"סטודנט עובד סוגר שנה עם חוב של 15 אלף שקל"
מסקר שנערך על-ידי אגודת הסטודנטים עולה כי ההוצאה החודשית הממוצעת לסטודנט הינה 5,039 שקלים, בעוד שההכנסה הממוצעת לסטודנט עובד הינה 3,824 שקל. עוד עולה מהסקר כי 37% מהסטודנטים העובדים מרוויחים עד 2,000 שקל בחודש. וכמה גרים עדיין אצל ההורים?
התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל מפרסמת הבוקר (יום ג') את נתוני סקר הסטודנט, שבדק את ממוצע ההכנסות מול ההוצאות של הסטודנטים בישראל. מהנתונים עולה תמונת מצב מדאיגה באשר להישרדות הכלכלית שבה מצויים סטודנטים במהלך לימודיהם, בעודם עובדים ומקבלים סיוע כספי מההורים וממלגות.
מהסקר עולה כי ההוצאה החודשית הממוצעת לסטודנט הינה 5,039 שקל, בעוד שההכנסה הממוצעת לסטודנט עובד הינה 3,824 שקל בלבד. ההוצאה המרכזית של סטודנט היא על דיור - 1,273 שקל בחודש. הוצאה משמעותית נוספת לסטודנט הינה בגין תשלומי שכר הלימוד, העומדת בממוצע על 12,364 שקל בשנה. בנוסף מוציא סטודנט 794 שקל בחודש על מזון לצריכה ביתית ו-555 שקל על נסיעות ברכב פרטי או/ו בתחבורה ציבורית.
עוד עולה מהסקר כי רוב מוחלט של הסטודנטים (81%) עובד במהלך הלימודים, 37% מהסטודנטים מרוויחים עד 2,000 שקל בחודש בלבד. בנוסף מתברר כי סטודנטים באוניברסיטאות מרוויחים בזמן הלימודים הכי מעט: שכר ברוטו ממוצע של 3,256 שקל בחודש, 3,237 שקל במכללות המתוקצבות, לעומת סטודנטים במכללות הלא מתוקצבות שמרוויחים 5,560 שקל בממוצע. הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה מרוויחים בזמן הלימודים את השכר הגבוה ביותר - 6,399 שקל לחודש.
מהנתונים עולה עוד כי בקרב סטודנטים שאינם עובדים, 77% ציינו כי הסיבה המרכזית לכך היא שהלימודים אינם מאפשרים זאת, כאשר 73% מהסטודנטים באוניברסיטאות הצהירו כי הסיבה לכך שאינם עובדים היא שהלימודים לא מאפשרים זאת. במכללות הלא מתוקצבות - רק 45% הצהירו כי זו הסיבה לכך שאינם עובדים.
ואיפה גרים הסטודנטים. מנתוני הסקר עולה כי 49% מהסטודנטים מתגוררים בדירה שכורה, 33% מתגוררים בבית ההורים או קרובי משפחה, 9% גרים בדירה בבעלותם, 7% במעונות הסטודנטים ו-2% מהנשאלים בסקר סרבו לענות לשאלה.
רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אמר בעקבות הנתונים: "בלתי אפשרי להתרגל למציאות האבסורדית שבה גב כלכלי מבית או מלגה, הם שיכריעו איך, ואם בכלל, תראה תקופת הלימודים לתואר. עלינו להפסיק לקבל בהבנה את השרידות הכלכלית בה חיים סטודנטים כיום. תמונת המצב הזו מבשרת רעות על נגישותה של מערכת ההשכלה הגבוהה. צעירים הבאים בשערי האקדמיה צריכים להשקיע את זמנם במחקר, העמקה ולמידה, אך זאת לא יכול להתאפשר במציאות של רדיפה אחרי הזמן בין שיעור למשמרת".
הסקר נערך ע״י מכון ׳מאגר מוחות׳ והשתתפו בו למעלה מ-8,000 סטודנטים וסטודנטיות ממרבית מוסדות הלימוד בארץ.