתלוננים והטרידו אותם טלפונית. כתוצאה מההטרדות, נגרם למתלוננים נזק ישיר ועקיף לחייהם הפרטיים והעסקיים. הם הפסיקו לענות לטלפונים באופן גורף, אחדים מהם הפסיקו לפרסם את מוצריהם בעיתונות החרדית וכך נפגעו רווחיהם.
בתוך כך, אישרה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, את בקשת שר הביטחון, אביגדור ליברמן, להימנע מפרסום מטעם הממשלה ב"הפלס". חוות הדעת של זילבר קובעת קובעת כי משרדי הממשלה יכולים לקבל החלטה להמנע מפרסום בעתון החרדי "הפלס" בשל פרסומים שמהווים הסתה נגד גיוס לצה"ל ומכיון שנגד בעלי תפקידים בעתון הוחלט להגיש כתבי אישום.
"בנסיבות המקרה הייחודיות שלפנינו, הכוללות גם בתמונת הדברים המצטברת כוונה לנקוט בהליכים פליליים כנגד בכירים בעיתון הפלס ביחס לסוגיה העוסקת באופן ישיר בפרסומים בעיתון; והעובדה שאין חובה לפרסם דווקא בעיתון זה – יש מקום להתחשב במסגרת השיקולים לבחירת כלי התקשורת המתאימים לצורך ביצוע הפרסומים, בעובדות שפורטו לעיל ביחס לעיתון", כתבה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.
מ"הפלס" נמסר בתגובה כי "בפתיחת חוות הדעת של היועה"מ נכתב במפורש כי גובשה במענה לפניית שר הביטחון לפיה יש להצר את צעדיו של עתון הפלס בעקבות כתבות ופרסומים 'הקוראים לתלמידי ישיבות שלא להתגייס לצה"ל ויוצאים כנגד חוק הגיוס'. זה המניע האמיתי והבסיסי לחוות הדעת. מדובר בנסיון שקוף ובוטה של גורמים פוליטיים להפעיל גופים ממשלתיים וכלים משפטיים לצורך כפיית עמדות פוליטיות, תוך דיכוי זכויות בסיסיות ופגיעה חמורה בחופש העיתונות".