שתף קטע נבחר

 

חוק עוקף עיריית חיפה עבור חיפה כימיקלים

יוזמת חקיקה שפורסמה לראשונה ב-ynet תפקיע את סמכות רישוי העסק מהרשות המקומית לממשלה בכל הנוגע לתשתיות ומפעלים אסטרטגיים, דוגמת מפעל כחיפה כימיקלים. בממשלה טוענים: "מטרת התיקון לקדם את האינטרסים הלאומיים הרחבים". עיריית חיפה בתגובה: "חוק חיפה כימיקלים נועד לאפשר לשלטון לשרת את ההון"

בעיריית חיפה מסרבים לתת רישיון עסק לחיפה כימיקלים על מנת שתוכל לייבא אמוניה באמצעות ספינה ומשם להעביר את האמוניה בצינור - ובממשלה פועלים לעקוף את העירייה באמצעות חקיקה. הממשלה הודיעה היום (ד') כי החוק המקודם, עליו פורסם לראשונה ב-ynet, יפקיע את סמכות רישוי העסק מהרשות המקומית לממשלה בכל הנוגע לתשתיות ומפעלים אסטרטגיים, דוגמת מפעל כחיפה כימיקלים.

 

המהלך יבוצע באמצעות תיקון לחוק רישוי עסקים, ובכוונת משרדי ראש הממשלה, הפנים והמשפטים להפיץ תזכיר חוק בעניין. ממשרד ראש הממשלה נמסר, כי "בהמשך להנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיעו משרד ראש הממשלה, משרדי הפנים, המשפטים והאוצר להסכמות" בעניין. ההחלטה על המהלך התקבלה בדיון שהתקיים אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, בהשתתפות מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט ונציגי משרד האוצר. 

 

"על פי התיקון, במקרים מסוימים שייקבעו בתיקון, תעבור הסמכות לרישוי תשתיות ומפעלים שיש בקיומם אינטרס לאומי רחב לידי הממשלה, באמצעות משרד הפנים. מטרת התיקון - לקדם את האינטרסים הלאומיים הרחבים של מדינת ישראל, ולהאיץ את הצמיחה ואת פיתוח המשק", נמסר בהודעה.

מפרץ חיפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מפרץ חיפה(צילום: עידו ארז)
 

לפי התיקון, הממשלה תחליט בנוגע לרישוי העסקים של תשתיות לאומיות ומפעלים אסטרטגיים, במקום הרשות המקומית, רק לאחר גיבוש חוות דעת מפורטת מטעם מנכ"לי משרד ראש הממשלה, האוצר והפנים. חוות הדעת תסביר מדוע קיומו של עסק מסוים הוא בעל אינטרס לאומי רחב.

 

"ניטרול שומרי הסף ונציגי הציבור"

בעקבות פרסום החקיקה הצפויה קיים היום ראש עיריית חיפה, יונה יהב, הערכת מצב בנושא. ראש עיריית חיפה הנחה את הנהלת העיר להכין שורת עתירות לבג"ץ בתחומים שונים הקשורים למפרץ חיפה וכן בכוונתו להיערך ביחד עם ראשי הרשויות הגדולות בישראל למאבק ציבורי ומשפטי בחוק שמנסה הממשלה להעביר.

 

יהב אמר כי מדובר "בחוק חיפה כימיקלים שנועד לאפשר לשלטון לשרת את ההון תוך ניטרול שומרי הסף ונציגי הציבור". יהב ציין כי "זהו חוק שפוגע בסעיף המרכזי בהסכם הבלתי חתום בין כל ממשלה לאזרחיה להעניק להם ביטחון מלא. דמם ובריאותם של מיליון תושבי חיפה והמפרץ לא יופקר ונעשה הכל כדי לקבור את הצעת החוק הרעה והמסוכנת הזאת".

 

בעמותת צלול מסרו כי "מדובר בהכרזת מלחמה של הממשלה נגד הציבור שדורש תעשייה בת קיימא. התיקון לא ישרת את האינטרס הלאומי אלא את רק האינטרס של הטייקונים שמפעילים לחצים כבדים להסיר מכשולים מדרכם. הוא רומס ברגל גסה כל ניסיון של מנהל תקין, שקיפות ומשילות אחראית. המהלך הזה הוא ניסיון נואל לעקוף את ראש העיר חיפה, שהתייצב לצד צלול ופעילי סביבה מחיפה, הצטרף למאבק לסגירת מכל האמוניה המסוכן ופעל נגד האינטרסים של חיפה כימיקלים. מאבק זה חשף עד היום בעיקר את חוסר המקצועיות של המשרד להגנת הסביבה בפיקוח על השימוש של התעשייה בחומרים מסוכנים".

 

מנגד נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הביע תמיכה בראש הממשלה ואמר: "צודק ראש הממשלה שהחליט לפעול נגד ההתנהלות של ראש העיר חיפה אשר פגע באינטרסים לאומיים חיוניים של המדינה והוביל לפיטוריהם של אלפי עובדים במשק. ראש הממשלה מגלה מנהיגות ומוביל מהלך לחיזוק המדינה, לחיזוק התעשייה ולטובת אזרחי מדינת ישראל".

 

ברוש מסר כי "בכל מדינה מתוקנת, וישראל אינה שונה, ראש עיר אינו אמור להשתמש בסמכותו כדי לפעול נגד האינטרסים הלאומיים של תושבי מדינתו שלו, ולמנוע מהתעשיות הפועלות בה חומר גלם חיוני כמו האמוניה. יש לפעול למציאת פתרון הולם למשבר האמוניה, אך זאת באמצעות שיתוף פעולה עם הממשלה והגורמים הרלוונטיים, ומבלי לפגוע בפעילות הסדירה של התעשייה במפרץ ועובדיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים