שתף קטע נבחר
 

טבע פראי: קרנף שחור שניצוד ולוויתנים מתגרדים

למעלה מ-50 אלף תמונות מ-92 מדינות נשלחו השנה לתחרות היוקרתית "צלם הטבע לשנת 2017" בבריטניה. צלם הטבע ברנט סטריטון זכה בתחרות בזכות צילום עוצמתי וקודר של קרנף שחור, רגעים לאחר שנורה למוות ע"י ציידים וקרניו נוסרו בדרום אפריקה. הצלם טיוהר קסטיאל מישראל העפיל לגמר בקטגוריית ציפורים. צפו בצילומים המופלאים

תחרות "צלם הטבע לשנת 2017" של מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ומגזין הטבע של ה-BBC מתקיימת זו השנה ה-53 ברציפות, הסתיימה אתמול בלילה (ג') בטקס חגיגי במוזיאון בו נכחו עשרות צלמי טבע מרחבי העולם. התחרות הנחשבת לאחת היוקרתיות והחשובות בעולם לצילום טבע וסביבה, התחרו צלמים ב-16 קטגוריות שונות המציגות את עוצמת ויופיו של הטבע, אך גם את הסכנות שהאדם מציב בפני הסביבה ובעלי החיים.

 

מי שנבחר לצלם הטבע לשנת 2017 הוא צלם הטבע, ברנט סטריטון מדרום אפריקה, צלם עיתונות ותיק שזכה בעבר בפרסים על צילומיו בתיעוד בעלי חיים בסכנת הכחדה. סטריטון צילם קרנף שחור (קרנף צר שפה), בעל חיים בסכנת הכחדה חמורה ממנו נותרו בטבע באפריקה פחות מ-6,000 פרטים בלבד.

 

 (צילום: © Brent Stirton - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Brent Stirton - Wildlife Photographer of the Year 2017)
(צילום: © Brent Stirton - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

כיום הציד מהווה את אחד האיומים הגדולים על הקרנפים ברחבי העולם. קרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות. ברוב המקרים, הקרניים נחתכות לחתיכות קטנות כדי שיהיה אפשר למכור אותן על פי משקל. על פי האמונה הרווחת כי קרן הקרנף יכולה לרפא בעיות של אונות, מלריה ואף מחלות קשות, דבר שגורם לחולים רבים לרכוש את המוצרים שמקורם בקרני החיות.

 

הצלם סיפר אתמול לאחר הזכייה כי הקרנף שנורה בשמורת טבע בדרום אפריקה, היה רק אחד מ-30 קרנפים שנורו למוות במהלך מסע התיעוד שלו במדינה. " אי אפשר לבודד את החיות והאנשים כשזה מגיע ליצירת התמונה. כשצילמתי, חשבתי על כל הגברים והנשים ששומרים על הטבע וחיות הבר כל ימות השנה, תמורת מעט מאוד שכר, כדי להראות את המאמץ שלהם. הצילום זוכה לחיים אחרים כשהוא נצפה על ידי אנשים רבים והסוגיה עולה לדיון", הוא ציין. "המין האנושי מגיב למשברים והתמונות מוכיחות מה יש לנו להפסיד".

 

ציוד ונתוני צילום: Canon EOS-1DX + 28mm f2.8 lens; 1/250 sec at f9; ISO 200; flash

 

הצלם הישראלי שתיעד קצאל בתעופה בקוסטה ריקה

הצלם טיוהר קסטיאל מישראל המתגורר בקוסטה ריקה, מתעד בחמש השנים האחרונות את חיות הבר ברחבי העולם ובמקומות נידחים. קסטיאל העפיל לקטגוריית הגמר בהתנהגות ציפורים וצילומו נבחר לחמשת הצילומים הטובים ביותר בקטגוריה.

 

קסטיאל עקב אחר זוג קצאלים, ציפורים מרהיבות וצבעוניות המצויות אך ורק במרכז אמריקה. במשך שבוע של מעקב מזריחה ועד שקיעה, הוא תיעד את השתיים מביאות פירות, חרקים ולטאות לשני הגוזלים בקן. הקצאלים מקננים לרוב ביערות סבוכים, אך הזוג בחר לקנן דווקא באזור ביער שסבל מכריתת עצים בקוסטה ריקה.

