דיווח: ארה"ב תפרוש מאונסק"ו בשל עמדותיו האנטי-ישראליות
ארה"ב תודיע על פרישתה מהארגון בשל עמדותיו על ישראל ובמטרה לחסוך כסף. כך דווח באתר Foreign Policy. השגרירה היילי איימה בעבר כי תבחן את היחסים בעקבות הכרזת העיר העתיקה בחברון כאתר מורשת פלסטיני. ארה"ב פרשה מהארגון בעבר לאחר שכינתה אותו "מוטה לטובת בריה"מ"
החרפה נוספת ביחסים בין ארצות הברית לארגוני האו"ם. ארצות הברית מתכננת להודיע באופן רשמי על פרישתה מאונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, בשל השקפותיו האנטי-ישראליות. כך דווח הלילה (ה') באתר החדשות Foreign Policy.
בדיווח נכתב כי המהלך שעשוי להיות מוכרז במהלך השבוע הבא נובע גם מהסיבה שארה"ב מעוניינת לפרוש מהארגון על מנת לחסוך כסף - מזכיר המדינה רקס טילרסון מעוניין לעצור את המימון לאונסק"ו, ולשלם את החוב האמריקני לארגון שעומד כעת על כ-500 מיליון דולר.
מדובר בהחרפה של היחסים בין ארה"ב לארגון שהיא עצמה סייעה להקים לאחר מלחמת העולם השנייה במטרה לקדם שיתוף פעולה בתחומי החינוך. גם אחרי פרישתה, ארה"ב צפויה להישאר בתור מדינה משקיפה בארגון.
עיקר הזעם האמריקני כלפי הארגון נובע כאמור מהיחס לישראל. בשנה שעברה ישראל תקפה את הארגון בעקבות הגינוי של השליטה הישראלית באתרים הקדושים במזרח ירושלים וביהודה ושומרון. היחסים עם הארגון העכירו עוד יותר כשהכריז על העיר העתיקה בחברון כאתר מורשת פלסטיני-עולמי בחודש יולי האחרון.
בתגובה להכרזה הודיעה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי כי היא תבחן את היחסים עם הארגון, וכי "ההחלטה היא עלבון להיסטוריה והיא פוגעת עוד יותר באמינותו של הארגון". היילי הוסיפה כי "ההצבעה על ההחלטה אינה מועילה לאיש, אלא רק גורמת נזק".
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה את ההחלטה "הזויה" ואמר: "הפעם הם קבעו שמערת המכפלה בחברון זה אתר פלסטיני, משמע לא יהודי, ושהאתר בסכנה", מסר נתניהו. "לא אתר יהודי?! מי קבור שם? אברהם, יצחק ויעקב. שרה, רבקה ולאה. האבות והאימהות שלנו! והאתר בסכנה? הרי רק במקומות שבהם ישראל נמצאת, כמו חברון, מובטח חופש דת לכולם".
עוד נכתב כי מזכיר המדינה רקס טילרסון החליט לפרוש מהארגון לפני כמה שבועות, ואף הודיע לפני כמה שבועות לנשיא צרפת עמנואל מקרון, שביקש את עזרתו של טראמפ לשדרוג מעמדו בארגון, כי הוא שוקל לעשות זאת.
השגריר הצרפתי באו"ם, פרנסואה דלארט, אמר אתמול בריאיון כי הוא מקווה שארה"ב תחליט להישאר באונסק"ו. "בעיניי, הישארותה של ארה"ב היא חשובה במיוחד בזמן הזה. אנחנו סבורים כי ארה"ב חייבת להיות חלק בפרשת הדרכים שהארגון נמצא בו".
מחלקת המדינה האמריקנית החליטה להמתין עם ההכרזה עד להחלפתה של מנכ"לית הארגון אירינה בוקובה. נכון לעכשיו, שני המועמדים המובילים לרשת את בוקובה הם שרת התרבות הצרפתית לשעבר, אודרי אזולאי היהודייה, והדיפלומט הקטארי חמד בן עבדול-עזיז אל-קווארי.
טראמפ לא יהיה הראשון לפרוש מאונסק"ו
בפעם האחרונה שארה"ב החליטה לפרוש מהארגון, היה זה ממשלו של הנשיא לשעבר רונלד רייגן שהאשים את הארגון בשחיתות ובהטיה פוליטית לטובת ברית המועצות בשיאה של המלחמה הקרה.
הנשיא ג'ורג' בוש הבן החזיר את המעצמה לארגון בשנת 2002, ואמר כי חברות הארגון התמתנו בעמדתן כלפי המערב וכלפי ישראל.
לפני כשש שנים, בתקופתו של הנשיא ברק אובמה, ארה"ב קיצצה יותר מ-80 מיליון דולר, כחמישית מתקציבו הכולל של אונסק"ו, בתגובה להכרתה במדינה פלסטינית כחברה בארגון. ממשל אובמה טען בזמנו כי המהלך נבע מתוקף חוקים שאוסרים על מימון אמריקני לגופים של האו"ם שמכירים במדינה הפלסטינית.
על אף שארה"ב קיצצה את מימונה עבור הארגון, היא נותרה חברה בכירה בארגון ושמרה על זכותה להצביע בוועד המנהל שקובע בין השאר את זהות המנכ"ל. אך עם זאת היא לא יכולה להצביע באסיפה הכללית של אונסק"ו.