הקבינט: בלי פירוק חמאס מנשקו - לא יהיה מו"מ עם הפלסטינים
בהסכם הפיוס בין פתח לחמאס לא עלתה על הפרק סוגיית פירוק הזרוע הצבאית של הארגון היושב בעזה. בעקבות ההסכם התכנס הקבינט והחליט פה אחד כי עד שחמאס לא יפורק מנשקו - ישראל לא תיכנס למו"מ עם הפלסטינים: "אין מו"מ עם ממשלה הנשענת על ארגון הטרור הקורא להשמדתנו"
החלטה דרמטית של הקבינט המדיני-ביטחוני: בישיבה שהתכנסה בעקבות הסכם הפיוס הפלסטיני בין פתח לחמאס הוחלט כי ישראל לא תיכנס למשא ומתן עם הפלסטינים עד שחמאס לא יפורק מנשקו. כך נמסר הערב (ג') מלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ההחלטה התקבלה לאחר שבהסכם הפיוס לא עלתה סוגיית פירוק הזרוע הצבאית של חמאס.
ההחלטה התקבלה פה אחד. במהלך הישיבה נשמעו קולות שאסור לשבור את הכלים. בסופו של דבר התקבלה עמדה שצריך לומר את הדברים בעניין המו"מ כדי למנוע מצב של לגיטימציה שכוללת את חמאס.
"בהמשך להחלטות קודמות, ממשלת ישראל לא תנהל מו"מ מדיני עם ממשלה פלסטינית הנשענת על חמאס, ארגון טרור הקורא להשמדת ישראל, כל עוד לא יתמלאו התנאים הבאים", נכתב בהודעת לשכת ראש הממשלה. "על חמאס להכיר בישראל ולהפסיק את הטרור בהתאם לתנאי הקוורטט, פירוק חמאס מנשקו, השבת חללי צה"ל והאזרחים הישראלים המוחזקים בעזה, שליטה ביטחונית מלאה של הרשות הפלסטינית בעזה, כולל במעברים ומניעת הברחות, המשך סיכול תשתיות הטרור של חמאס ביהודה ושומרון על-ידי הרשות הפלסטינית, ניתוק חמאס מאיראן והזרמת כספים וציוד הומניטרי לעזה רק באמצעות הרשות הפלסטינית והמנגנונים שהוקמו לשם כך".
בהודעת החלטת הקבינט נכתב כי ממשלת ישראל לא תנהל משא ומתן מדיני עם ממשלה פלסטינית, אלא שהמשא ומתן המדיני, כמו גם החתימה על הסכמים מדיניים, מעולם לא התנהלו עם הממשלה הפלסטינית אלא עם אש"ף – הנציג הלגיטימי המוכר של הפלסטינים.
הישיבה נמשכה כשעתיים וחצי והיא המשך לדיון שנערך אתמול ונקטע בעקבות התקרית האווירית בסוריה. במהלך הישיבה דיווחו גורמי הביטחון כי הפיוס הפלסטיני נתקל בקשיים רבים.
השר נפתלי בנט, שדרש את כינוס ודיון הקבינט, אמר כי מדובר בהחלטה אסטרטגית שמגדירה תנאי בסיסי לכל משא ומתן אל מול חבירת אבו מאזן לארגון טרור - מדינת ישראל לא תחל במשא ומתן מדיני כל עוד חמאס לא יתפרק לחלוטין מנשקו.
הוא בירך את נתניהו על אימוץ ההחלטה הרואה ברשות הפלסטינית רשות טרור ואמר כי כעת יש למקד את המאמץ הישראלי בהחזרת האזרחים וגופות החיילים הדר גולדין ואורון לישראל תוך גביית מחיר על החזקתם מחמאס והרשות הפלסטינית.
השר זאב אלקין בירך גם הוא על ההחלטות: "אבו מאזן לא מחפש איך לקדם שלום עם ישראל אלא מעדיף שלום עם ארגון טרור. מדינת ישראל לא יכולה לקיים שום תהליך מדיני עם ממשלה פלסטינית שנשענת על טרוריסטים".
ביום חמישי נחתם ההסכם, שבמסגרתו תועבר השליטה האזרחית בעזה - כולל המעברים - לידי ממשלת האחדות ב-1 בדצמבר אחרי 10 שנות שלטון מוחלט של חמאס ברצועת עזה. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הנחה את הממשלה הפלסטינית ואת מנגנוני הביטחון לפעול ליישום ההסכם, קרא לכל הפלגים לפעול להשבת האחדות לעם הפלסטיני ואמר: "ההסכם שנחתם בקהיר ימריץ את התוכניות לסיום הפיצול".
מעמד החתימה התקיים בקהיר בנוכחות שר המודיעין המצרי חאלד פאוזי, ששימש כמתווך בהסכם. מטעם פתח חתם על ההסכם עזאם אל-אחמד, חבר הנהגת פתח ומחזיק תיק הפיוס מטעם התנועה ומטעם חמאס היה זה סאלח אל-עארורי, שרק בשבוע שעבר פורסם על דבר מינויו לסגן מנהיג חמאס. "החלטנו לפעול באסטרטגיה של צעד-צעד כדי להביא ליישום הפיוס. השיחות הללו הפעם כוונו כדי לאפשר לממשלת האחדות לפעול בצורה מלאה ברצועת עזה ובגדה", אמר אל-עארורי.
בלשכת ראש הממשלה אמרו אחרי חתימת ההסכם כי "כל פיוס בין הרשות הפלסטינית לבין החמאס חייב לכלול עמידה בהסכמים בינלאומיים ועמידה בתנאי הקוורטט, ובראשם הכרה בישראל ופירוק חמאס מנשקו. המשך חפירת מנהרות, ייצור טילים וייזום פעולות טרור כנגד ישראל מנוגד לתנאי הקוורטט ולמאמצי ארצות הברית לחידוש התהליך המדיני".
בנוסף אמרו בירושלים כי "ישראל דורשת את קיום התנאים הללו וכן את שחרורם המיידי של חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין ז"ל והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד המוחזקים בידי חמאס באכזריות. כל עוד חמאס לא יתפרק מנשקו וממשיך לקרוא להשמדת ישראל, ישראל רואה בו אחראי לכל פעולות טרור שמקורן בעזה. ישראל עומדת על כך שהרשות לא תאפשר מאחז כלשהו לפעולות טרור של החמאס משטחי הרשות ביו"ש וכן מעזה, אם אכן הרשות הפלסטינית תקבל אחריות על שטחה. ישראל תבחן את ההתפתחויות בשטח ותפעל בהתאם".
ביום ראשון דווח מפי מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט כי הסכם הפיוס קובע כי התנועות יקבלו במשותף החלטות גדולות כמו הסכם שלום או פתיחה במערכה נגד ישראל ושתנאי זה כולל הן את הרצועה והן את הגדה. מקור פלסטיני המעורה היטב בתוכן השיחות בקהיר חידד היום ל-ynet כי במהלך השיחות דרשו בחמאס שהרשות תפסיק את מעצרי פעיליו בגדה המערבית ואילו בפתח דרשו שחמאס יפסיק לנסות ולהוציא פיגועים מהגדה.