 

 (צילום: ©  Tyohar Kastiel - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: ©  Tyohar Kastiel - Wildlife Photographer of the Year 2017)
(צילום: © Tyohar Kastiel - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

"הטבע מרתק אותי והצילום הוא הזדמנות מצויינת כדי ללמוד אותו מקרוב. צריך להבין ולהכיר את הדינמיקה של בעלי החיים והציפורים. אני אוהב להתנתק מכל הסובב וללכת לשמורות הטבע במקומות שונים, שם יש משהו בתולי וטהור שמאוד מושך אותי", הוא אומר בראיון ל-ynet מלונדון, לאחר שהגיע להשתתף בטקס הענקת הפרסים בתחרות. 

 

קסטיאל מציין כי לא תכנן לצלם את הקצאלים, אך כשהבחין בזוג שמקנן מחוץ ליער, הוא החליט לא לפספס את ההזדמנות ולנסות לצלם אותם בתעופה. "בדרך הקצאלים מקננים במעבה היער שם אין הרבה אור. כשמצאתי את הקן, עזבתי את כל התוכניות שלי ונשארתי איתם עד סוף תקופת הקינון בה הגוזלים עזבו את הקן", הוא משתף.

 

ההתמדה של הצלם בהגעה בחשיכה לאותה נקודה ביער, איפשרה לציפורים להבחין בו כבר מאור ראשון ולהמשיך במלאכת שיחור המזון לגוזלים בקן. ביום השמיני לתיעוד, ההורים האכילו את הגוזלים עם הזריחה אך לא חזרו במשך מספר שעות לקן. לקראת עשר בבוקר, קסטיאל החל לדאוג כי ההורים נעדרים ואז התרחש דבר מופלא – הזכר הגיע עם מזון במקור, נחת על ענף סמוך, סרק את האזור ועף אל הקן. הזכר במקום להאכיל את הגוזלים, עף בחזרה אל הענף כשפריט המזון עדיין במקורו. לאחר מספר שניות, אחד הגוזלים אזר אומץ, יצא מהקן וקיבל את השלל.

 

(ימין) טיוהר קסטיאל על רקע הצילום של הקצאל בתערוכה בלונדון  | טיוהר קסטיאל בפעולה בטבע על רקע הפלמינגו באפריקה (צילום: Chandani Bakeeff) (צילום: Chandani Bakeeff)
(ימין) טיוהר קסטיאל על רקע הצילום של הקצאל בתערוכה בלונדון | טיוהר קסטיאל בפעולה בטבע על רקע הפלמינגו באפריקה(צילום: Chandani Bakeeff)

 

"מקווה שהצילום יעורר מודעות לטבע ולצורך לשמור עליו"

"זה היה רגע אחד, שבו היה אור שטוח ויפה, שלא הצליל על הפנים, כל האלמנטים מסתדרים יחד עם התנהגות יפה של בעל חיים וצריך קצת מזל", הוא מתוודה. הנקבה ביצעה מעשה דומה, הגוזל השני גם יצא מהקן, אז עפה המשפחה יחד למעמקי יער הגשם, כשהיא מותירה את קסטיאל נפעם ונרגש מהמחזה.

 

"הקצאל היא ציפור בעל יופי מהפנט והיא מאויימת כמו הרבה מינים וסוגים של בעלי חיים בעולם, בגלל בירוא היערות", הוא מסכם את החוויה ומתרגש לקראת הצגת הצילום במוזיאון הטבע הבריטי ובעוד 60 מוזיאונים ברחבי העולם. "זה כיף שמיליוני אנשים יראו אותו, יכירו את הציפור המופלאה והצילום יעורר מודעות לטבע. אם לא נהיה מודעים ליופיו של הטבע, לא נקבל את הדחיפות שצריך לשמור עליו".

 

עוד צילומי חיות בר מרהיבים בעמוד הפייסבוק של טיוהר קסטיאל

 

נתוני וציוד צילום: Canon EOS 5D Mark III + 300mm f2.8 lens; 13200 sec at f4; ISO 800

 

צלם הטבע הצעיר לשנת 2017

צלם הטבע הצעיר לשנת 2017  הוא דניאל נלסון מהולנד שתיעד את קאקו, זכר גורילת שפלה מערבית צעיר בקונגו, כשהוא נח על אדמת היער וניזון מפירות ענק. הצלם ציין כי למרות השלווה המשתקפת בצילום, הגורילות מצויות בסכנת הכחדה עקב כריתת יערות לתעשייה וציד למטרות מאכל.

 

 (צילום: ©  Daniel Nelson - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: ©  Daniel Nelson - Wildlife Photographer of the Year 2017)
(צילום: © Daniel Nelson - Wildlife Photographer of the Year 2017)
 

 

ציוד ונתוני צילום: Canon 6D + Sigma 50–500mm f4.5–6.3 lens at 500mm; 1/30 sec at f6.3; ISO 800.

