הולך עד הסוף. האיש שלא היה אמור להיות נשיא מוביל את קטלוניה לעצמאות
היה כתב ועורך עיתון, נכנס לפוליטיקה ב-2006 והיה ראש עיר: קרלס פוג'דמון הושבע רק בשנה שעברה לנשיא קטלוניה אחרי שנבחר לתפקיד כברירת מחדל, אבל מאז פועל במרץ להגשים חלום ילדות - התנתקות מספרד
90 אחוזים מהמצביעים בקטלוניה אמרו "כן" לעצמאות במשאל עם היסטורי שאולי מקרב אותם צעד נוסף להיפרדות מספרד. האיש שחתום על הצעד האמיץ ללכת למשאל העם בניגוד להוראת הממשלה במדריד ובית המשפט החוקתי הוא הנשיא הקטלאני קרלס פוג'דמון.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המסע הארוך לעצמאות מספרד / ההסברים והרקע
פוג'דמון, לשעבר עיתונאי וראש העיר ז'ירונה, הודיע שיכריז תוך 48 שעות על עצמאות קטלוניה והמתח בספרד גבוה במיוחד, בייחוד לאחר שהמשטרה המקומית השתמשה אתמול באלימות קשה נגד מצביעים - כולל שימוש באלות ובכדורי גומי - כדי למנוע בכל מחיר את משאל העם, דבר שבסופו של דבר לא ממש הצליחה לעשות.
עבור פוג'דמון, משאל העם אתמול לא היה עוד הצבעה, אלא הגשמת חלום ילדותו - לראות את החבל האוטונומי שבו גדל צועד לכיוון עצמאותו. "אנחנו חושבים על המדינה הקטלאנית ככלי שישרת טוב יותר את האזרחים שלנו", הוא אמר לא מזמן.
הטלטלה בקבינט
פוג'דמון בן ה-54 לא היה מועמד לנשיאות החבל האוטונומי בבחירות שנערכו ב-2015, אז זכו המפלגות שתומכות בעצמאות ברוב מוחלט של מושבים בפרלמנט האזורי. הוא נכנס לתפקיד לאחר שמפלגת השמאל הרדיקלי CUP - שהחזיקה בעשרה מושבים בפרלמנט ונחשבה ל"ממליכת המלכים" - הטילה וטו על מועמדותו של הנשיא הקודם ועמיתו למפלגה של פוג'דמון, "מפלגת ההתכנסות הדמוקרטית של קטלוניה" (CiU ), ארתור מאס.
עם כניסתו לתפקיד אותת פוג'דמון שהוא נחוש לקדם את תוכניתו לערוך משאל עם על עצמאות קטלוניה והדיח מהקבינט שלו חמישה חברים שהשתייכו למפלגת המרכז-ימין הקטלאנית PDeCAT שהביעו ספקות וחששות ממהלך של עריכת משאל עם לעצמאות החבל האוטונומי. בעקבות הדחתם של חברי הקבינט התפטרו מתפקידם מפקד המשטרה המקומית ואנשי ממשל נוספים. הצעד של פוג'דמון ועמדתו התקיפה נגד השלטון המרכזי במדריד הקנו לו תדמית של אחד הבדלנים הבולטים ביותר באזור, אם לא העיקש ביותר בהם.
לאחר משאל העם הבהיר הנשיא הקטלאני בנאום ש"לא נוכל להמשיך עם הסטטוס קוו הנוכחי", רמז לכך שהוא מתכוון להכריז בקרוב על התנתקות קטלוניה מספרד. חברת מועצת העיר ז'ירונה שעבדה עם פוג'דמון סיפרה שהוא תמיד שמר על עמדתו שתומכת בהיפרדות קטלוניה מספרד, אבל תהתה אם הוא יילך עד הסוף ויתעמת עם חברים בתוך מפלגתו שחששו מהמהלך.
המסע האירופי שהאיר את עיניו של העיתונאי הקטלאני
בשנות התשעים היה פוג'דמון עיתונאי צעיר ונסע ברחבי אירופה וחקר אזורים שנלחמו למען הזהות שלהם. מסעותיו בדרום טירול (איטליה), סרדיניה (איטליה), פלנדריה (בלגיה) ואוקסיטניה (צרפת) שכנעו אותו שהאיחוד האירופי חייב לעשות יותר כדי לצמצם את תפקיד מדינות הלאום בתקווה ש"בסופו של דבר יקומו מציאויות לאומיות עם יותר אישיות". פוג'דמון היה גם העורך הראשי של העיתון הקטלאני "אל פונט".
הממשלה במדריד קיוותה במשך תקופה ארוכה שהפילוג הפנימי בתוך הכוחות הקטלאניים בעד עצמאות וחוסר הרצון של גורמי ממשל בחבל ללכת לעצמאות מחשש לסנקציות לא יוביל את קטלוניה לעבר המהלך הגדול של היפרדות מספרד. אלא שהטלטלה שביצע פוג'דמון בקבינט שלו התבררה כנקודת אל-חזור בדרך להשגת היעד שהציב לעצמו ביחד עם הבדלנים האחרים בחבל האוטונומי.
פוג'דמון נשוי עם שני ילדים. יש לו תואר בפילולוגיה קטלאנית מטעם אוניברסיטת ז'ירונה ואת הקריירה שלו החל כאמור ככתב ואז כעורך ראשי של עיתון. הוא נכנס לפוליטיקה בשנת 2006 כשנבחר לפרלמנט של קטלוניה כנציג ז'ירונה מטעם מפלגת CiU. במהלך כהונתו בבית הנבחרים עמד בראש ועדת תרבות ושפה והיה חבר בוועדות החוץ ומדיניות הצעירים. בשנת 2011 הוא נבחר לראש העיר ז'ירונה והיה ראש העיר הלא סוציאליסטי הראשון של העיר מאז תחילת העידן הדמוקרטי במדינה. בשנת 2015 נבחר מחדש לראשות העיר.
פוג'דמון הקדיש את מרבית זמנו לפוליטיקה הקטלאנית, אך דאג להיות פעיל בתחום האהוב עליו - התקשורת - ועמד בראש הפרויקט להקמת סוכנות ידיעות קטלאנית ב-1998. ב-1994 הוא חיבר את הספר Cata…què? Catalunya vista per la premsa internacional (בתרגום חופשי: קטלוניה כפי שהיא נראית על ידי התקשורת הזרה"), וכתב טור שבועי בנושא הספר שלו במגזין Presència.
ב-12 בינואר 2016 הושבע פוג'דמון לנשיא ה-130 של קטלוניה.
אמש ערך פוג'דמון מסיבת עיתונאים וקרא לקהילה הבינלאומית לתווך בין חבל הארץ לבין ממשלת ספרד. "זה לא נושא פנים ארצי. זה ברור שאנחנו צריכים התערבות בינלאומית כי אין לנו שום רצון בניתוק טראומטי. אנחנו רוצים להגיע להבנה עם ממשלת ספרד", הבהיר הנשיא הקטאלני. למרות קולות הפיוס שהשמיע פוג'דמון, הוא שלח מסר לראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי. "משאל העם חוקי ומחייב ויש ליישמו", הבהיר פוג'דמון.