לחץ על נתניהו: איך תגיב ישראל לעליית הימין הקיצוני באוסטריה?
דו"ח ממלכתי שעוסק בזהותה של "מפלגת החירות" האוסטרית, שככל הנראה תהיה חלק מהממשלה החדשה, קובע כי היא מסתירה את העובדה שהיא אנטישמית. בימין לוחצים על רה"מ להשלים עם העובדה, אך הנשיא מתנגד בתוקף לקשר עם מנהיג המפלגה: "כרסום הכבוד הלאומי"
"מפלגת החירות האוסטרית (FPO) של היינץ שטראכה היא מפלגה עם סממנים אנטישמיים מובהקים למרות שהיא מנסה להסתיר אותם". כך קובעים גורמים ממלכתיים רשמיים בדו"ח שהגיע ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet.
עם ניצחונו של סבסטיאן קורץ בן ה-31 בבחירות במדינה, מפלגת הימין הקיצוני צפויה להיכלל בממשלתו - מה שהוביל בפעם האחרונה להחזרת השגריר הישראלי בשנת 2000. ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיות תחת לחצים מימין ומשמאל במידה ושטארכה ייכלל בממשלה החדשה.
גורמים בימין ובליכוד בפרט טוענים ששטראכה הוא פרו ישראלי, ותהיה זאת טעות להסתכסך עם הימין הקיצוני באירופה שתומך כיום בישראל.
ח"כ יהודה גליק (הליכוד) נפגש עם שטראכה בחודש יוני האחרון, שהתחייב בכתב להעביר את שגרירות אוסטריה לירושלים אם מפלגתו תנצח בבחירות. "שטראכה מסר לי שהוא מאמין בזכותה של המדינה לבנות בכל חלקי ארץ ישראל. אני מברך את מר שטראכה על הישגו בבחירות ובהיותו המנהיג הבכיר הראשון באירופה שמתחייב להעביר את השגרירות". גליק הוסיף כי הוא מצפה מהאוסטרי לקיים את התחייבותו.
אך מנגד תוקף נשיא המדינה ראובן ריבלין את הגורמים בליכוד שהזמינו את שטראכה לביקור בישראל בניגוד לעמדת משרד החוץ. ריבלין תקף את הגורמים בטקס נעילת אירועי יום השואה אשתקד: "לעתים אני נדהם לנוכח מה שנראה שלנו וחבירה תמהונית לקולות הימין הקיצוני באירופה".
ריבלין ציין את ביקורו של שטארכה בנאום: "לפני כמה שבועות התארח בארץ כריסטיאן שטראכה, מנהיג מפלגה אוסטרית שמכנה את עצמה בעזות מצח 'מפלגת החירות'. הוא לא הגיע לכאן לביקור נימוסים או תיירות, אלא בהזמנה רשמית של נציגים בעולם הפוליטי הישראלי, ולצערי הוא לא היחיד".
הוא הוסיף: "גורמים שונים מנסים ליצור בריתות וקשרים עם מפלגות וקבוצות של שונאי זרים ואנטישמים שתומכים למראית עין במדינת ישראל. עלינו, בני הדור שקרוב לשואה, להיות ברורים: אף אינטרס שבעולם לא יצדיק את ברית הקלון עם קבוצות וגורמים שלא יכירו באחריותם לפשעי השואה, שפועלם מוקדש להשתקתה וחזונם מבקש לבצע אותה מחדש נגד כל זר, פליט או מהגר". ריבלין סיכם: "מנהיגים פוליטיים ומנהיגי אומה שיתמכו בתפיסות גזעניות, ניאו-נאציות ואנטישמיות - לא יהיו ולא יכולים להיות אורחים רצויים כאן בישראל".
על פי הדו"ח, בשנה שעברה השיקה המפלגה קמפיין במודעות ובשלטי חוצות נגד שחיטה דתית בסגנון שהזכיר את התעמולה הנאצית משנות ה-30. בקמפיין הבחירות האחרון של המפלגה נעשה שימוש בסיסמאות אנטי-מוסלמיות ובאופן נסתר גם בסיסמאות אנטישמיות: "לעמוד בשבילך אוסטריה, במקום בשביל האיחוד האירופאי והמאפיה הכלכלית". רבים רואים בביטוי "מאפיה כלכלית" שם קוד שנועד להחליף את המילה "יהודים".
בעיתון "אולה" המזוהה עם המפלגה פורסם אשתקד כי ניצולי השואה הם סכנה לחברה אוסטרית. אחרי שניצולים תבעו את העיתון, חבר המפלגה והפרלמנט יוהנס הובנר ייצג אותו בבית המשפט - והפסיד.
מנסה לטשטש את השורשים האנטישמיים של המפלגה
שטראכה פועל בשנים האחרונות לנקות את התדמית האנטישמית של המפלגה. הוא ביקר בישראל פעמיים - בחודש נובמבר 2010 ובאפריל 2016. הוא ביקר במוזיאון "יד ושם" ודיבר בגנות האנטישמיות. עם זאת היא עדיין ממשיכה להתקיים בהתבטאויות פנימיות ובהתנהלותם של בכירים במפלגה.
בקיץ 2012 פרסם שטראכה בחשבון הפייסבוק שלו קריקטורה של בנקאי בעל אף מעוקם וחפתים בצורת מגן דוד. למרות שמדובר בקריקטורה אנטישמית מוכרת, שטראכה פרסם גרסה עם אלמנטים נוספים שהדגישו את הזהות היהודית של הדמות. שנה לאחר מכן, התקבל ע"י צעירים במועל יד במהלך כנס בחירות בבעיר גראטס. ככל הנראה התופעה חוזרת על עצמה בכנסים של המפלגה.
ביום פתיחת הפרלמנט באוגוסט שעבר ענדו שטראכה וחברי מפלגתו פרח כחול - שמסמל את התנועה הנאצית באוסטריה בתקופה שנאסר השימוש בצלב קרס. שטראכה השתתף פעמיים באירועי תמיכה עם המפלגה הגרמנית AFD שקוראת לשינוי מדיניות זיכרון השואה בגרמניה ומכנה אותה "זיכרון של בושה".