 

 

הזוכה בקטגוריית צילום יונקים

להקת לוויתני ראשתן בחוף סרי לנקה מתחככים זה בזה כדי להסיר עור יבש מגופם. העננים הסמיכים בים הם למעשה הצואה שפולטים הלוויתנים (צילום: © Tony Wu - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Tony Wu - Wildlife Photographer of the Year 2017)
להקת לוויתני ראשתן בחוף סרי לנקה מתחככים זה בזה כדי להסיר עור יבש מגופם. העננים הסמיכים בים הם למעשה הצואה שפולטים הלוויתנים(צילום: © Tony Wu - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Canon EOS 5D Mark III + 15mm f2.8 lens; 1/250 sec at f6.3; ISO 800; Zillion housing + Pro-One optical dome port

 

זוכה בקטגוריית התנהגות דו חיים וזוחלים

צבה גילדית ענקית חוזרת לים לאחר הטלת הביצים בחוף איי הבתולה של ארצות הברית (צילום: ©  Brian Skerry - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: ©  Brian Skerry - Wildlife Photographer of the Year 2017)
צבה גילדית ענקית חוזרת לים לאחר הטלת הביצים בחוף איי הבתולה של ארצות הברית(צילום: © Brian Skerry - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Nikon D5 + 17–35mm f2.8 lens at 24mm; 10 sec at f8; ISO 1600; Nikon flash at 1/64th power + tungsten gel; Nikon remote release. 

 

הזוכה בקטגוריית צילום תת-ימי

זחל של סרטן באורך 1.2 ס"מ צד מדוזה פלגית זוהרת בפולינזיה הצרפתית, טהיטי (צילום: © Anthony Berberian - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Anthony Berberian - Wildlife Photographer of the Year 2017)
זחל של סרטן באורך 1.2 ס"מ צד מדוזה פלגית זוהרת בפולינזיה הצרפתית, טהיטי(צילום: © Anthony Berberian - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Nikon D810 + 60mm f2.8 lens; 1/250 sec at f22 (−0.3 e/v); ISO 64; Nauticam housing + Nauticam SMC-1 super-macro converter; Inon Z-240 strobes

 

הזוכה בקטגוריית צילום עיתונות - טבע

משפחת פילי בורניאו מנסה לשרוד בטבע. ברקע, אזור היער הטבעי נכרת לטובת נטיעת מטעי דקלי שמן במזרח סבה, בורניאו. בטבע נותרו פחות מ-2000 פילי בורניאו בלבד (צילום: © Aaron Gekoski - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Aaron Gekoski - Wildlife Photographer of the Year 2017)
משפחת פילי בורניאו מנסה לשרוד בטבע. ברקע, אזור היער הטבעי נכרת לטובת נטיעת מטעי דקלי שמן במזרח סבה, בורניאו. בטבע נותרו פחות מ-2000 פילי בורניאו בלבד(צילום: © Aaron Gekoski - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Nikon D700 + 80–200mm f2.8 lens at 120mm; 1/500 sec at f3.2; ISO 400

 

הזוכה בקטגוריית צילום בשחור לבן

דובת קוטב ושני גורים תועדו מלקקים נוזלים שנשפכו לקרח עקב דליפה במטבח בספינת המסע בסבלברד (צילום: © Eilo Elvinger - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Eilo Elvinger - Wildlife Photographer of the Year 2017)
דובת קוטב ושני גורים תועדו מלקקים נוזלים שנשפכו לקרח עקב דליפה במטבח בספינת המסע בסבלברד(צילום: © Eilo Elvinger - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Canon EOS-1DX + 200–400mm f4 lens at 200mm; 1/640 sec at f9 (+0.7 e/v); ISO 6400

 

הזוכה בקטגוריית בעלי חיים בסביבתם הטבעית

דב נמלים ענק בברזיל צד טרמיטים בקן. ברקע זחלים של נתוזיות (חיפושיות) זורחים כדי למשוך טרף - טרמיטים מעופפים (צילום: © Marcio Cabral - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Marcio Cabral - Wildlife Photographer of the Year 2017)
דב נמלים ענק בברזיל צד טרמיטים בקן. ברקע זחלים של נתוזיות (חיפושיות) זורחים כדי למשוך טרף - טרמיטים מעופפים(צילום: © Marcio Cabral - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Canon EOS 5DS R + Nikon 14–24mm f3.5 lens + Fotodiox adapter + ND filter; 30 sec; ISO 5000; two Metz 32 flashes + diffuser; Manfrotto tripod

הזוכה בקטגוריית פורטרטים של בעלי חיים

זכר שימפנזה באוגנדה נח ביער (צילום: © Peter Delaney - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Peter Delaney - Wildlife Photographer of the Year 2017)
זכר שימפנזה באוגנדה נח ביער(צילום: © Peter Delaney - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Fujifilm X-T1 + 50–140mm lens at 140mm; 1/75 sec at f2.8 (–1.3 e/v); ISO 3200.

