שתף קטע נבחר

 

אתר הגרעין של קים סובל מ"תסמונת ההר העייף"

שלוש רעידות אדמה פקדו את הר מנטאפ מאז שצפון קוריאה ביצעה בו ניסוי גרעיני בתחילת ספטמבר. מומחים משערים שהוא סובל מתופעה גיאולוגית שבה בעקבות פיצוצים גרעיניים הסלעים בהר נעשים פגיעים יותר. האם פיונגיאנג תיאלץ לנטוש אותו?

ייתכן כי האתר שבו מבצעת צפון קוריאה את ניסוייה הגרעיניים סובל מתופעה גיאולוגית המכונה "תסמונת ההר העייף" – וזאת בעקבות שורת הפיצוצים הגרעיניים שפיונגיאנג עשתה בו בשנים האחרונות. כך טוען היום (ד') אתר אינטרנט של מומחים לעניין. עם זאת, הם מעריכים שאתר הגרעין לא יינטש.

ההר שבו בוצעו רוב הניסויים הגרעיניים (AFP /  Image courtesy of Planet) (AFP /  Image courtesy of Planet)
ההר שבו בוצעו רוב הניסויים הגרעיניים(AFP / Image courtesy of Planet)

לפחות חמישה מששת הניסויים הגרעיניים שערכה צפון קוריאה במרוצת השנים נעשו מתחת להר מנטאפ באתר הניסויים הגרעיניים פונגיה-רי שבצפון-מערב המדינה. אבל מאז הניסוי הגרעיני שערכה שם צפון קוריאה ב-3 בספטמבר, ניסוי שהיה החזק ביותר שעשתה פיונגיאנג עד כה, זוהו בהר כבר שלוש רעידות אדמה קלות.

 

לפי הערכות, הרעידה הראשונה בין השלוש, שאירעה זמן קצר אחרי הפיצוץ, נגרמה מקריסה כלשהי בתוך ההר. שתי הרעידות האחרות, שהיו חלשות בהרבה, אירעו בסוף ספטמבר ובשבוע שעבר. בחלק מהדיווחים בנושא נטען כי בעקבות הרעידות האלה אי אפשר יהיה עוד להשתמש באתר הזה לביצוע ניסויים גרעיניים תת-קרקעיים.

 

"תסמונת ההר העייף" הוא כינוי לתופעה שנוצרת בעקבות ניסויים גרעינים תת-קרקעיים ומשפיעה על הסלעים באזור האתר. נוצרים בהם שברים גדולים והם נעשים יותר ויותר פגיעים וחדירים.

שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. יש לו עוד מתחמים שטרם שימשו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. יש לו עוד מתחמים שטרם שימשו(צילום: רויטרס)

אתר המומחים "צפון 38", העוסק בצפון קוריאה ונחשב לאמין, דיווח כי ייתכן שהתופעה הזו נוצרה בהר מנטפ. ניסוי הגרעין האחרון נעשה שם כאמור ב-3 בספטמבר, והשפעתו הורגשה לפי הערכות עד למרחק של 1.4 קילומטר. עם זאת, באתר ציינו: "היסטוריית הניסויים הגרעיניים האמריקניים באתר הניסויים בנבאדה מלמדת שרעידות כאלה לאחר ניסויים אינן נדירות". המומחים פרנק פביאן וג'ק ליו אמר כי לפיכך גם רעידות האדמה בצפון קוריאה "אינן מפתיעות".

 

על כל פנים, לדברי המומחים אין סיבה להעריך שאתר הגרעין יינטש בגלל התופעה הזו. הם ציינו כי המתקן האמריקני לא נסגר עד 1992, וכי באתר פונגיה-רי יש עוד שני מתחמי מנהרות שעד כה לא נעשה בהם שימוש. "אין סיבה של ממש להעריך שאתר הגרעין פונגיה-רי אינו יכול לעמוד בעוד ניסויים תת-קרקעיים", הסבירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
AFP /  Image courtesy of Planet
אתר הניסויים הגרעיניים של צפון קוריאה
AFP / Image courtesy of Planet
מומלצים