 

הזוכה בקטגוריית התנהגות פרוקי רגליים

תמנון מנסה לצוד סרטן עכביש גדול בטזמניה (צילום: © Justin Gilligan - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Justin Gilligan - Wildlife Photographer of the Year 2017)
תמנון מנסה לצוד סרטן עכביש גדול בטזמניה(צילום: © Justin Gilligan - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני צילום: Nikon D810 + 15mm f2.8 lens; 1/100 sec at f14; ISO 400; Nauticam housing; two Ikelite DS161 strobes.
 

הזוכה בקטגוריית התנהגות ציפורים

דגרתל הודו באוסטרליה בחר להקים קן סמוך לביתו של הצלם בסידני, מרפד את הקן ובו עשרות ביצים כדי לשמור על טמפרטורה חמה לביצים (צילום: ©  Gerry Pearce - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: ©  Gerry Pearce - Wildlife Photographer of the Year 2017)
דגרתל הודו באוסטרליה בחר להקים קן סמוך לביתו של הצלם בסידני, מרפד את הקן ובו עשרות ביצים כדי לשמור על טמפרטורה חמה לביצים(צילום: © Gerry Pearce - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Canon 7D Mark II + 18–200mm f3.5 lens; 1/1000 sec at f9; ISO 1600; two Yongnuo Speedlite flashes + wireless trigger.

 

צלמת הטבע הצעירה מתחת לגיל 10

שחף כספי בנורבגיה. צלמת בת חמש שנים וחצי מאיטליה הוקסמה מהשחף במהלך הפלגה עם משפחתה (צילום: © Ekaterina Bee - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Ekaterina Bee - Wildlife Photographer of the Year 2017)
שחף כספי בנורבגיה. צלמת בת חמש שנים וחצי מאיטליה הוקסמה מהשחף במהלך הפלגה עם משפחתה(צילום: © Ekaterina Bee - Wildlife Photographer of the Year 2017)

נתוני וציוד צילום: Nikon D90 + 18–70mm f3.5–4.5 lens at 18mm; 1/320 sec at f11 (+0.7 e/v); ISO 400.

 

צילום הטבע לשנת 2017 לצלמים צעירים בגילאי 11-14

נקבת שועל תקועה בשלג במהלך ניסיון ציד של מכרסם בחורף בפארק ילוסטון בארה"ב (צילום: © Ashleigh Scully  - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Ashleigh Scully  - Wildlife Photographer of the Year 2017)
נקבת שועל תקועה בשלג במהלך ניסיון ציד של מכרסם בחורף בפארק ילוסטון בארה"ב(צילום: © Ashleigh Scully - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

ציוד ונתוני צילום: Canon EOS 7D Mark II + 500mm f4 Mark II lens; 1/640 sec at f5.6 (+1.7 e/v); ISO 1000.

 

הזוכה בקטגוריית סביבה 

הצצה לקרחון מתחת למים במזרח אנטארטיקה. שילוב של 147 צילומים יחד (צילום: © Laurent Ballesta - Wildlife Photographer of the Year 2017) (צילום: © Laurent Ballesta - Wildlife Photographer of the Year 2017)
הצצה לקרחון מתחת למים במזרח אנטארטיקה. שילוב של 147 צילומים יחד(צילום: © Laurent Ballesta - Wildlife Photographer of the Year 2017)

 

נתוני וציוד צילום: Nikon D4S + 13mm f2.8 lens; 1/30 to 1/60 sec at f6.3 – 147 stitched images; ISO 3200; Seacam housing;

flashlights 

 

תערוכת הצילומים תיפתח לציבור ביום שבת במוזיאון הטבע בלונדון ותנדוד לאחר מכן למדינות ברחבי העולם.

 

התערוכה תוצג לקראת אפריל 2018 במוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב במסגרת תערוכת הצילומים המשותפת עם תערוכת "תמונת טבע" בה יוצגו צילומי טבע מישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: © Brent Stirton - Wildlife Photographer of the Year 2017
הצילום הזוכה בתחרות
צילום: © Brent Stirton - Wildlife Photographer of the Year 2017
מומלצים